Tyngre krav på vinterdäck

De nya kraven på vinterdäck avser att gälla även för utländska fordon som färdas på de svenska vägarna. Foto: Lisette Olsson-Höghäll

De nya kraven på vinterdäck avser att gälla även för utländska fordon som färdas på de svenska vägarna.
Foto: Lisette Olsson-Höghäll

TORNEDALEN: Regeringen vill se ytterligare skärpta krav på vinterdäck för tunga fordon. Idag är kravet att tung lastbil, tung buss, och personbil klass 2 med en totalvikt över 3,5 ton ska vara utrustade med vinterdäck eller likvärdig utrustning på fordonets drivaxlar, under perioden 1 december till och med den 31 mars när vinterväglag råder.

Regeringen har påbörjat en notifiering av förslaget och skickat ett utkast på beslutet till EU-kommissionen. Beslutet föreslår att samtliga hjul på de tunga fordonen och eventuella släp, inte bara på drivaxlarna ska ha vinterdäck under kravperioden för vinterdäck, alltså samma regler som gäller för personbilar och andra lätta fordon.
Vintertid är många tunga fordon inblandade i olyckor och konsekvenserna kan bli allvarliga, vilket inte är acceptabelt. Vid vinterväglag ska samtliga hjul ha godkända vinterdäck, anser infrastrukturminister Tomas Eneroth.
Regeringens avsikt är att de skärpta reglerna ska börja gälla från och med den 1 december 2019.

ANNONS

Publicerad i Svenska Taggar: , , , , ,
4 kommentarer om “Tyngre krav på vinterdäck
 1. Anders skriver:

  Med ökande utsläpp på köpet då grovmönstrade däck rullar tyngre än rulldäck som normalt sitter på icke drivande axlar

 2. klurifax skriver:

  Anders…i detta fall får man skita i utsläpp utan här handlar det om att rädda liv så långt det bara går. Tyngre fordon är konstaterad ovanligt många gånger med i trafikolyckor faktiskt.

 3. Anders skriver:

  Klurifax, du glömmer att utsläpp är den heliga kon för dagens politiker

 4. Kisumisu skriver:

  Anders:

  Ja dom säger det.
  Men i slutändan är det bara pengar det handlar om.

  Bra sätt att kunna höja skatten skyll på miljön….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 tecken kvar.

*

I detta forum gäller samma regler som för insändare i den tryckta tidningen. Det finns en ansvarig utgivare och vad som kan publiceras regleras av tryckfrihetsförordningen och de pressetiska reglerna. Debatten modereras av HB:s redaktion.

Skriv kortfattat, vårdat och inte med versaler (stora bokstäver) vilket är störande för läsningen. Använd heller inte långa rader av utropstecken eller andra krusiduller som försämrar läsbarheten. Kommentarer som länkar till andra webbplatser godkänns som regel inte. Antalet kommentarer är begränsat till maximalt 100 per nyhet.

Kommentarer som postas till HBwebben.se kan komma att publiceras också i Haparandabladet.