Två hus isolerade i Soukolojoki

IMG_0071 2

De här två gårdarna i Soukolojoki är sen i onsdags isolerade på grund av översvämning. Vid niotiden på lördagsmorgoen är nu vattennivån 30 centimeter över vägbanken. Foto: Lena Mäkitaavola.

SUOKOLOJOKI/RUISNIEMI: Två gårdar är sedan i onsdags kväll isolerade på grund av översvämning i Soukolojoki. Vattnet har nu stigit 30 centimeter.

– Vattnet stiger sakta fortfarande och vi får nog vara isolerade några dygn till, men vi är vana vid det här varje år, säger Karl-Johan Ruisiniemi, en av de drabbade, till HB vid niotiden på lördagsmorgonen.

I den lilla byn Soukolojoki, 12 kilometer norr om Övertorneå, finns tiotalet hushåll. Byn ligger cirka 1,5 kilometer uppströms ån som börjar i Soukolojärvi och mynnar ut i Torneälven.

De två sista gårdarna längs vägen är nu isolerade sedan vägbanken sedan onsdags kväll är översvämmad. I ena huset bor 93-åriga Impi Ruisniemi om sköter det mesta på egen hand.

– Jag har handlat en del åt henne före det här och mamma får hjälp av grannen som har fritidshus om det behövs. Det är ingen panik på något sätt, men hon är ju äldre och har lite problem med höften, säger dottern Lena Mäkitaavola.

HB når grannen Ruisniemi som berättar att översvämningen är årligen återkommande.

– Gumman har nog upplevt ett 70-tal såna här översvämningar genom åren, så hon är lugn. Jag är ändå lite förvånad över att stiger då det har varit kallt och inga isproppar finns. Men det har ju regnat en hel del förstås.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , ,