UPPDATERAD: Ulrika Hammarström blev (S)-partiets kommunalrådskandidat

Ulrika Hammarström framstår som den främsta kandidaten till att vara (S) kandidat som kommmunalråd. Foto: Lasse Stenman

Ulrika Hammarström vann (S)-medlemmarnas gillande. Foto: Lasse Stenman

TÄRENDÖ: Det behövdes ingen andra valomgång när socialdemokratiska arbetarekommunen i Pajala skulle välja sin kommunalrådskandidat.

Ulrika Hammarström från Tärendö vann en jordskredsseger och fick över 70 procent av rösterna redan i första omgången och utsågs till partiets kommunalrådskandidat.

– Självfallet är jag glad. Men jag känner mig också ganska mör efter den anspänning som hela den här proceduren har varit, säger Ulrika Hammarström till Haparandabladet.

Cirka 150 medlemmar hade samlats till Tärendö Folkets Hus för att utse partiets kandidat. Sammanlagt fyra kandidater intervjuades av (S)-riksdagsledamoten Ida Karkiainen från Haparanda och förra kommunalrådet Bengt Niska.

De fyra kandidaterna var Ulrika Hammarström, Tärendö, Jan Larsson, Juhonpieti, Laila Mäki, Kardis och Mehmed Dirsek, Korpilombolo.

”Rösta på Ulrika!”
Roland Karlsson, Saittarova sade redan innan intervjuerna att han kliver av som kandidat.

– Jag råder dem som eventuellt hade tänkt rösta på mig att lägga sina röster på Ulrika Hammarström, sade Karlsson och fullföljde därmed det han tidigare sagt till Haparandabladet.

Man hade i förväg bestämt att valet skulle ske i två omgångar ifall ingen kandidat fick över 50 procent av rösterna. Alltså samma princip som tillämpas bland annat i det franska presidentvalet. Men det behövdes ingen andra valomgång. Ulrika Hammarström fick mer än 70 procent av rösterna redan i första valomgången.

Tvåa kom Jan Larsson med cirka 26 procent av rösterna.

”Familjen står bakom mig”
– Nu ser jag med stor spänning fram emot omröstningen i fullmäktige, säger Ulrika Hammarström. Där är utgången sannerligen inte given.

– Jag har hela familjen bakom mig och de är också glada. Till och med ungarna tycker att det är kul med en morsa som kan bli kommunalråd.

Avgående kommunalrådet Harry Rantakyrö var glad över valutgången och tycker att det var rätt kandidat som vann.

– Jag tror att hon blir ett bra kommunalråd, bland annat därför att hon i näringslivet har visat att hon har skinn på näsan när hon arbetat i olika projekt. Det är också bra att vi äntligen har en rejäl chans att få en kvinna i den politiska toppen.

– Nu är det bara att hoppas på att socialdemokratiska fullmäktigegruppen ställer upp helhjärtat bakom Ulrika. Skulle de inte göra det så är hela socialdemokratiska partiet illa ute i Pajala, säger Harry Rantakyrö.

Läs också HB:s analys som publicerades i lördags morse (7 januari).

Läs också HB:s referat från debatten som HB arrangerade tisdag den 3 januari.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , ,
47 kommentarer om “UPPDATERAD: Ulrika Hammarström blev (S)-partiets kommunalrådskandidat
 1. Snyltar inte skriver:

  Grattis Ulrika och (S).
  Det här bådar gott för Pajalas framtid.
  Mest troligt egen (S) majoritet i nästa val.
  Som man känner jag enorm stolthet.

 2. Betraktare skriver:

  Ja ja,vad ska man säga,inte ett vettigt svar vid utfrågningen och så väljer dom ”nya sossarna”henne till Kommunalråds posten.Det är så det fungerar,bara att köpa medlemskort så är man ”sosse” ett ta.

 3. från holmen skriver:

  inte mycket om Hammarströms bakgrund att finna eller är det politiska meriter som gjort henne eftertraktad…

 4. Kommunbo skriver:

  Pajala är den enda kommunen i sverige som aldrig haft ett kvinnligt kommunalråd..
  Nu äntligen har vi chans att stoppa gubbväldet i tornedalen och skriva historia på en och samma gång.

 5. PajalaAnalys skriver:

  Man undrar ju hur Pajala sossarna tänker egentligen.
  När en politiskt oerfaren kommunalråd inte klarar av jobbet utan avgår efter två år, vad gör man ?
  Jo man väljer en kandidat vars enda politiska erfarenhet är att hon betalat medlemsavgiften till partiet.
  O, sancta simplitas !

