Ungdomar strejkade för ett bättre klimat

Ungdomar strejkade från skolan i fredags. Syftet var att påverka makthavare att prioritera klimatfrågor. Foto: Lisette Olsson-Höghäll

Ungdomar strejkade från skolan i fredags. Syftet var att påverka makthavare att prioritera klimatfrågor.
Foto: Lisette Olsson-Höghäll

HAPARANDA: I fredags samlades ungdomar på torget i Haparanda och genomförde en skolstrejk för klimatet. I det ihärdiga snövädret sökte sig 50-talet unga till området framför kommunhuset.
Världen över pågick strejker av ungdomar med samma syfte och varje fredag sedan augusti i fjol har klimatstrejker pågått.

Det var 15-åriga Greta Thunberg som startade trenden genom att sätta sig och strejka utanför riksdagshuset i Stockholm varje dag fram till valdagen, i hopp om att engagera människor.
Klockan 12.00 på fredagen började ungdomarna ansluta till klimatstrejken vid torget i Haparanda.
– Jag tror inte den blir så stor idag, på grund av snöandet, men jag hoppas att det ska växa och att politikerna ska reagera, säger Hilja-Maja Nurkkala, ordförande i ungdomsrådet.
Målsättningen är att skolstrejker ska genomföras även i Haparanda varje fredag.
– Det är ju varje vecka runt om i världen så varför ska inte Haparanda också vara med då, säger Hilja-Maja Nurkkala.
Bra initiativ
Omkring 50 barn och ungdomar i varierande ålder anslöt till skolstrejken. Några hade skyltar med budskapet att rädda klimatet, några tog till stämman och ropade ”rädda vårat klimat”, upprepade gånger. I cirka en timma pågick strejken, alla närvarade inte hela timman, utan avlöpte efter att ha sympatiserat en kort stund.
Eftersom att budskapet med strejken främst riktas till makthavare så var kommunhuset den rätta platsen att strejka framför.
– Jag såg den inte, vi var ute på Seskarö men jag tycker det är väldigt positivt att unga engagerar sig, säger Sven Tornberg (C), kommunalråd.
Många personer har uttryckt sig kritiska till att strejken innebär att barn och unga skolkar från skolan.
– Men samtidigt är ju det här en utbildning i samhällskunskap också, i demokrati och påverkans arbete, säger Sven Tornberg.
Vad kan Haparandas politiker göra med budskapet som ungdomarna vill ha fram?
– Vi jobbar kontinuerligt med att försöka minska våran klimatpåverkan, vi har ett mål med att årligen minska våran energiförbrukning. Tidigare mål är fem procent och kommunstyrelsen ska ha en måldag nu och diskutera vad vi ska ha för målsättning framöver.
Och under förra veckan diskuterades bland annat hur man ska gå till väga för att få till stånd fler laddstolpar till elbilar. Planer på att bygga en ny värmepanna till det nya värmeverket som ska drivas med biobränsle finns också med i den planeringen.
– Sen så är det klart att vi skulle kunna göra mycket mer, säger Sven Tornberg.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
20 kommentarer om “Ungdomar strejkade för ett bättre klimat
 1. Hallänning skriver:

  Intressant fråga när bara 50 strejkar av alla Haparandas skolelever så hoppas jag att övriga elever var i skolan och läste naturkunskap istället för att skolka .

 2. Voi voi skriver:

  Snart får väl eleverna lov att strejka för rättvisare väder i vårt land. Varför ska vi i norr ha kallare vintrar och ha en meter snö samtidigt som tulpanerna blommar i södern?
  Nä, man blir som less på den där nya folkreligionen Klimatendomen.

  Visst, vi kan påverka en del och ska inte heller förstöra det vi har, men nå räcker det med hederligt bondförnuft.

  ”Klimatendomen” har tagit över för mycket, tyvärr.

 3. Marita skriver:

  Någonstans är debatten vinklad angående klimatet.
  Läser om forskare som påvisar att detta är en stor bluff !
  Vem tjänar på detta ?
  Det finns ofantligt mycket pengar att hämta in med olika projekt o dyl.
  Vissa människor har gjort sig stormrika på hotet om klimatet.
  Och staten passar på att strypa fattiga ännu mer med skatter för bensin, diesel och hittar på en massa olika saker för att bråka med bilister och vanliga fattiga som absolut behöver bilen för sitt dagliga bröd. Det fanns en istid och allt smälte även om inte människan fanns !

 4. Holmeros skriver:

  Vår nya religion Klimatendomen som signaturen Voi Voi skriver om är skrämmande. Vår nya Jesus verkar vara Greta Thunberg. Vore jag ung idag så skulle jag oroa mig mycket mer om islamiseringen av Sverige. Fortsätter kommunistpartierna med denna massinvandring så är svenskarna snart ett minne blott. Moskeer och böneutrop blir en del av vardagen.Alla IS terrorister får en fristad i Sverige med bidrag och förtur till lägenheter. Nu har migrationsverket beslutat att kinesiska muslimer får flyktingstatus i Sverige. De är 13 miljoner till antalet.Vad häner om 10 % av dessa kommer hit dvs 1,3 miljoner

 5. Klimatförnekare skriver:

  Någon kanske skulle berätta för dom att det inte skulle märkas på klimatet om hela Sverige inte ens skulle existera

 6. Viktigpetter skriver:

  Kan vi i föräldragenerationen gå ut och strejka för bättre ungdomar?

