Tränar simning med spädbarn

ÖVERTORNEÅ: När varmvattenbassängen i vårdcentralen i Övertorneå öppnade efter att den varit stängd en längre tid gavs möjligheten att anordna kurser i babysim.

– Det krävs ju att vattnet är varmt för så här små barn. I dag är det 35 grader, säger instruktören Rickard Zachari.

Han har skaffat sig kunskaper om simträning för bebisar från flera håll i världen.

– För mig började det på 1980-talet och jag har tagit lärdom av några pionjärer på området. Jag har varit i USA och även lärt av tyska och australienska metoder på området. Allt började egentligen i Ryssland med Igor som jag också träffat och som började med babysim på 1960-talet, säger han.

Fyra barn som är mellan två och sex månader gamla och väger minst fyra kilo leder han på den aktuella kursen. Föräldrarna får också kliva ner i bassängen och delta.

– Det är ganska häftigt med en så unik metod som vi får hjälp med att utöva på våra barn. Tur att Rickard med sin stora kunskap finns just i Övertorneå. Förmodligen är det på enda platsen i Sverige som just den här metoden används, säger lilla Dagnys mamma, Anna Hellström-Sturk, som är förskollärare och kommer från Trollhättan.

Rickard förklarar att det är barnet självt som simmar genom att använda sig av sin simreflex. Han håller med Anna när hon konstaterar att hennes dotter fått en mycket större muskelstyrka av att delta i babysim.

– Barnen ska få expandera och ta plats i livet. I vattnet kan de röra sig fritt och ta den platsen. De börjar också gå tidigare, säger Rickard som hoppas att fler föräldrar inser värdet av att låta sina små få möjligheten att simma mycket tidigt.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: ,
2 kommentarer om “Tränar simning med spädbarn
  1. Anna med Dagny skriver:

    Tack för ett fint reportage Marianne. 🙂

  2. Rickard Zachari skriver:

    Tack, från mig också, det var bra 🙂