Underlättar för nybyggen

Alla vet inte vad en fackmässig ritning ska ange.  Foto:Lisette Olsson

Alla vet inte vad en ritning ska ange för att resultera i godkännande till bygglov. 
Foto:Lisette Olsson

HAPARANDA: Politikerna i samhällsbyggnadsnämnden har beslutat att anta ett förslag från tjänstemännen som ska underlätta för de som söker bygglov. – De som är vana att söka bygglov vet vad som ska vara med. Sedan är många ovana och söker sällan. Då är tanken att vi ska ha en liten broschyr, samt information på vår hemsida, säger Göran Wigren, chef på samhällsbyggnadsförvaltningen.
Det förekommer ganska ofta att bygglovsansökningar inte är fullständiga, det kan vara relevant information som fattas, eller att ritningar behöver förtydligas.
– Då är tanken att vi ska ha lite exempelritningar, så kan man se vad som måste visas i en ritning för att det ska fungera, säger Göran Wigren.
De nya instruktionerna för bygglovssökning ska underlätta i processen.
– Det blir enklare att söka bygglov och snabbare att få beslut. Ofta har man ju bråttom när man vill igång och bygga. Det här är som en service till de som ska komma igång och bygga, säger Göran Wigren.
Pågående digitalisering
Det pågår också ett kontinuerligt arbete med att förenkla ärendehantering genom digitalisering.
Om man inte har möjlighet att personligen besöka samhällsbyggnadskontoret ska man ha möjlighet att sköta byggärenden digitalt.
– Det är ett tanke sätt som vi har, att göra det så enkelt som möjligt för den som vill finnas och bygga i Haparanda, oavsett var du själv bor, säger Wigren.
Digitalisering underlättar även för handläggarna och processen kan gå snabbare.
– Då går det mindre tid per ärenden och då hinner vi hantera fler ärenden per månad, när vi har bra snurr på ansökningarna och besluten, säger Göran Wigren

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
En kommentar om “Underlättar för nybyggen
  1. Keke skriver:

    Äntligen!