 7. Bomsy skriver:

  Vore nog bättre om dessa skolskolkare tog reda på vad en parmeter är för något.
  Därefter försöka vederlägga sambandet mellan CO2 haltens inverkan på den globala temperaturen.
  Det finns evidens på att det är jordens temperatur som styrt koldioxidhalten i atmosfären inte tvärtom.
  Sverige påverkar inte jordens klimat men det finns det andra krafter som styr Sverige.
  Globalistiska krafter.

 8. Erin skriver:

  Istället för att skolka från skolan för klimatet kunde man ha lagt ner energi och tid på att studera och kunna lösa klimat frågan. Men nä det är väl viktigare att inte behöva gå till skolan och hoppas någon annan löser problemet.

 9. Fakta skriver:

  Härligt att läsa inläggen från SD:are och borgar högern, dessa klimat förnekare!

 10. Marita skriver:

  Holmeros du har så rätt det du skriver.
  Tänk om många andra förstod att se tidens tecken !

 11. Laitahyökkääjä skriver:

  97 proc av klimatforskarna anser det påvisat att klimatproblemen är reella – detta naturligtvis oavsett om ungdomarna ”skolkar” eller inte. Men man kan alltid göra det existentiella valet av bekvämlighet och med det fortsätta Trumpeta ut ett liv i förnekelse. Nån som ännu minns sommaren 2018? Eller vänta nu, den kanske aldrig inträffade…?

 12. Tror vad jag vill skriver:

  En gammal man berättade för mig att på 30 talet, exakt vilket år minns han inte, men ett nyår var det varmt ingen snö ofrusen mark, då tog dom fram plogen spände för hästen och plöjde jorden. tror inte den globala uppvärmningen var uppfunnen då.

 13. Resultaten skriver:

  Laitahyökkääjä:

  Visst minns jag sommaren 2018.

  Riktigt varm och skön sommar 😄

  Tror dock att vi tyvärr inte kommer ha så fin sommar i år efter den här vintern. ❄❄❄❄⛄

 14. enkel matematik skriver:

  jag minns sommaren 1768 de var så varmt!!!

 15. Laitahyökkääjä skriver:

  Nä men visst. Säg efter mig: ”…finns inget klimathot, det finns inget klimathot, det finns inget…”. Så, borta! Och jag behöver inte gå till läkaren heller om jag blir sjuk, själv är ju bäste dräng. Kan mest, vet bäst. Tjohoo…

 16. Sneda gator och lutande trottoarer projektering skriver:

  Ääjä. Det stämmer inte alls och det har kritiserats och skrivits om det utomlands. Så här var det med 97-98% forskarna.

  Peter och Maggie vid University of IL Chicago gjorde för en 10 år sen en web fråga till 10257 forskare runt om i världen där man ställde 2 frågor.

  1 Jämfört med tiden före 1800-talet tror du global medeltemp stigit, fallit eller varit oförändrad? Att den stigit skriver nog alla under på eftersom vi är på väg ut ur lilla istiden som varit den kallaste perioden sen istiden för drygt 10000 år sen. Tex Carl X Gustav tågade ju över Bält och spöade danskarna vintern 1658.

 17. Sneda gator och lutande trottoarer projektering skriver:

  2 Tror du människan är en bidragande faktor i temperatur förändringen globalt? Den här frågan är inte specifik om det upp el ner.

  Av 3146 som svarade var det bara 77 som räknades ”just 77 who had been successful in getting more than half of their papers recently accepted by peer-reviewed climate science journals” och 75 av dessa hade svarat ja på andra frågan. Den här enkäten blev rapporterad av American Geophysical Union som att 97,4% (77-75) av forskarna tror på globaluppvärmning och lyftes fram av div media/politiker som en vetenskaplig bekräftad sanning. Någonting det inte alls var..

 18. Matrix skriver:

  Klimatförändringarna beror på människans destruktiva sätt att leva.
  Människan som livsform är den mest ”ointelligenta varelsen på jorden” som inte ens begriper att överlevandet handlar om ett gemensamt överlevande i samklang med övriga livsformer på planeten. Människan beter istället som en ”tumör” i skapelsen. Vart än människan sätter sin fot sprider människan ondska, lidande och död.

 19. Matrix skriver:

  Att kunna bygga maskiner, datorer, bilar, flygplan och all annan galenskap som människan skapat innebär inte att människan som art är intelligent. Vad är det för mening att bygga allt detta skräp när det är av ondo och kommer att ta kål på sin skapare – människan? Jorden kommer överleva och återhämta sig medans människosläktet kommer att försvinna en gång för alla.

 20. enkel matematik skriver:

  vidga era vyer man måste läsa något annat än vad MSM skriver.