Unga mår allt sämre

NORRBOTTEN: Enligt en alarmerande rapport från socialstyrelsen ökar den psykiska ohälsan hos barn och unga. Utvecklingen hos barn i åldern 10 till 17 år har ökat med över 100 procent på tio år.

I åldrarna 18 till 24 år är ökningen av psykisk ohälsa närmare 70 procent.

I antal handlar det om nästan 190.000 barn och unga vuxna i Sverige som lider av någon form av psykisk ohälsa.
Unga kvinnor utgör den enskilt största gruppen. Cirka 63.000 kvinnor i åldern 18 till 24 år lider av psykisk ohälsa.
Det är framför allt diagnoser för depressioner och olika ångestsyndrom som bidrar till ökningen av den psykiska ohälsan, och eftersom antalet nya sjukdomsfall ökar lavinartat, enligt socialstyrelsen.
De som tidigt får psykiatriska diagnoser som depression och ångestsyndrom riskerar att bli långvarigt sjuka. Detta kan medföra ökad risk för självmordsförsök och självmord.
Bland pojkar i åldern 10 till 17 år som lider av kombinationen depression och ångestsyndrom är självmord 25 gånger vanligare jämfört med pojkar i samma ålder som inte fått någon psykiatrisk diagnos.
Enligt en undersökning som socialstyrelsen genomfört påverkar insjuknande i tidig ålder huruvida personers möjlighet att genomföra högre studier.
2006 följde socialstyrelsen upp barn och unga som vårdats för depression och ångestsyndrom. Tio år senare hade de personerna uppnått en betydligt lägre utbildningsnivå jämfört med de som inte varit sjuka.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,
5 kommentarer om “Unga mår allt sämre
 1. Snögubbe skriver:

  Ja det är väll inte så konstigt med tanke på hur samhället har förändrats. Allt blir svårare och svårare tufft att klara sig numera. Inga jobb,mobbning,näthat,orimliga prestationer,dyrt,inga bostäder,pensionen höjs,terror m.m.
  Bara en bråkdel av allt skit.

 2. Jumala skriver:

  Värre kommer det att bli i samhället och i världen – detta är bara början!

 3. okånd skriver:

  sista kommentaren är pessimist! Man måste tro på framtiden och inte ge upp. Ungdomar idag är smartare än vuxna och vet om miljöfrågor.
  jag tror på dem.. de är min framtid.
  De vi vuxna som borde lära från ungdomen. de är ju fantastiska.

 4. Jumala skriver:

  Jag skulle titta närmare på mängden socker vi trycker i oss.

 5. Jumala2 skriver:

  Jag skulle titta närmare på mängden socker vi trycker i oss.