Upp till bevis för Vedestig i nytt parti

ÖVERTORNEÅ: Tomas Vedestig ställde upp som kommunalrådskandidat för Socialdemokraterna vid förra valet. Tiden efter det har varit turbulent. Han har lämnat partiet och ställer inför höstens val upp för Övertorneås fria alternativ.

– Man måste gå från ord till handling. I Socialdemokratiska partiet gick vi aldrig till handling, säger Tomas Vedestig till Haparandabladet.

Nu blir det upp till bevis, eftersom han hänvisar till att det blir mycket friare spelrum i det nya partiet.

På söndag har intresserade för partiets politik kallats till ett öppet möte. Där kommer de, enligt Vedestig, att redovisa vilka frågor partiet ska driva.

– Vi arbetar med att ta fram ett valprogram. Där lyfter vi åldringsvården. Bemanningen måste ses över. Det är nonchalant från kommunens och Stiftelsen Matarengihems sida att inte sätta i gång med trygghetsboendet. Den frågan har aldrig legat på socialen.

Han säger det med anledning att han var ordförande i nämnden till dess att han hoppade av före årsskiftet.

Vad var det, enligt dig, som blev så fel i det parti som du säger dig ha känt så starkt för?

– Efter valet var allt så positivt. Vi hade 30-50 personer på mötena. Samarbetet som vi hade med Vänsterpartiet och Övertorneås fria alternativ gick fint. Vi hade en bra dialog och respekt för varandras ideologier, men samarbetade i andra frågor. Sedan bromsades allt upp av olika orsaker, säger Vedestig.

Varför har du gått så hårt åt personer i det egna partiet? Har du inte tänkt på vilken dålig klang det gett utåt?

– Jag har tvärtom försökt tysta ner kritiken mot kommunalrådet Roland Kemppainen (S), säger han, och det ser ut som att han menar allvar.

 

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , ,
58 kommentarer om “Upp till bevis för Vedestig i nytt parti
 1. staffan skriver:

  Han hoppar o far kanske för gott inom politiken!

 2. P Atetisk skriver:

  Stor humor, ha, ha! Efter alla beställda artiklar i NSD med knivhugg i ryggen mot Roland så säger Vedestig att han försökt tysta kritiken mot Roland. Patetiskt! Och när det gäller handling så var det inte mycket av den varan i socnämnden när Vedestig var ordförande. Att inte acceptera en demokratisk kryssförlust och bara sabotera för S är illojalt. Hur mycket negativ marknadsföring för Övertorneå har attackerna mot Roland i media gett? Kul att se hur det går i nya gnällpartiet…

 3. Nära vän kvar i S skriver:

  Vedestig var ordf för Sossarna och han klarade inte av att vara demokratisk, ville ha makt och styra allt, men det lyckades inte han så skyllde han på andra. Han kunde leverera inom Soc men han orkade inte driva frågor så det var lättast att skylla på andra och kliva av. Att ta på sig uppdrag men inte leverera är typiskt Vedestig.

 4. P Atetisk skriver:

  Tänk om alla politiker i Övertorneå skulle inse att de är valda för att arbeta för kommuninvånarnas bästa, skapa arbetstillfällen, locka investerare, etableringar och inflyttare. De ska vara kommunens främsta ambassadörer. De är INTE framröstade för att springa till media så fort skon klämmer. Det är så många vanliga människor som jobbar för ett bättre Övertorneå. Men vad ser omvärlden? Jo, käbblande politiker som svärtar ner Övertorneås rykte helt i egoistiska syften.

 5. Roland Juntti skriver:

  Tomas Vedestig är en stor tillgång i kommunalpolitiken i Övertorneå kommun, han står för sunda åsikter framför allt delar jag hans syn på åldringsvården samt psykiatrin och dessutom så beundrar jag hans kurage att inte vara en nickedocka som följer stenhårt partilinjen i ett stort parti utan tanke på egen politisk karriär utan står upp för egna sunda värderingar.
  ÖA som värvat Vedestig kommer att lyfta sig rejält inför nästa val

 6. Sixten Johansson skriver:

  P Atetisk (4) har rätt om ambassadörsrollen och den har vi alla! Många har väl märkt hur lite som behövs för att man ska få en positiv bild av ett samhälle, t o m av ett helt land.
  Man måste balansera: för mycket smussel eller sopande under mattan skapar ett djupt missnöje. Öppen redovisning utan smutskastning ger också ett positivt intryck, visar att det är högt i tak här.
  Jag vet just inget om Öfa-politikerna, men i princip är det väl bra att det skapas ett starkare alternativ för de missnöjda.