 6. Boikotta pajala. skriver:

  PajalaAnalys: Alla är vi nya i början de var ju även Larsson en gång i tiden. Någonstans måste man ju börja. Hammarström växer nog in i kommunalrådsposten.

 7. Tänkvärt skriver:

  Nu äntligen släpper gråsossarna fram en kvinna, hoppas hon blir vald i slutomgången. Äntligen får någon från byarna en bättre position. Man märker i kommentarerna att beslutet ej föll i god jord. Men om hon blir vald så låt hon försöka för det behövs nytt i kommuntoppen, hoppas det går bra.

 8. Gruvfogden skriver:

  Betraktare! Du uppfattas som avig redan nu, jag förstår din frustration över att demokratin råder. Ni är ju bevisligen totalt maktfullkomliga och har helt tappat verklighetsförankringen när ni inte accepterar en jordskredsseger i en omröstning. Alla som löst medlemskort är medlemmar. Det är så det fungerar! Vill ni gamla gråsossar ha annorlunda så rekommenderar jag er att flytta till Nordkorea, er ideologiska tankebana hör mer hemma där.

 9. Byakraft skriver:

  Hela det socialdemokratiska partiet är redan illa ute…Till skillnad från medlemmarna i partiet är de som sitter i kommunfullmäktige folkvalda och har ett ansvar gentemot väljarna. Att lyfta fram könet på kommunalrådskandidaten är dessutom totalt irrelevant, det gör man aldrig när det handlar om en man som i samhället är norm…

 10. klurifax skriver:

  Sluta och gnäll för ni vet ju inget om henne så låt henne prova en tid och sämre kan hon ju inte bli än vad dom förra råden var.

 11. Kommunbo skriver:

  Vänta och se.
  I Pajala försökte man skrämma Pajalabor att rösta mot byarna – men man brukar säga att ärlighet varar längst. Det fanns också förslag (centralorten) att köpa medlemskort och rösta mot byarna.
  Det finns också ett ordspråk som säger ” man grävde en grop åt andra och ramlade själv däri”.

 12. Betraktare skriver:

  Gruvfogden: Nu är det ju så att alla som löser medlemskort inte löser den för att dom är sossar utan för att sabotera ett viktigt arbete för att lösa problemen som finns i kommunen. Hur kan du tycka att det var ett bra val, hon hade inga svar på några frågor som ställes, inga visioner visste överhuvudtaget ingenting om nånting. Hon var sämre än killen från Turkiet, han var i alla fall rolig.

 13. Kenth Heikkinen skriver:

  Kul att läsa ”Byakrafts” kommentarer, att kommunfullmäktiges socialdemokrater är folkvalda.
  Vad jag vet så var Harry Rantakyrö folkvald – och med en stor majoritet personröster. Men hur blev han behandlad av den så kallade folkvalda fullmäktige-församlingen… Med socialdemokrater i första linjen.
  Det är nog dags att till nästa val välja helt nytt kommunfullmäktige med inga av de gamla kvar.
  Man kanske kan kalla det för att ge dem silkessnöret, men jag skulle hellre ge dem en spark i baken.

 14. medborgare skriver:

  Kön kontra kompetens

 15. Pekka Bopää skriver:

  Det här blir intressant att följa några år framöver. Amerikanska valet är ingeting jämfört med Pajalas kommande politiska turbulens. Finns det ingen ”Roland KlaverTramp” i kommunen som kan röra till det på riktigt? ”Rostbältet” har vi ju redan och Harry blev ju ”Dirty Harry” i vissa kretsar.

 16. Också Kommunbo skriver:

  Vem tror Byakraft har röstat fram ledamöter till kommunfullmäktige?

 17. Ejlert skriver:

  Jag tycker att röstningen av ett nytt Kommunalråd i Tärendö den 9/1 var ett bra val, Ulrika vann med jordskredsseger. Hon har en brant uppförsbacke med motgångar, mm som hon får tampas med. Med den ekonomiska läge som kommunen befinner sig är det inte lätt.
  Men å andra sidan tror jag att det är ett bra startläge för när man lyckas och når toppen av berget. Då borde man ha ganska mycket erfarenhet och styrka att fortsätta med uppgiften. Tills nästa motgång. Men då är man förberedd. jag tycker vi skall heja på Ulrika, det gör jag.

