Ungdomar strejkar för klimatfrågan

TORNEDALEN: Idag kommer en stor klimatstrejk att äga rum globalt. Skolungdomar i länder över hela världen kommer att delta i strejken och Haparanda är inget undantag. 

Bakgrunden till skolstrejken kommer från i fjol när den 15-åriga Greta Thunberg satte sig utanför riksdagen i Stockholm och tänkte sitta där istället för att gå till skolan fram till valet. För att uppmärksamma klimatfrågan.

Den 8 september berättade Greta att skolstrejken skulle fortsätta varje fredag tills Sverige hade en klimatpolitik i linje med Parisavtalet. Fenomenet spred sig globalt och går nu under namnet fridays for future. Och idag fredagen den 15 mars arrangeras den hittills största klimatstrejken, fler än 1.500 evenemang i över hundra olika länder finns registrerade på rörelsens hemsida.

Ungdomsrådet i Haparanda uppmanar ungdomar att delta i strejken istället för att gå till skolan, med motiveringen att uppmärksamma klimatkrisen. Strejken kommer att äga rum klockan 12.00 på torget i Haparanda.

 

Publicerad i Haparanda Taggar: , ,
60 kommentarer om “Ungdomar strejkar för klimatfrågan
 1. Raito skriver:

  Så nu skolkar ungdomar från skolan på grund av tron på ”klimatförändringarna”, som hittepåt passande nog bytt namn till, då förändringar i klimatet ju pågår hela tiden. Vidare är nuvarande klimat kallare än de flesta andra tidpunkter i historien – de senaste tiotusen åren har 95% av tiden varit varmare än i dag. Vidare, av förekommande koldioxid i atmosfären är endast 0.117% åsamkad av människan.

  Vad som däremot verkligen värmer upp jorden är den fasansfulla kärnkraften. Dessa ungdomar vet förmodligen inte ens om att Fukushima-verken som exploderade 2011 fortfarande läcker varje millisekund.

 2. från holmen skriver:

  det är ingen strejk det är skolk från skolan hoppas rektorerna vågar ta tag i detta..

 3. Ferrum skriver:

  Detta drabbar svaga elever i skolan.

 4. Per Lundbäck skriver:

  Kan Du Raito vara hygglig och ge oss källan till dina väldigt exakta siffror om koldioxidutsläppen? 0,117 % orsakade av människan. Trevligt om jag fick ta del av den forskningen och bättra på min kunskap i ämnet. //Per Lundbäck.

 5. Framåtsträvare skriver:

  Jättebra att undomarna tar ställning till miljön. Det är ju deras framtid som blir lidande av alla dom miljöproblem som vi har idag.
  Att missa en dag i skolan är mindre viktigt med tanke på omständigheterna.
  Kör hårt!

 6. "Realist" skriver:

  Strejk hjälpte inte förr !
  Inlandsisen smälte ändå !

 7. kjell wuopio skriver:

  Kan man inte strejka på lördagar när de inte har skola

 8. Nisse skriver:

  Dom kom till strejken med epa traktorer

 9. Knapsu skriver:

  Per Lundbäck: uppgiften om ”0,117 % orsakade av människan” härrör från förnekarna på Stockholmsiniativet.

 10. Holmeros skriver:

  Sossarna och MP tror att miljön blir bättre med chockhöjning av skatterna. För dessa ungdomar som ännu inte tjänar egna pengar och betalar en massa skatt så föreslår jag politikerna att man lägger skatt på studiebidraget så att de bara får ut häften och naturligvis motivera att miljön blir bättre och att de också får bidra. Sverige står för 0,2 procent av världens koldioxidutsläpp. Om vi så totalförbjuder alla bilar så kommer det inte att märkas alls. Lyssnar man på MP så verkar det ju som av vi står för 80 procent av världens koldioxidutsläpp. Miljön är viktig men satsa på rätta åtgärder

 11. AnnBritth Olofsson skriver:

  Ja, vad ska man säga om detta skolk. Visst är det skolk. Greta har inte varit i skolan en enda fredag på sju månader. Denna demonstration kunde skolbarnen gjort under helgen. Kan garantera att det inte varit så populärt då. Minns när mina barn gick i skolan. Behövde man ta ledigt en fredag tex fick man skriva brev till läraren. Hade man tur blev det beviljat. Snälla nån, nu ska Hon nomineras till fredspriset också. Än är inte undrens tid förbi😲