 7. Nära vän kvar i S skriver:

  Vedestig var ordf i socialnämnden, varför gjorde han inget. Fortsatt tomt prat det är han duktig på. Blir intressant att se vilket valprogram som Öfa presenterar, de har då hitintills enbart kritiserat andra. Klanka inte på andra partier, visa vad ni är bra på.

 8. Jörgen Ekersund skriver:

  Vi i ÖFA har i alla fall modet att stå för våra tankar & åsikter. Det innebär tex att vi på sådana här forum skriver under med våra namn.

 9. Ulf Zakariasson skriver:

  Det är märkligt att ”Nära vän kvar i S” inte vågar stå för sina åsikter med eget namn. Det är kanske typiskt för de som sympatiserar med (S) och Kemppainen att de inte vågar göra det under eget namn. Slutfrasen är ju ganska bra och kan med lätthet kastas tillbaka på skribenten. Tomas Vedestig har ju vågat stå för sina åsikter under innevarande mandatperiod men jag undrar vad ”Nära vän kvar i S” står för. Troligtvis ingenting. (S) har presenterat en lista som inte kommer att vara den slutgiltiga.

 10. Ulf Zakariasson skriver:

  Jag misstänker att ”Nära vän kvar i S” väntar på att bli utlöst från sin anställning inom kommunen.

 11. Roland Juntti skriver:

  Klart att sossar skall kasta så mycket skit de kan när en stor tillgång från (S) valt att tänka själv och gå sin egen väg.
  (S) har verkligen inte alls förvaltat det förtroende de fick av väljarna vid förra valet.
  Inget av deras vallöften om satsningar på vård och omsorg har uppfyllts och inte att förglömma all den cirkus som varit i alla kommunala upphandlingar under (S)-ledning.
  En ny majoritet eller ett nytt kommunalråd är det enda som kan leda Övertorneå framåt.

 12. barbara skriver:

  Intressant se, hur många röster zakariasson får i Hedenäset, han ”bor” ju där.

 13. P Atetisk skriver:

  Ja, ÖFA, nu är ni på banan. Berätta nu om hur bra det är att bo i Övertorneå kommun och varför investerare och barnfamiljer borde komma till Övertorneå kommun. Visa att ni är goda positiva ambassadörer för den region ni valt att bo och vara politiskt aktiva i. Berätta vilka visioner och planer ni har för kommunens utveckling. Försök att formulera er i positiva tongångar, gärna utan att kasta skit på kommunala tjänstemän och andra människor som arbetar för ett bättre liv i Övertorneå kommun.

 14. Jörgen Ekersund skriver:

  P Atestisk
  Vi kommer att presentera vårt valprogram inom kort .
  När du läst det så kommer vi nog att få din röst också.

 15. veikko harju skriver:

  hyvin sanottu/kysytty! P Atetisk, tais tulla öfa:ssa hiljasta, heh…kerranki, kun alettiin puhumaan asiaa.

 16. staffan skriver:

  Övertorneå verkar ha flest konflikter och lite framtidsvisioner. Alla känner alla ni kanske måste få en styrman!

 17. P Atetisk skriver:

  Jaha. ÖFA hade en ypperlig möjlighet att sälja in sig med positiva visioner och goda argument varför det är bra att bo i Övertorneå kommun. Men nej, de kom inte på nåt, ingenting. Vem är förvånad? Här kommer lite tips: locka inflyttare med Ötås fantastiska förskola, skola, trygghet, natur, förmånligt boende och goda fritidsmöjligheter. Locka potentiella investerare och etablerare med erkänt gott yrkesfolk och duktiga företagare. Visa att ni tror på regionen och skippa gnället.

 18. Ung skriver:

  Bra P Atetiskt vi är nog många som undrar vad detta parti gjort ”för Övertorneås bästa” och vilka visioner de har? Det står oss upp i halsen att läsa i media om allt tjafs. Alla föreningar som anordnar evenemang för oss kommunbor och jobbar ideellt får aldrig samma uppmärksamhet. Var finns ni politiker under dessa evenemang? Var är ert beröm till alla som utför det NI beslutat? Det är de som gör Övertorneå en bra kommun att leva i. Inte tack vare ert gnäll.

