Uppåt för skolan i Haparanda

HAPARANDA: I förra veckan blev årets öppna jämförelser för grundskolan klar, vilket visar att Haparanda tar ett kliv framåt.

Enligt resultaten, som Haparandabladet berättade om i september och som Sveriges kommuner och landsting släppte förra veckan, har en ökad andel niondeklassare i Haparanda blivit behöriga till ett yrkesprogram. Från 67 procent till 81 procent.

Vidare framgår att 69 procent av eleverna når kunskapskraven i alla ämnen, vilket är en ökning med 13 procent sedan 2017.

Det genomsnittliga meritvärdet i kommunen har också ökat  från 184,8 till 207,1.

Matematik har länge varit den stora stötestenen för många elever. Men även här har något ha hänt. 88,2 procent klarade kunskapskraven.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar:
8 kommentarer om “Uppåt för skolan i Haparanda
 1. Förälder med barn på Gränsskolan skriver:

  I länet är Haparanda på 11 plats (meritvärde) dvs långt ifrån ”Norrbottens bästa skola”.

  När det gäller meritvärde för 9:e klassarna så har Språkskolan gått från placering 271 till 146 av Sveriges ca 1530 högstadieskolor, Marielundsskolan från plac 1366 till 1044, Gränsskolan från plac 1490 till 1482.

  När 25% av Haparandas elever får gå i en av Sveriges bästa skolor så är över hälften av elever förpassade till en av Sveriges absolut sämsta skolor.

  Den avgående politiska ledningen i Haparanda lyckats med att skapa en av Sveriges absolut sämsta skolor där merparten av eleverna tvingas gå i.

 2. happisman skriver:

  Äntligen något positivt att läsa! God jul till alla duktiga elever och lärare.

 3. Hannes skriver:

  Det är alltid lätt att skylla på politiken men i praktiken är det inte så enkelt. Störst påverkan på elevernas resultat har socioekonomiska faktorer som exempelvis föräldrarnas utbildningsbakgrund, näst största påverkansfaktor ( med stort avstånd) är lärarens undervisning. Om man tittar på det socioekonomiska underlaget i Haparanda så ligger man relativt lågt. Forskning visar också att det aktiva skolvalet ( ett borgerligt påhitt) gagnar barnen som kommer från socioekonomisk starkare hem, så att Språkskolan sticker ut är inte heller så konstigt.

 4. Rosa skriver:

  Men här pratar vi bara om niorna.Och om en väldigt ensidig undersökning. Lärarförbundet har rangordnat skolorna i Sverige efter 13 kriterier. Där ligger Haparanda som nummer 283 av 290 kommuner. Snart finns ingen språkskola i Haparanda. Hur blir det då? Haparandas skolverksamhet fungerar som USA under Trump; på intuition. Ansvar för skolutvecklingen har individer som har absolut ingen kunskap eller kunnande om skolan. Stackars haparandabarn!

 5. Förälder med barn på Gränsskolan skriver:

  Hannes: Om de socioekonomiska faktorerna har störst påverkan hur kommer det sig att Gränsskolan har sämre resultat än de kända problemskolorna i de invandrartäta områdena med stor andel av människor som lever på socialbidrag och väldigt låg utbildningsbakgrund som Ronna(Södertälje), Rinkeby, Husby, Hjulsta(Stockholm)?? så du menar att halva centralorten och hela västra kommundelen i Haparanda lever på socialbidrag och är outbildade?? och att Språkskolan selekterar eleverna från högutbildade borgerliga föräldrar (trots att Språkskolan är ett socialdemokratiskt påhitt). Jag skulle inte tro det!!

 6. Rosa skriver:

  Det nya avtalet angående Språkskolan; Tio elever från Finland, trettio från Sverige. Ingen vill erkänna det men Språkskoleeran är nu passé. Allt som är kvar är lite vänskapsgester från Torneå.

 7. Enok Nitti skriver:

  Skolorna i Haparanda har alltid fått höra att dom är sämre än Språkskolan, det är dom inte
  Att Språkskolan skulle vara bland dom bästa i Sverige glöm det.För mig kan den gärna läggas ner.

 8. Viktigpetter skriver:

  Rosa. kan du utveckla hur skolverksamheten i USA fungerar? Jag är verkligt intresserad av att lära mig.