 12. från holmen skriver:

  svammel…hade alla klimat profetior slagit in så hade jag förstått det hela…nu är det som det är barnen skolkar och kallar det för strejk…jojo nå det är som det är: Google tips ”Expressen, gå inte på klimatbluffen” det förklaras lättfattligt om Charlatanverksamheten

 13. Sarva skriver:

  Raito har rätt. År 1172 vintern varm träden grönskade i Januari. 1241,träden fullt utsl. I mars.år 1269 ingen vinter, år 1421 träden i blom i mars, 1538 träden ifull flor i dec.1585 stod säden i ax vid påsk.1588 träden grönska i Feb.åren:1538-1607-1617-1650-1659 fanns varken snö eller frost.år 1722 stod träden gröna i Feb.År 1863 kunde man i skåne plocka fullt utslagna tusenskönor. Googla gärna om framtinade trädstammar i Svenska glaciärer det säger väl det mesta om att allt går i sykler.det är bara ett spel för nya energikällor för nya miljarder för annan teknik. PENGAR.

 14. Pengar är ingen lösning skriver:

  Hej på er allvetare vuxna kan ni också strejka på elräkning.fordonsskatt.bostadskatt bensinpris mat m.m först måste man tjäna pengar som en dåre och sen betala skatt på skatt.så det skapar koldioxidutsläpp.vill ni inte att norrbotten ska ha en framtid?
  Tummen upp för ungdommar som strejkar👍

 15. En strejkare för klimatet skriver:

  Det är väldigt pinsamt och oroväckande att se hur många outbildade personer det finns.

  Klimatet borde vara vår högsta prioritet. Det finns inga extra planeter för oss människor att leva på. Vår planet klarar inte av vår höga levanadsstandard.

  Strejken skedde under skoltid för att visa hur allvarligt vi tar klimatfrågan, att vi är beredda på att offra våra lektioner. Vad spelar ett par lektioner för roll jämfört med jordens framtid. Vi bryr oss för att det är vår framtid. De är vi ungdomar som kommer att få sota pga de förgågna generationernas ansvarslöshet.

 16. Ferrum skriver:

  Vänsterknapsu: Sveriges totala utsläpp är inte större än 0.2%. Andra länder måste göra mer för miljön.

 17. Ferrum skriver:

  Sedan finns det fler växthusgaser än bara CO^2.

 18. Rock skriver:

  Fakta:

  0,2 promille av världens utsläpp från svensk el och fjärrvärme
  Sveriges andel av världens totala klimatutsläpp är endast 0,2 procent. Och där är andelen från el- och värmeproduktion är mycket liten. Utsläppen från el- och värmeproduktion från energibranschen var 4,7 miljoner ton år 2015. Om den svenska elintensiva industrins elproduktion läggs till stiger koldioxidutsläppen så att bidragen totalt från el- och fjärrvärmeproduktion hamnar på en tiondel av Sveriges utsläpp, motsvarande 0,2 promille av världens totala utsläpp.

 19. Per Lundbäck skriver:

  Knapsu, jaha, det förvånar inte alls. Men det är rent och kallt ovetenskapligt att slänga fram ett tal med tre decimaler, delar av %. Då kan man med gott samvete klassa det som flummig propaganda. jag konstaterar ingen vetenskaplig rapport syns till=bluffpropaganda!

 20. holger.isaksson skriver:

  Kjell Wuopio. Dina kommentarer passar som vanligt som en keps.
  Demonstration ok men ej under skoltid och tanken är god.

 21. Västkustens vänner! skriver:

  Huvudorsaken till att vi har skolplikt är för att inte ungdomarna ska dra omkring på samhället och leva bus hela dagarna. Därför spärrar vi in dom i skolor! Fram tills It-revolutionen på allvar slog igenom kunde förmynderiet hävda att eleverna måste befinna sig i skolan för att lära sig. Det enda de nu lär sig är någon form av socialisering. Gott så! Har haft tre barn i skolan som alla har kunnat läsa, räkna och skriva när de börjat förvaringen. Klassrummet har inte längre monopol på kunskapsinhämtningen! Fatta det alla trötta förmyndarrektorer och inkompetenta skolpolitiker!