 19. Ung och dum? skriver:

  P Atetisk: Ötå har stora problem och de löser man inte på en valspurt. Skrapa lite på glädjestatistiken de presenterar utåt och titta bakom siffrorna. Vad som gömmer sig bakom statistiken ”Bästa ungdomskommun” eller ”Bästa skolan”? Jo störst andel sjukskrivna lärare i landet och eftersatt genusarbete. ”Bästa ungdomskommun” presenterar öht inte ett jämställt genustänk i sina satsningar eller i sitt idrottstänk. Så länge killhockeyn finns ska alla vara nöjda? Antal kr/inv betyder inte kvalitet!

 20. Sixten Johansson skriver:

  Jag föreslår ett bra mål. År 2024 ska du ärligt kunna säga till dina barn och barnbarn:
  ”Ja, det såg mycket mörkt ut för tio år sedan, men jag var en av dem som beslöt att nu skulle vi alla försöka dra åt samma håll i vår fina kommun. År 2014 beslöt vi att faktiskt börja vända utvecklingen. Visst, vi hade kvar våra ambitioner, våra olika åsikter och horn i sidan till diverse, men vi beslöt att oavsett parti försöka hitta det klokaste. Så började det. Och mot alla odds blev vi en vinnarkommun!”

 21. Ung skriver:

  Nå vad vill Öfa göra åt problemen ovan (18)? Och hur harni arbetat fram till nu för att göra nåt åt det? Partiet har ju ändå funnits några år förstår jag. Ge oss nåt konkret exempel på nåt ni gjort för oss i Ötå! Jag är inte vald politiker så jag behöver och ingen annan heller, stå för mina åsikter med mitt namn. Annat är de me er. Ni är ju folkvalda och får betalt så den grejen kan ju Uffe släppa och svara istället. Snart får jag rösta och därför är vi som ställer frågor viktiga för er.

 22. Stig Aspholme skriver:

  Sixten, du raljerar! Ditt eget bidrag till Ötå,s. överlevnad, är att slå split om och kilar in i en mkt. viktig process som pågår!

 23. Ung utflyttad (V) skriver:

  Jag förstår inte hur folk orkar klanka ner på de som försöker göra något nytt och skapa en förändring. I små samhällen är det viktigt att man alltid uppmuntrar till nytänkande och till att pröva på nya saker, det är det som driver ”oss” framåt. Jag personligen tycker att det är fantastiskt att det satsas på något nytt, att det finns de som väljer att sätta emot det som alltid varit och som många är rädda att frångå. jag får tyvärr inte rösta i ötå, men jag hade definitivt haft öfa i åtanke!

 24. Sixten Johansson skriver:

  Jag instämmer särskilt i det som Ung utflyttad (V), Ung och P Atetisk skriver.
  Till Stig kan jag säga att jag nu i nästan ett år har försökt hitta vägar ut ur den återvändsgränd som meänkieliaktivisterna ledde oss in i strax före millennieskiftet. Nu tänker jag börja presentera de lösningar jag äntligen har funnit och de strategierna kan bidra till att ge Tornedalen en ljusare framtid.
  Var och en fortsätter att jobba efter eget hjärta och huvud. Själv försöker jag använda bådadera.

 25. Stig Aspholme skriver:

  Där är du igen, Sixten. Bara munväder, inget konkret har du presenterat, inte ens till dem som det i första hand enligt dig skulle beröra. Men till KUNG av tornedalen har du utnämnt dig sedan du återkom från din flykt söderut.

 26. Sixten Johansson skriver:

  Snälla Stig, sansa dig. Här och i politiken ska man inte i första hand gå ut i offentligheten, men heller inte låta allt tokigt bli nedtystat. Enbart negativ kritik blir ju som att kacka i eget bo. Man måste ta fram realistiska alternativ och diskutera dem med andra vettiga.
  Jag har i 20 år undvikit att gå ut offentligt. Under det senaste året har jag presenterat konkreta förslag även till berörda. Nu ser jag att STR-T och Meänmaa har lagt locket på. Jag har bra alternativ för Ötå. Gläd dig!

 27. Stig Aspholme skriver:

  Låt höra Sixten! Visa vilken Messias du är!