 18. Kartan skriver:

  De flesta kommentatorer här gör så otroligt grunda analyser. Ni verkar vara helt i avsaknad av politisk kunskap. Nåväl det är väl så det ser ut här. Men kom ihåg, när ni diskuterar kommunalråd, det är EN person och om det blir Hammarström, utan plats i fullmäktige! Många ropar efter en ”stark man” någon som ”hö hö” kan läxa upp de lata, släktrekryterade kommuntjänstemännen. Om ni någon gång faktiskt höll er till fakta och inte bara spred osanningar kring er. Det sker inga ”släktrekryteringar”, om det har gjorts förr vet jag inte, men inte idag. Fast ni har ju ingen erfarenhet av hur forts

 19. Kartan skriver:

  en kommunal rekrytering går till. Om det finns för många tjänstemän i kommunhuset? Tja går säkert att ta bort ett antal tjänster, men kom ihåg att vi har en stat som ständigt lämpar över kostnader och utgifter på kommunerna.
  Ni som vill att kommunen ska drivas som ett företag. Ja det kan vara en tilltalande ide för den okunnige, till och med förvirrade gamla landshövdingar går vilse där. Kom ihåg att vi har en lagstiftning för politisk styrda kommuner med allt vad det innebär. Kanske ingen vits att förklara mer, men snälla rara små inläggsskrivare, försök vara sakliga och ta reda på fakta.

 20. jag undrar skriver:

  Jag söker med ljus och lykta efter uppgifter om vad Hammarström har för kompetens, men hittar inga uppgifter om detta mer än att hon drivit något projekt. Enligt det jag fått fram från Haparandabladets utfrågning så gav inte heller detta mer information om vem hon är. Jag börjar faktiskt bli lite orolig om vad som händer i kommunen, kan vem som helst ta på sig den stora uppgiften eller är det faktiskt så att hon har utbildning, lång erfarenhet av att vara ledare eller annan erfarenhet och att jag oroar mig hel i onödan.

 21. Släkt skriver:

  Släktrekryteringar, klart det sker naivt annars. Bara och kolla efternamnen på alla som jobbar inom kommunen.
  Sedan sker rekryteringarna genom interna rekommendationer, vilka håller i dessa.
  HB borde granska hur rekryteringarna sker på alla punkter, finns nog mkt att skriva?

 22. Rätt ska vara rätt skriver:

  Fullmäktige är folkvalt-men de allra flesta röstar på PARTIET- inte på person. Och för övrigt hade väl Jan Larsson ett begränsat antal personröster.

 23. Rätt ska vara rätt skriver:

  Dessutom, jag röstade på (s) vid förra valet trots att jag inte var medlem då. Det skulle jag inte göra idag…Så av de väljare ni hade återstår inte många…

 24. Också Kommunbo skriver:

  Det mest underliga i KR valet är väl ändå den brist på självinsikt, som Jan Larsson besitter. Trots att han bara fick ett fåtal personröster i förra valet och trots alla de felaktigheter, som är redovisade och trots att han inte ens fick en tredjedel av medlemmarna ville se honom, som KR fortsätter han att skryta om sin kompetens och nedvärdera andras. Ett förtroende tvingar man inte fram – det förtjänar man och uppenbarligen har inte Jan Larsson förtjänat det.

 25. Kartan skriver:

  Sign släkt. Att folk har samma efternamn! Ja hur ska man göra i en kommun där ”kommunen” är den överlägset största arbetsgivaren? Ska bara en från varje familj/släkt få jobba där?
  Sen är det ju så att t ex studietradition ofta går vidare till barnen. Voila..vad händer då i en liten kommun!?
  Interna rekommendationer, jag vi får väl hoppas att den rekryteringsansvarige hör sig för! Du vet som sagt inte hur en rekryteringsprocess går till.

 26. Också Kommunbo skriver:

  Sunt förnuft och ärlighet står oftast högre än studietraditionen , i synnerhet om den är egofixerad.

 27. bybo skriver:

  Många av oss ”nya sossar” har troget röstat och kryssat sossar i alla val, utan att lösa medlemskort. När vi vill engagera oss och faktiskt löser medlemskort, uttrycker Larsson att de har:”problem med de nya sossarna”. Vi uppmuntras rösta var 4:de år, men inte bemöda oss med att vilja bli medlemmar och ha vidare åsikter. Det låter ju demokratiskt.