 22. enkel matematik skriver:

  Greenpeace grundaren Patrick Moore säger att klimat hotet är historiens största bluff att allt detta är bara för att skrämma om att jorden går under å alla dör för att vissa ska kunna profitera på vår rädsla inklusive vår egna politiker/lärare/journalister/miljöpartister alla bidrar till att skapa denna ångest istället för lösningar

 23. Rock skriver:

  Till alla klimatstrejkare

  ”Hej alla kids som har klimatstrejkat idag!

  Blev mamsen och pappsen lite sura över den ogiltiga frånvaron? Well, här kommer några finfina tips på hur du får dem på gott humör igen.

  Berätta bara att:

  – från och med nu behöver de inte längre hämta/lämna med bilen när du ska till skolan, träningen och till kompisar. För från och med nu kommer du att cykla var du än ska! Även om det ösregnar.
  – de kan sänka din månadspeng rejält. Vem vill hålla på och konsumera i onödan liksom??
  – skräpmat och Nocco är inte din grej längre. Du vil

 24. Rock skriver:

  Du vill ha mer broccoli och kranvatten.
  – du kommer att dra ner på klädinköpen till ett minimum. Det kommer inte in en endaste Parajumpersjacka till i din garderob! Ni ska ha klädbytardagar en gång i månaden på skolan för att få lite variation i garderoben, superklimatsmart!
  – din Thailandsresa i november kan avbokas! Bara vidriga klimatfascister flyger. Ja, och du tänker minsann inte åka med i bilen ner till Italien i sommar heller. Nu är det endast tågsemester som gäller, i annat fall stannar du hemma.
  – det är sluttjatat om ny mobil varje år. Vart 3:e, 4:e år är faktiskt mer rimligt att

 25. Rock skriver:

  – ni vet de där halvtimmeslånga varma duscharna som det tjafsas om i familjen varenda morgon? Ett minne blott! Max 5 minuter, promise!
  Lycka till! Det kommer att gå bra ska du se. What’s not to like liksom??”

 26. Laitahyökkääjä skriver:

  Göm skallen i sanden å upprepa sedan: ”det finns inga miljöproblem, det finns inga miljöproblem, det finns inga…” så kan vi sen bara fortsätta som vanligt. Å vad skönt va? Sopa bara skiten under matan så är det borta. Zimsalabim!

 27. ok skriver:

  Ja jordens klimat har alltid varit i förändring. Men vi människor slänger skräp i naturen, släpper ut giftiga gaser, överkonsumerar mm. Det borde få ett stopp. Vi har kunnat leva på denna jord utan att shoppa varje trend som finns, utan att behöva flyga runt jorden flera gånger om året, vi behöver inte äta kött varje dag. Det är inte hållbart. Vi unga vill ha en säker framtid för oss och åt våra nästkommande generationer. Vi vill göra vår planet hel igen. Vi vill inte ha plast i haven, vi vill inte att mer djurarter dör ut. Blir ni triggade av det så är det verkligen fel på ert tankesätt.

 28. My skriver:

  Gnällpipor, pessimister och ni som sticker huvudet i sanden! Är det inte positivt att ta ansvar för framtiden när man är i den ålder dessa ”skolkande” elever är? Vi vuxna verkar inte bry oss nämnvärt. Eleverna ska fostras till kritiskt tänkande i skolan. Som lärare vet jag att man tar ledigt från skolan för mindre viktiga saker än miljön, t.ex. för shoppingresor….

 29. My skriver:

  Och hur Greta Thunberg sköter sin skolgång har inte vi med att göra. Hon har föräldrar som ansvarar för den saken.

 30. Ferrum skriver:

  Även om vi börjat tänka klimatsmart i fredags så är vi hopplöst försent. Vad som krävs är en halvering av mänskligheten och ett hästdrivet jordbruk om vi ska se resultat. Hur gör vi då med fisken i haven? Fiskebeståndet utanför Newfoundland har fortfarande inte återhämtat sig trots att det varit fiskeförbud sedan 90-talet. Sverige bidrar till överbefolkning i nutid.