 28. Sixten Johansson skriver:

  Stig, när du gapar om kung och Messias gör du bort dig ännu mer än du tidigare har gjort. Men du fick mig att minnas en känd liknelse: en klok såningsman sparar kornen och strör inte ut dem på hälleberget…
  Realistiska optimister måste arbeta tålmodigt och långsiktigt, både politikerna och vi andra samhällsmedborgare. Men Tornedalens vackraste och mest utvecklingsbara kommun – Övertorneå – är värd vårt arbete. Vi ser fram emot att fler aktiva – och även Stig! – en dag väljer att flytta hit.

 29. Erkki skriver:

  Likt republiken Jämtland har Evert Ljusberg som president borde Meänmaa utse Stig Aspholme till officiell talesman. Sällan har skådats en sådan allvetare och värdig representant. Dessutom är han ödmjuk nog att kalla andra för kung och messias. Nej, Stig. Du är kung, messias och ständig talesman för meänmaa. Ingen har ditt kunnande.

 30. Enok Nitti skriver:

  Varför inte likt Mosebacke Monarki, dom hade Kung Sune och Drottning Gretchen.Yngve Gamlin hade Första Svamlaren, kanske en lämplig titel för den gode Stig när han tillträder sitt ämbete i Meänmaa. Jag tycker ärligt talat att debatten spårar ur när man kallar folk kung och Messias.

 31. Stig Aspholme skriver:

  Den Tornedalska själen visar sig i dagsljuset genom att vara anonym! Detta fenomen är till 95 % Tornedalskt ”feghets-arv”. Jag värnar om det som ni inte vill veta av, vårat språk och kulturarv. Det andra får ni sköta själva. Det finns många som skulle vara intresserade av att besöka Tornedalen, det område i Sverige, där man talar tre olika språk, har tre olika kulturer och ”korpelarörelsen”. Det ni!

 32. Sixten Johansson skriver:

  Stig, mig kan du ändå inte kalla feg. Och jag värnar så mycket om vårt språk och kulturarv att jag har fört det vidare till mina barn – i motsats till alla högljudda meänkieliaktivister!
  Ja, Tornedalen är en rik, spännande bygd både att besöka och bo i. Men för att vår bygd ska blomstra räcker det inte att bara gapa om meänkieli och kultur. Vi behöver fler människor som satsar sig själva, bidrar konkret, bor här, skapar egna inkomstkällor, drar till sig aktiva, likasinnade i alla åldrar!

 33. Leif Jokiaho skriver:

  De att vi ska var, fler här håller jag med. Men många jag träffar, tycker inte så. Många bor här för, att de behöver inte se så mycket folk.

 34. Sixten Johansson skriver:

  Trovärdighet är en nyckelfråga i allt. Kommunalvalen verkar bli personval i allt högre grad. Det är fascinerande att läsa de raka omdömen som fälls om olika politiker i Övertorneå och Haparanda och tänka på hur det måste svida hos både garvade och ogarvade. Å andra sidan måste det lena att få erkännande och beröm – och trovärdigast är berömmet från motståndare! Mest av det berömmet får de politiker som gnäller mindre och faktist jobbar ärligare och mer! Vilka det är försöker väljarna lista ut…

 35. Stig Aspholme skriver:

  Det är synd om dig Sixten, som så träget står fast vid dina teser, så att du t.o.m. förknippar dig med att vara personligt ansvarig för allt som skrivs. Lyssna på Leif Jokiaho, han har vetttiga åsikter.

 36. Sixten Johansson skriver:

  Stig, jag driver inga teser, lägger bara fram välgrundade hypoteser. Jag känner mig inte på något vis personligt ansvarig för vad andra skriver, gör bara egna tolkningar och fördjupningar och försöker förstå hur andra tänker och vad de känner.
  Leif Jokiaho har en bred kännedom om förhållandena här och han har alldeles rätt. Visst finns det många, som av olika anledningar motsätter sig förändringar. Men vi har plats för alla – och mycket plats särskilt för alla med nya idéer och krafter!

 37. Daniel skriver:

  Jag anser att Stig Aspholme borde ha en egen kolumn i HB varje vecka där han förklarar för alla andra hur saker och ting ligger till och hur dumma Haparandabor är. Maken till allvetare i samtliga frågor som rör tornedalen har aldrig skådats. Eller varför inte starta ett eget parti ”rabulistidemokraatit”? Du har min röst, mäster Stig!

