Två förslag till På gränsen-staden presenteras ikväll

HAPARANDA: Ikväll klockan 18 får allmänheten ta del av två förslag som kan vara det som blir en framtida stad inom På gränsen.Det är Haparanda stad som bjuder in till visning av förslagen, som tidigare förbehållits ”hemliga klubben”. ”Klubben” är en mindre grupp politiker och tjänstemän som arbetat med upphandlingen, som gjorts enligt modellen konkurrenspräglad dialog.

Det ena förslaget kommer från byggbolaget Peab och är inte en formell offert, utan en inbjudan om ett partnerskap. Peab motiverar detta med att man inte känner till markförhållanden, vilket skulle göra att en byggnation måste belastas med en riskpremie.

Det andra förslaget kommer från företagaren Mikael Fahlander och är mer av en formell offert. Fahlander erbjuder kommunen att hyra ytor för skola och multiarena till ett pris av 18 miljoner kronor per år. Fahlander planerar också att det inom området ska kunna rymmas ett slags bollhall, plus hotell, inkluderande en spa-anläggning.

En person som tagit del av materialet är positivt inställd:

– Det är ett lysande projekt, det kommer att bli bra.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: ,
15 kommentarer om “Två förslag till På gränsen-staden presenteras ikväll
 1. Mad Max skriver:

  Hoppas att något av förslagen faller i god jord hos beslutsfattarna. Det skulle vara ytterligare ett ryck i Haparanda. En stor uppslutning måste det vara ikväll. Äntligen som en känd tv-figur skulle ha sagt!

 2. Slipperyslope skriver:

  Är det inte otroligt. Inte en enda människa har anstängt sig för att ta reda på vad denna multiarena ska fyllas med. Inte en undersökning har presenterats, inte en siffra på underlag. Endast ett gäng okvalificerade har suttit och varit glada för att de minsan får efterlämna en trofé till eftervälden. 150 kr/månad/invånare i skattepengar varje år i säkert 20 år.
  Fram med lite underlag på vad innehållet ska vara så det finns någon substans i diskussionen.

 3. lisamaja skriver:

  Jag ser verkligen fram emot att ta del av riskanalysen…. Låter ju alldeles toppen och har man dessutom gjort en riskanalys som visar att detta håller så toppentoppen!

 4. Rolle skriver:

  Alla kan gå på Folkets Hus ikväll och informera sig och ställa sina frågor.

 5. swosch skriver:

  Håller med dig ”Mad Max”, äntligen! Det är precis detta som vi behöver så att inte Haparanda blir en än mer slumrande liten bygd igen. Att det sedan kommer att finnas en och annan som ivrigt kommer att söka efter negativa aspekter får vi stå ut med, vi bor trots allt i Tornedalen och ”Ei se kannatte” kombinerad med en utpräglad Jantelag-syn” hör liksom till, men vad gör det då de är i klar minoritet.

 6. lisamaja skriver:

  Eller egentligen såklart är det väl allra mest en konsekvensanalys jag ser fram emot att få… Supernyfiken… Tänk… Vad kommer detta innebära för Happis? Måste vara superpositiva resultat de fått fram. Spännande!

 7. Behöver vi en arena? skriver:

  Men vem var det som bestämde att det skulle vara en multiarena egentligen? Kommunen eller Fahlander? Från början ställde väl Fahlander ett arena-åtagande som krav på kommunen för att han överhuvud taget skulle kunna tänka sig att bygga nåt på gränsen. Sedan kom arenan med i upphandlingsunderlaget som kommunen skickat ut, nu som ett krav från kommunen. Det står ”Kommunen vill hyra en multibyggnad” http://www.haparanda.se/download/18.307d570d1350972f73ea25/1328548538715/Beskrivande+dokument.pdf

 8. Hope skriver:

  Det är ett lysande projekt, det kommer att bli bra.
  Precis som Fahlander säger.

 9. Molle skriver:

  Jaha, ok… Och… Du får svaret på direkten: enkelt. Visst behöver vi en arena och moderna faciliteter! Så nu kan du sova gott!

 10. Mad Max skriver:

  Nu behöver Haparanda bygga, nu när byggandet har avstannat för övrigt. Se till att det blir en riktigt fin campingplats vid älven. Med en massa vattenaktiviteter och dylikt för att locka turister. Samtidigt smälla upp världens arena på gränsen. Lite mer framtidstro skapar detta. Go for it!

 11. Jena skriver:

  Det behövs ingen multiarena. Bygg om och bygg till den befintliga Arena Polarica som finns! Bygg tak över bandyplan och nyttja det befintliga området istället. Känns annars som att ”bättre fly än illa fäkta” från denna stad…Tror inte att inflyttningen blir större iom ett ev arenabygge.
  Kan någon vänlig själ tala om hur många röster det behövs för att få igenom en folkomröstning och hur ska man göra?

 12. Janne Johansson skriver:

  En folkomröstning betyder inget, är bara vägledande. Era folkvalda gör som dom vill. Oavsett vad ni tycker tills nästa val, då ni kan rösta bort dem.

 13. också expert skriver:

  Vad får kommunen ut av detta? Kostnaden på 18 miljoner måste jämföras med andra lösningar för skolan. Vad behöver kommunen multiarenan till?

 14. Tommy E Eriksson skriver:

  Ge tillbaka Haparanda till Haparandaborna. Nu…