 28. Ej så lättlurad skriver:

  Mest lurad och förd bakom ljuset blev i alla fall Laila Mäki! Först förs hon fram av pajala – maffian som en lämplig kandidat – sen röstar man inte på henne! Det enda positiva med det var att dessa fem röster annars skulle gått till Janne larsson.

 29. observant skriver:

  Jan Larsson är en dålig förlorare. Kan inte acceptera en demokratisk medlemsomröstning där Ulrika H fick drygt 70% av röstantalet. Dagen efter går Larsson ut i media att man måste ha visioner. Du har varit aktiv i politiken en lång rad av år, vilka visioner har du lyckats förverkliga Svar: ökat 80 milj Pajala kommuns driftbudget senaste fem åren. Har du o Johny L stoppat utflödet av skattemedel? Nej. Nu förstår man varför kvinnorna flyr kommunen. Pajala kommun där är det bara männen som förstår sig på ekonomi. Nu ser man resultatet..

 30. Ej så lättlurad skriver:

  Läste i nsd att Johny Lantto blev tagen på sängen av att V har en kandidat till kommunalråd. Ha,ha,ha! Det hade väl alla andra redan förstått. Så lättlurade är vi inte att vi inte förstår att även Lantto är delaktig i agerandet.

 31. Nostradamus d.y. skriver:

  Skulle vara kul att veta hur många medlemmar som sossarna i Pajala kommun har? Skulle nästan tro att flertalet som röstade på (s) i förra valet INTE är medlemmar på papper. Det är ju fint att nästa kommunfullmäktige går att se via datorn, det lär bli en höjdare. Blir det sluten omröstning så kommer man att se många ”pokerface”.

 32. snickarn skriver:

  Ok Men skall hon styra Pajala kommun så måste hon flytta till centralorten om hon skall klara det. Annars blir det som för arbetarkommunens ordf. Han fick lämna posten på grund av för stort tryck av kompisar och andra bybor. Lycka till!

  P.S. Det finns tomma lägenheter i centrum.

 33. Betraktare skriver:

  De nya sossarna vet jag att minst 50 procent högerfolk som i alla tider röstat på högerpartierna. Nu är dom ute för att sabotera sossepartiet och bereda väg för högern och SD till nästa val.

 34. Också Kommunbo skriver:

  De, som är ute för att sabotera sossepartiet, är ju de som går emot partiet. Lyckas de – så är det slut med socialdemokraterna i Pajala kommun.

 35. Emiliano Santos skriver:

  ”Kartan” gav en bra förklaring till varför medlemmar från en o samma släkt jobbar på kommunen, så det tänker jag inte gå in på. Däremot vill jag tillägga att tex: på Plan- och miljö (där jag jobbade) kom mestadels av tjänstemännen utifrån. Under min tid fanns det samhällsplanerare från Stockholm, Skåne, Umeå, Övertorneå och (hör och häpna) ITALIEN! bygglovshandläggare från Älvsbyn och miljöinspektörer från Borås och mig själv från Göteborg, plus praktikanter från flera andra orter. Vid rekryteringar går det dessutom alltid att begära ut ansökningshandlingar i fall man misstänker något.

 36. Sixten Lautakoski skriver:

  Jag tycker att de är helt underbart att sossarna har valt en kvinna som kandiderar kommunalrådsposten, för en kvinna har oftast en bra känsla vad som är bäst för kommuninvånarna och företagarna. Hoppas nu att sossarna i kommunalfullmäktige också röstar Ulrika Hammarström till rådsposten.

 37. Hilding skriver:

  Dags för Jan Larsson att ägna sig åt pensionssysslor… Sånt han gillar som att läsa böcker (genre: fiktion), lösa korsord. Han har gjort tillräckligt. Johny Lantto bör också trappa ner och som han sagt, lämna uppdragen + aktivt politiserande och ge andra i kommunen en chans att rätta till hans + tidigare nämnda persons misstag.

 38. Hilding skriver:

  Det är positivt att få en kvinna. Oerfarenheten måste ju vara ett stort plus! Se bara ex andra kvinnliga alternativ som Ann-Sofi Isaksson som är erfaren. Hon lyckades nog också värva blåa centralortsbor som förts bakom ljuset till sossepartiet. Efter detta trick förstår jag inte varför sossarna ger henne uppdrag… Å Laila… Ja, va ska man säga. Erfaren o ansvarig för kommunens ekonomi sedan decennier. Kapabel till att förändra? Icke sa Nicke.