 38. Stig Aspholme skriver:

  Vad är det för fel på att de bofasta själva utvecklar området? Men nedvärdera dem inte, som många här gör. Man måste först landa i sin egen kultur och dess arv, sedan så öppnar sig flera dörrar. Men om man själva inte tror att man är något unikt och speciellt, hur skall man då övertyga andra om det? Bästa sättet är att gemensamt samlas under vår Flagga den 15/7 och känna den inre kraft som vi alla besitter.

 39. staffan skriver:

  Hur kan en styrman hålla kurs med så många kaptener i denna Ötå skuta? Denna typ av debatt är småkommunernas egen förintelse!

 40. Sixten Johansson skriver:

  För ovanlighetens skull har Stig rätt i (38). Bara sista meningen måste kompletteras eftertryckligt. Den viktigaste lösningen är inte att samlas kring ett evigt navelskådande och tillbakablickande. Visst, bygg gärna världens största friluftsmuseum, ett inkrökthetens tempel, och låt intäkterna från inträdesbiljetterna komma bygden till del! Det har säkert sin plats och fyller en viktig terapeutisk funktion.
  Men som bygd och som människor måste vi bli attraktiva att leva och jobba tillsammans med!

 41. Stig Aspholme skriver:

  Laestadius hittade till vårat hjärta och finns fortfarande kvar hos många av oss, om han utvecklat bygden så värst mycket vet jag inte, kanske tvärtom, men han finns där som den eviga frälsaren.

 42. Sixten Johansson skriver:

  Laestadius gjorde sannerligen mycket för bygden och för folket här. Det finns ingen gestalt av hans dignitet i sikte som räddning för Tornedalen. Och för det här jobbet behöver vi inga profeter eller frälsare, hur mycket Stig än efterlyser sådana eller själv vill växa in i rollen.
  Problemet är nämligen att även de klokaste mästarna överallt i världen lämnar efter sig sådant som stelnar och missbrukas av efterföljare, som bara söker makten och själva saknar insikten, viljan och förmågan.

 43. Stig Aspholme skriver:

  Sixten din argumentation går enbart ut på att snärja dom övriga skribenterna. Jag påstår inget annat, än att kulturen är viktig för Tornedalens överlevnad. Du har tydligen en annan åsikt om detta, du påstår dig ha lösningarna, men låt oss då få ta del av dem. Jag tror att det bor en liten ”Refat El Saied” i dig! Du räcker inte till helt enkelt!

 44. Enok Nitti skriver:

  Shakespeare Richard III: Högt flyger orden, stilla tanken står.

 45. Sixten Johansson skriver:

  Stig, det kvittar faktiskt vad jag räcker till för och du räcker till för. Hela den diskussionen har du själv tagit upp här och jag har bara artigt försökt svara, som det ju förväntas vid samtal människor emellan.
  Det är omöjligt att på ett sånt här forum behandla komplicerade ting. Alla stora förändringar, särskilt nytänkande, tar tid och måste förankras stegvis hos många. Om inte tillräckligt många börjar dra åt samma håll kommer tyvärr bygden att förtvina. En individ gör ingen skillnad.

 46. E. Steinholz skriver:

  Re: Enok (44) Utsokt citat. Stig, du skall inte bara hacka pa Sixten. Det kanske bor en liten ”Jante” i dig. Kultur ar bra men det racker inte med enbart det.

 47. En gammal fd Övertorneåbo skriver:

  Man skäms att man är från Mumidalen. Stig Aspholme skall ni inte bry om. Han retas bara med andra, det är hans hobby.

 48. Leif Jokiaho skriver:

  De är ju så att räcker, inte bara att folk bor här. De måste ha bra jobb o inkomster, de blir bara dyrare för varje år och bo. Där man måste värma halva året huset, och måste ha bil o snöröjning. De är lätt för dem, som fått via arv marker o egendomar. De finns inget värre än att de fixas, arbeten via bidrag i flera år. Folk köper boende osv, på lånade pengar och sedan tar de slut. Vad ska de sedan göra, för att kunna bo kvar. Ötå är inte enda kommun, som har minskat i befolkning.

 49. Stig Aspholme skriver:

  ”En gammal fd Övertorneåbo”, lägg dig inte i detta 🙂 Sixten är kommunist!

