Två års fängelse för mordbrand

HAPARANDA: En kvinna i 30-årsåldern döms till två års fängelse för mordbrand för att ha eldat upp en sommarstuga i Haparanda skärgård.

Enligt domen ska kvinnan ha anlagt branden i stugan för att skada sin exman som var den som förfogade över stugan.

Tingsrätten dömer kvinnan till två års fängelse för mordbrand, vilket är minimistraffet för mordbrand. Kvinnan döms också att betala 5.000 kronor i skadestånd till exmaken eftersom tingsrätten bedömer att ”brottet var så uppenbart avsett för att skada honom”.

Exmaken är enligt sitt målsägandebiträde Marko Tuhkanen nöjd med tingsrättens dom när det gäller brottsrubricering och strafflängd, men inte storleken på skadeståndet.

Enligt försvarsadvokat Frida Larsson är hennes klient missnöjd, hon hade hoppats på en helt frikännande dom eller åtminstone att gärningen skulle rubriceras som skadegörelse.

– Vi kommer att överklaga till hovrätten så klart. Bevisningen mot henne är svag. Det finns ingen teknisk bevisning som binder henne till brottsplatsen eller gärningen. Vi vidhåller också att det fanns alternativa möjligheter till hur branden startade, säger Larsson.

Kvinnan kvarblir i häktet till domen vinner laga kraft.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: