Undvik att smitta inneliggande patienter

TORNEDALEN: Att besöka ett sjukhus när man har vinterkräksjuka eller influensa kan få stora konsekvenser. Varje vinter smittar anhöriga både personal och inneliggande patienter. Vårdinrättningar i Region Norrbotten vädjar nu till alla som är sjuka och avser att besöka patienter som ligger på sjukhus att vänta tills man inte utgör någon smittorisk längre. 

Annars riskerar man att smitta inneliggande patienter som redan är sköra. Exempelvis kräksjuka och influensa kan tära hårt på någon som redan är sjuk.

– Det är faktiskt inte säkert att man klarar av den påfrestningen eftersom man redan är så pass svag, säger Lena Andersson, samordnare på Medicin- och rehabiliteringskliniken vid Piteå sjukhus, enligt ett pressmeddelande från Region Norrbotten.

Smittspridningen kan också bli besvärlig om personalen drabbas. I värsta fall kan en hel avdelning bli smittad samtidigt som all personal är sjuk.

Publicerad i Kalix/Överkalix Taggar:
4 kommentarer om “Undvik att smitta inneliggande patienter
 1. Familjefar skriver:

  Sjuka sängliggande småbarnsföräldrar kan bli helt friska strax innan det är dags att börja arbetspasset och sedan bli helt däckade igen vid hemkomst, samma procedur kan fortsätta under en hel vecka. Här är det inte tal om smittorisk, nej, där är det tal om risk att bli brädad av en rivaliserande arbetskamrat som också känner åtrå till en speciell besökare. Till sist flyttade denna kroniskt sjuka förälder ut från sitt hem.

 2. Kom ihåg klorin och 48 h! skriver:

  Kom ihåg 48h regeln vid vinterkräksjuka! STANNA HEMMA i minst 48 timmar efter sista kräkning eller lös avföring. Dessutom bör man alltid anta att magsjukan är vinterkräksjuka under perioden oktober-april då det är den vanligaste formen av magsjuka. Vinterkräksjukan är extremt smittsam och kan vara farlig för många personer, äldre, svaga, personer med sänkt immunförsvar, o speciellt diabetiker! Ta inte lätt på den enkla sjukdomen. Gå inte utanför dörren inom 48h! Låt någon annan handla mat, hälsa inte på hos någon, be sambon laga maten. Handsprit och ytsprit biter inte på detta. Enbart klorin!

 3. Kom ihåg klorin och 48 h! skriver:

  Viktigt är att tvätta händer, tvätta händer, tvätta händer! Alltid efter att du varit ute! Efter du handlat mat, efter jobbet/skolan, efter du hälsat på hos någon. Innan du äter. Tvätta händerna! Gnugga ordentligt med mycket tvål och vatten! Byt kläder på barnen efter förskolan och hjälp till att tvätta händerna noggrant! Byt kläderna du haft på jobb/skola!

 4. från holmen skriver:

  läste på annan plats att TBC (den farligaste varianten) gör comeback i Sverige..anledningen påstås vara Svenskens myckna resande … ja ja då ter sig Vinterkräksjukan som en ganska harmlös åkomma..udrar hur många som avlider av dessa vaccinationer som man i egenskap av senior erbjuds..