 50. Kommunalråd skriver:

  Stig: Kryp upp från sandlådan och ta en lång timeout!

 51. Sixten Johansson skriver:

  Ja, Leif har alldeles rätt om problemen. Och nästan varje månad har Övertorneå lägsta antalet lediga jobb i länet. I årtionden har man ju hoppats att någon stor satsning eller arbetsgivare ska rädda kommunen, men inte ens där det har lyckats verkar det hjälpa långsiktigt.
  Men i fjol flyttade faktiskt fler till landsbygden än från den. Bl a Jämtland har fått stor inflyttning av holländare och tyskar: livsstilsinvandrare med kapital och/eller distansjobb. Vi måste ekoloda och fiska i nya vatten.

 52. Sixten Johansson skriver:

  När Stig flyttar tillbaka till sin kära hemkommun för att bidra till vår ekonomi ska jag berätta för honom om allt som vi kan satsa på. Men jag har ett specialdesignat projekt just för honom:
  Exempelvis i sektorn Överkalix – Armasjärvi – Aapua skapas Meämish-kulturens högborg. Väl inhägnat, indelat i Myternas Meämish, 1800-talets Meämish, Barndomens Meämish osv. Finansierat genom donationer och kulturanslag. Livslevande museer med profeter och allt. En världssuccé, där många vill leva lyckliga!

 53. Roland Juntti skriver:

  Sixten Johansson
  Vem är denna Sixten Johansson som oftast har så vettiga och intelligenta analyser på det som sker här?
  Kan du Sixten ge till oss alla som inte kan din bakgrund om ett svar om din koppling till Tornedalen

 54. Sixten Johansson skriver:

  Svar till RJ: Född -48 i Muodoslompolo, utflyttad -60, med egen familj åter till Pajala kommun -91, tvekade mellan Haparanda och Övertorneå för 6 år sedan, valde Ötå pga naturen och den bättre andan. Många barn, 4 går nu i skolan i finska Pello.
  Välutbildad, många språk, kan särskilt berätta hur fantastisk finskan är. Har jobbat som utbildare, tolk, översättare = egen företagare. Har tigit och lidit om språksituationen här i 20 år. Vill arbeta för Ötå och Tornedalen, men inte för något parti.

 55. Roland Juntti skriver:

  Helt klart så är du Sixten en tillgång för bygden
  och ta gärna kontakt med oss på NKFC i Övertorneå
  Vi möts där varenda torsdag kväll och föreläsning vore uppskattad men om ej en sådan står på din agenda så vore en kontakt mellan oss som aktivt jobbar med en del av dom saker du nämner positivt för oss

 56. Sixten Johansson skriver:

  Till RJ: Jag gillar att du talar klarspråk. Mycket behöver vädras ut och ventileras. Sedan måste man förstås i politiken precis som i arbets- och privatlivet ta ansvar för det man säger och tänka på vilken effekt det kan ha på de berörda och på bilden av kommunen.
  Det här blir ett intressant valår, säkert tillfälle till många samtal och diskussioner. Om du har valt att ställa upp för sverigedemokraterna beklagar jag det. Diskussioner behövs, men om SD vinner mandat skadar det kommunen.

 57. Roland Juntti skriver:

  Du Sixten med fler har fått den uppfattningen att jag, en gammal man egen företagare i hela mitt liv skall ställa upp som kommunal politiker.
  Jag har lovat att försöka vaska fram lämpliga främst unga vettiga kandidater för SD för att därigenom få till stånd en annan politiskt majoritet och bidra till att försöka bryta vänsterns välde i kommunen och få tillstånd ett nytänkande
  Jag har en avvikande inställning till en hel del som SD står för men var hittar man ett parti där allt är och känns rätt?

 58. Sixten Johansson skriver:

  Tack för beskedet, Roland. Det är klart att många både vill markera missnöje och få till stånd ett nytänkande. Sedan är det ju svårt att välja parti. Själv tycker jag att alla partier har stelnat, försöker alltid välja det som verkar minst dåligt. Kommunalt tittar jag mer på personerna och det är svårt att veta vilka som är trovärdigast.
  SD har tagit upp viktiga frågor, men ledningens mål och meriter är inte särskilt hedervärda. Tråkigt om hedervärt folk ger dem mer legitimitet och pengar.