 31. AnnBritth Olofsson skriver:

  My…Du är lärare skriver du. Gretas föräldrar ansvarar för hennes skolgång. 9-årig grundskola har jag trott varit obligatorisk. Gäller det inte kändisbarnen? Jag kallar det ogiltig frånvaro, alltså skolk, när man systematiskt stannar hemma från skolan. Varje fredag i sju månader. Snart stannar varenda unge hemma. Ska fyra dagars skolvecka införas i landet? Det är klart…det gynnar säkert vår miljö. Eller?

 32. Judlaw skriver:

  Rock har helt rätt!! Greta kan skippa utlandsresor med flyg hädanefter, det blir inte att ta bilen på shoppingresor heller och inget Gröna Lund elr andra nöjes aktiviteter.. listan kan göras hur lång som helst men att demonstrera och bedriva strejk på helger existerar då inte.. hoppas nån kan göra lite reportage om hur dem har det där hemma så lär vi se om man verkligen bryr sig om framtida miljö

 33. Knegare skriver:

  På tal om strejk så borde man själv och flera andra börja strejka emot alla dessa skattehöjningar som drabbar oss.

 34. Rock... skriver:

  …skrev det bra!
  När barnen uppfyllt det så kan de börja fundera om det är värt att bryta mot lagen och skolka;)

 35. från holmen skriver:

  undrar om Barnen och mången vuxen vet vad en CO2 generator är för nåt och varför en sådan används….

 36. Nickname skriver:

  Sveriges elever tappar hela tiden kunskap mot eleverna från Asien. Nu strejkar svenska elever och de asiatiska eleverna går till skolan. Tänker man sedan på att Sveriges utsläpp är en promille av det som släpps ut av de asiatiska länderna, så förstår man att de svenska eleverna skjuter sig själva i foten två gånger. Inga vuxna, som faktiskt är ansvariga över miljön, strejkar. Det kan vara en fingervisning hur viktigt miljön ses av de vuxna. Sedan är det ju lite kul att se de strejkande ungdomarna med mobiler (otroligt miljöfarlig tillverkning) i händerna och dyra märkeskläder (kemikalier).

 37. Örebroare skriver:

  oj vilken kunskapsbank om miljön som finns i haparanda. Det tråkiga är att det avviker från resten av världen.

 38. Viktigpetter skriver:

  När dryga miljarden kineser släpper en brakare får Hans och Greta spara klimatet i åratal. Kan lösningen på problemet vara en förminskning av antalet kineser.

 39. Max skriver:

  Ungdomar ser verkligheten i klimatförändringar som vuxna delvis blundar för.

 40. Vivi Huhtasaari skriver:

  Greta kan nog sin sak och har tagit konsekvenserna av det, flyger inte, är vegan och köper begagnat.Jag undervisade om detta redan för 30 år sedan och lade alltid till ” hoppas det inte händer”. Men vi gjorde ingenting då och allt som man förutspådde då, har hänt. När man närmar sig de åttio har man ju viss egen erfarenhet av miljöförändringarna.
  Fd naturkunskapslärare

 41. Resultaten skriver:

  Det var bra skrivet Rock!

  Men det är ju sådan dubbelmoral bland dem som strejkar och babblar om miljön.

 42. Inga Kinapaket skriver:

  Visst är Sverige som en spotte i havet i miljösammanhang. Lyckas Greta med sitt engagemang och kan göra ungdomar medvetna i länder som har de reella problemen, då är hon värd ett Nobelpris. Av den orsaken är det fint att även våra skolbarn kan engagera sig.
  Att vända utvecklingen med befolkningsökningen som t ex gör att matlagning över öppen eld bidrar till utsläppen, industriutsläppen, kolkraftverken som fortsätter att öka, skövlingen av regnskogar, ökande biltrafik mm är mycket en insiktsfråga.

  Men skatta inte i hjäl Sverige för den utvecklingen och låt bli landsbygden!

 43. Resultaten skriver:

  Inga Kinapaket:

  Jo mycket sant som du skriver.

