Uppmanar att vidta förebyggande åtgärder

Vattenflödet i Kukkolaforsen. Foto:Lisette Olsson-Höghäll

Vattenflödet i Kukkolaforsen. 
Foto:Lisette Olsson-Höghäll

HAPARANDA: SMHI har utfärdat en klass 2 varning för höga flöden i Torneälven. Flödet väntas öka och nå kulmen under mitten av veckan. Just nu är nivån i älven omkring fyra meter högre än normalt. 

Under helgen har omfattande beredskapsarbete pågått med att höja den 1,4 kilometer långa skyddsvall som finns norr om golfbanan på den finska sidan. Räddningstjänsten från Haparanda, Torneå, samt hemvärnet och finsk militär anlade under gårdagen ett temporär skyddsvall som höjer översvämningsskyddet med 50 centimeter.

Skyddsvallen har dessutom blivit förlängd och under helgen har därför en ny väg anlagts som löper från riksväg 99 i höjd med Mattila, öster mot Finland och skyddsvallen norr om golfbanan.

Förutom att varningar om höga vattenflöden via SMS har gått ut till boende i riskområden vid älven vill kommunen uppmana fastighetsägare att vida förebyggande åtgärder för att på bästa sätt skydda sin egendom mot eventuell översvämning.

– Följ väderprognoserna och informationen som finns på Haparanda stads hemsida, uppmanar Haparanda stads Tekniska chef Jimmy Henriksson.

Han poängterar att det är fastighetsägarnas ansvar att skydda sin egendom. På kommunens hemsida finns tips om vilka åtgärder som man bör vidta.

Publicerad i Haparanda
3 kommentarer om “Uppmanar att vidta förebyggande åtgärder
 1. Stefan Sundvall skriver:

  Bra jobbat

 2. Bo Nordebo skriver:

  Tro inte på alla fejkade nyheter. Det blir ingen 250 års flöde i Torneåälven. Vattenföringen har nått sin kulmen och minskat i Råne-Kalix-Muonio-älven. Troligtvis även Torneåälven. Vintern har varit blid med klena isar. Blir troligtvis ej heller någon ispropp. Vattenflödet är som det brukar vara, vart 10:e år.
  Vart kommer all desinformation från?
  Före detta rikspolischefen är nu chef för ”Myndigheten för samhällsskydd och beredskap”, är det han som ligger bakom allt?
  SMHI har duktigt folk som kan räkna rätt på sånt här.

 3. Brodjaga skriver:

  Klart det, förberedelserna för överhängande översvämningskatastrof väcker mer intresse än nyttan av vattnets framrusande kraft.

  För arton år sedan uttalade sig Haparandas dåvarande kommunalråd S-E Bucht lyriskt om ett miljövänligt minikraftverksprojekt i en gammal kvarndamm vid Kukkolaforsen.
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?artikel=3719281

  Sedan hände det mycket, IKEA flyttade in i kommunen och minikraftverksprojektet förskingrades bort, Skellefteå Kraft tog hand om det under märkliga omständigheter och flyttade allt till Bruksforsen vid Robertsfors. / forts