 39. Tips skriver:

  Blir ingen lätt uppgift skulle tro den blir övermäktig som den även blivit för företrädarna.Ett råd inom partiet och även inom Tornedalen rent generellt söker man alltid efter svagheter att attackera en person och försvaga denna på längre sikt.
  Var bredd på att det kommer att ske igen.

 40. Upp till kamp skriver:

  Man måste ju erkänna att Larsson varit framgångsrik, under hans relativt korta karriär inom sossarna i pajala. För han har ju iallafall lyckats höja arvoden för politikerna OCH höja arvodet för överförmyndaren….som dessutom råkade vara han själv! Detta visar ganska bra hur vissa politiker tänker…nämligen bara på vad som gynnar de själva!

 41. Bra och veta skriver:

  Emiliano Santos…
  Låter intressant det du framför vet då fler lokala som sökt och inte fått praktikplats ens, turerna är underliga därborta ??
  Ni har en stor hälsovårdsnämnd med 3 inspektörer, behöver den vara så stor inte ens Gällivare och Kiruna har lika stor ??
  Intressant berätta gärna mer om er verksamhet intresserad ??

 42. Emiliano Santos skriver:

  Bra och veta: för att söka praktikplats måste man vara student, praktiken ska komplettera studierna, många som söker uppfyller inte kriterierna, körkort är också ett +. Det finns ingen ”hälsovårdsnämnd” i Pajala, om du menar Plan- och miljönämnden så stämmer det att det finns 3 inspektörer. De ska täcka livsmedel, miljö och hälsoskydd, administrativt arbete, klagomålshantering etc. Kommunen har enligt lag en skyldighet att kontrollera vissa områden, brister man i detta blir det konsekvenser. Jag har träffat kolleger från Gällivare och Kiruna och båda verksamheterna är större än Pajalas.

 43. Kartan skriver:

  Sign Bra och veta: Stämmer detta? Kolla Gällivares resp Kirunas hemsidor och räkna inspektörer! Kiruna har åtminstone sju st.

 44. sosse skriver:

  de kommande senariot kommer att bli enl följande: vi kan ju inte börja med några nedläggningar av skolor m.m och effektiviseringar inom den kommunala sektorn för tänk om de blir en gruvdrift inom 2 till 3 år. och om 2 till 3 år har de visat sig att inte blidde de nån gruvdrift inte och då är kommunen i en ändå större kris. men högern med kd i spetsen är ingen lösning på problemen..de är där kompetensen saknas…

 45. Riktig idyll ?? skriver:

  Låter som en riktigt mysig idyll (Italien) men tyvärr känner en del som anser att det finns mycket pennalism inom Kommunen. Vilket kan stämma för visst köpte kommunen folk ut under 2014? Inte alls förvånande om ignorerar högt utbildad lokal kompetens också, verkar inte vara någon idyll enligt medier ?
  Ser man dessutom på Kyrkan inom kommunen så ???

 46. Tur att längre betalar skatt i en kommun utan att få något igen av samhällsservice skriver:

  Hur som helst vem än kommunalrådet är som knappast någon känner igen p g a ålder eller anonymt tidigare livsföring kommer personen att få det hett om öronen. Pajala kommuns ekonomi är långt ifrån ett idealtillstånd för en ung människa som på sin höjd har sin egen familjeekonomi att hand ha. Hela kommunområdsområdettäcker tio mil i omkrets, små byar i Muodoslompolo och yttersta området i Korpilompolo. Vem hon än är lär personen låta tala om sig som ska klara av att ge minsta möjliga service till sina medborgare och att har flyttat därifrån ser som ett rent guldläge.

 47. krevulanten skriver:

  Btrf Kompetensen som kommunalråd.

  Jag stod och lyssnade på en diskussion om ev tillkommande kommunalråd och en förespråkare som var på den etablerade (kunskap)linjen.
  Till saken hör att den diskuterande motparten är en entreprenör med en dyrbar maskinpark.Tillslut kom den parten som talade för erfarenhet inom kommunalpolitiken och föreslog att entreprenören skulle satsa på hen utan erfarenhet från maskinbranschen. Kontentan av den diskussionen blir: Att:Med skattepengar kan man slösa men med det privata företagets pengar var heliga.