  Men måste bara reagera på ”inga kinapaket”.

  Visst är jag medveten att mycket onödigt beställs och kinesiska företag ofta struntar i miljö etc.

  Men det gäller likväl det vi köper från svenska affärer. Idag tillverkas det mesta i Kina om inte stort sett allt som gäller Elektronik.

  Ska vi bli miljövänligare så måste vi stoppa med att tillverka tex mobiler i Kina och mobilerna måste göras mer hållbara och att inte man måste ha nyaste telefonen jämt.

  Vi måste också bli bättre laga elektronik mm

 44. Resultaten skriver:

  Ofta är det ett litet skitfel i tv:n, micron, kylen, frysen, diskmaskin….

  Men istället för att undersöka felet och laga så slänger man ut det gamla och köper en ny för den nya är ju så bra!

  Sedan är man också en miljöhjälte när man köper en A+ apparat.

  Men det gamla måste skrotas och fraktas.
  Även så med det nya.

  Men på dom här sakerna talar vi ALDRIG om miljö utan alla måste ha senaste mobilen mm.

 45. Fakta skriver:

  Känslgt för HB, tog bort detta inlägg: Härligt med SD:are och borgar höger inläggen, klimat förnekarna!!!

 46. ej razisd skriver:

  Norrbottens razi centrum i tärendö verkar har vaknat efter ett stort misslyckat val fär dom extrem bruna-fick bara 17 %. vilket brunt slaskt vatten de blev- men hoppas tärändö älven lever vidare med satsningar på en inte brun färgad naxi fiske..!!½

 47. I en global värld finns ett jordklot skriver:

  Ett stort nöje att läsa inlägg mycket välformulerade om dubbelmoralen som ser till sig och sitt. Miljön äg global och som någon skrev om Hans och Greta som fiser i Kina ger konsekvenser i lilla Haparanda. I Asien bor 7 miljoner personer på en yta mindre än Öland som packade sillar. Den ihopträngningen ger efterverkningar även i Kukkola. Detsamma miljöförstöringar som utförs av Afrika ju är världen rikaste land. Det rikaste landet har världens fattigaste befolkning. Barnarbetare utför tillverkningen av det farliga komponenterna till mobiltelefonerna, i det rika Afrika.

 48. I en global värld finns ett jordklot skriver:

  I Asien bor i en storstad 7 miljoner människor på en yta mindre än Öland, där skulle finnas en del miljöarbete av Sveriges partipolitiker kunna göra stor nytta istället för att pyttsa en massa pengar till EU länder, när värsta miljöproblemen kommer österifrån.

 49. Resultaten skriver:

  I en global värld finns ett jordklot:

  Så väl skrivet, jag skrev liknande inlägg men av någon anledning blev inte mina publicerade???!!

  Bra att dina blev godkända!
  Bara här märks censuren vi får inte ens kommentera. Sen om HB missat mina vet jag ej? Kan vara HB svara på.

 50. Resultaten skriver:

  Kort och gott måste vi ju göra något för miljön men man måste börja i rätt ände.

  En ände som vi alla kan påverka dvs inte jämt köpa nya mobiler, nya kläder bara för att de snygga och att man måste ha senaste moden, lära oss laga saker istället för att bara köpa nytt…

  Men säg det här till ungdomarna.
  Nä istället predikar man om hur mycket energi vi måste spara (i Sverige) och att man ska ej flyga.

  Sedan kan inte många av dessa miljömänniskor (inte bara ungdomar) gå 3-7km (nä det är för långt) sedan är man en ”miljöhjälte” när man åker elbil denna sträcka.

 51. Resultaten skriver:

  Här i Haparanda klarar man inte ens promenera 100 meter utan bilen måste tas.

  Nör det är -10 eller kallare klarar man ej vara utomhus utan det är för kallt.

  Bilarna går på tomgång.

  Om vi nu pratar om bilar och transporter som jämt pratas om i media.

  Så jo vi kan ju alla göra nåt gott åt miljön.

