Undersöker potentiellt jordskalv i Korpilombolo

PAJALA: I tisdags fick Haparandabladet in ett tips om ett jordskalv i Korpilombolo under måndagskvällen.

Enligt tipset ska ett jordskalv ha inträffat runt klockan 21:45 på måndagskvällen.

Reynir Bödvarsson på institutionen för geovetenskaper vid Uppsala Universitet säger till HB att det finns ett registrerat skalv i Pajalaområdet, men att det inte rör sig om ett jättestort skalv.

– Det är inget anmärkningsvärt skalv. Det är på gränsen att några få människor kan känna av det, säger han.

Det var på tisdagen som HB kontaktade Bödvarsson och då nämnde han att man under veckans slut skulle titta lite närmare i ärendet för att kunna precisera var skalvet har uppstått och hur långt det sträckt sig.

 

Har fler läsare i Korpilombolo-området upplevt samma sak? Kommentera nedan och berätta om hur ni upplevde det inträffade.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: ,
8 kommentarer om “Undersöker potentiellt jordskalv i Korpilombolo
 1. Stig Aspholme skriver:

  Zirkon är ett mycket hårt silikatmineral (ZrSiO4) (hårdhet 7½) och har en specifik densitet på 4,6 till 4,7. Tack vare sin hårdhet klarar zirkon av mycket höga tryck och temperaturer samt har en hög motståndskraft mot vittring och erosion vilket innebär att det finns mycket gamla zirkonkristaller kvar på jorden. Då zirkon är extremt motståndskraftigt används det vanligen till att utföra radiometriska dateringar av bergarter. Zirkon är även råvara för utvinning av grundämnet zirkonium.

 2. Stig Aspholme skriver:

  Zirkoner finns i norra skandinavien och är det äldsta bergarter som finns på jorden. Detta unika material finns bara på ett fåtal platser på jorden.

 3. Korpisbo skriver:

  Skalvet kändes inte av ett fåtal människor. De flesta jag hört har känt ett ganska kraftigt skalv. Geografiskt har det åtminstone känts från Markusvinsa till Ohtanajärvi. Folk sprang ut för de trodde någon kört in i husväggen, det har jag hört flera säga

 4. Vedeldare skriver:

  Många i byn jag snackat med kände det. Jag trodde själv att det rasade ner massor av snö från hustaket pga. det blida vädret. Jag gick dock inte ut for att titta om det var så. Nästa dag fick jag höra att det hade varit ett jordskalv vid den tidpunkten. När jag därefter kollade om det hade rasat ner snö från taket såg jag att inget hade kommit ner. Trolig anledning till skalvet är det omfattande bergvärmeinstallationerna i byn. Marken här är nu att likna vid en schweizerost med skalv som följd.

 5. Knapsu skriver:

  Men inte var det väl zirkoner som orsakade jordskalvet, Stig?

 6. Sixten Johansson skriver:

  Seisomologerna påstår att de flesta jordskalv i Sverige orsakas av landhöjningen efter den senaste istiden, men alla asatroende vet ju att det är lögn. Sanningen är ju att när Loke hade mördat Balder blev han bunden i en grotta med en giftdrypande orm över sitt huvud. Hans trogna hustru Sigyn står bredvid och samlar upp giftet i en skål, men varje gång hon måste tömma skålen droppar giftet i Lokes ansikte och det var ju hans våldsamma ryckningar som även Pajalaborna nu kände av.

 7. jörgen skriver:

  vad har zikron med sakfrågan att göra??? förstoppningar kan också orsaka lokala skalv.

 8. Enok Nitti skriver:

  Förstoppning kan vara ett problem om man nu ska prata skit. Skalvet kan bero på en rörelse i Exkrementerna.