 52. enkel matematik skriver:

  Sverige har världens renaste energi men vi betalar alla möjliga miljöskatter för detta. Resultaten har helt rätt när han säger att denna slit å släng kulturen är ok när rätt produkter förbrukas.
  men vi borde beskatta dessa saker mycket högt, exempel en el bil måste köras över 15tusen mil innan den är miljövänligare än ett fossilt fordon. detta är fakta, har ni för skojs skull räknat på hur mycket el vi måste produsera i Sverige om alla körde el-bilar????

 53. Bly smörjer skriver:

  miljöfaschisterna är den nya kommunismen, skattehöjningar och förbud för att inskränka individers frihet och valfrihet. Ständig propaganda varje dag i etern om klimatsvamlet. Hoppas nästan på en rejäl ekonomisk nedgång så pöbeln kan fokusera på mer elementära ting.

 54. Laitahyökkääjä skriver:

  97 % av världens klimatforskare är ense om att att klimathotet är reellt – oavsett om ungdomarna ”skolkar” eller inte. Men det är patetiskt att vissa vill tro på att de övr 3% har rätt så att man kan fortsätta sitt miljö-slösaktiga liv, köra bil till grannen 300 m bort etc. Å även om klimathotet skulle vara mindre än majoriteten av forskarna säger så är det väl bra att spara på resurserna hur som. I kinesiska städer och i Teheran t ex kan det vara mörkt mitt på dagen p g a alla utsläpp. Kanske så småningom även på en plats nära dig om vi ej skärper oss!

 55. enkel matematik skriver:

  ska vi ta vara på miljön, snälla de kör fler bilar innan för tullarna i Stockholm än hela norr/Västerbotten tillsammans varför kostar de bara 20kr när den sämsta luften mäts i denna region borde de inte kosta 200kr?? om de tar 200kr skulle ingen prata om miljön, är inte de rätt att de betalar eller är de för många väljare i dessa områden, som pratar men vill inte ta ansvar

 56. enkel matematik skriver:

  miljön är viktig! men vi måste komma ihåg vad vi satsar på,om vi använder resurser redan tillverkat så sparar vi på miljö, projekt som vi avfärdade tidigare som 1april skämt är aktuella nu
  men problemet är att inget görs alla bara skrämmer om jordens undergång för att öka skatten och ingen gör något har ni glömt skolan som lärde er att växter behöver co2 för att växa eller.

 57. enkel matematik skriver:

  i klimat pratet så måste jag säga är ni bara dum eller vill ni lära er mer???

 58. Inga Slit &släng grejer skriver:

  Om Haparandas bilister skulle ha bilarna på tomgång hela året skulle det inte märkas miljömässigt. Det intressanta är Fridolins senaste kommentar om att deras politik inte gynnat glesbygden. Dags att vakna när valstatstiken talar sitt språk. Energiskatterna har mer och mer blivit en börda för invånarna och en direkt inkomstkälla för staten.

  Gretas trots kan inspirera kommande generation till att mer ifrågasätta vad deras politiker gör för den gemensamma framtiden, där miljön är en av hörnstenarna. Som motpol ligger befolkningsökningarna, varje världsdels ansträngningar för ökat välmående.

 59. Resultaten skriver:

  Bly smörjer

  Jo är väl lite så.

  Men något måste man ju göra åt problemen med slöseri.

  Dock är vi jämt på fel ände.

  Är kanske svårt för producenter börja göra kvalite.
  Då de skulle innebära förlust av kunder.

  Men det bästa vore man byggde kvalite och helst i europa inte Kina.

  Vad mycket jobb vi skulle få och även nya företag som reparerar osv så rent kapitalistiskt skulle vi inte direkt förlora på det heller ”ur höger synpunkt”…

  Men som det är nu är det en slags kommunism håller med! Eller kanske tom religion…

 60. Resultaten skriver:

  Producenter som tjänar storkovan kanske det säljs en ny tvättmaskin, diskmaskin vart 20-30år per konsument. Men om man ger mer värde till produkten dvs den kostar kanske 4-5 ggr mer i inköp än dagens maskiner win/win för alla.

  Möjligtvis bara butiker och transport som går back….

  En mobil görs mer uppgraderbar än den är idag och man slutar med ”modegrejen” vissa som även idag skulle gott klara sig med en 4-5 år gammal lur (man behöver ju inte mkt för att ringa, ta bilder och facebook)..