Ursprungsmärkt löjrom nu också uthålligt miljömärkt

Nu är löjrommen också klassad som kommen från ett hållbart fiske. Foto: Örjan Pekka

Nu är löjrommen också klassad som kommen från ett hållbart fiske. Foto: Örjan Pekka

BOTTENVIKENS SKÄRGÅRD: Löjrommen som sedan tidigare är ursprungsmärkt har nu också klassats som ett uthålligt fiske.

Bubblande, vitt vin kallas mousserande om det inte kommer från ursprungsområdet Champagne i Frankrike. Motsvarande gäller för Kalix löjrom som fiskas i kustbandet i Bottenviken, från Haparanda till Piteå skärgårdar, och då omfattas av ursprungsmärkningen.

Nu har löjrommen också tagit hem en klassificering som ett certifierat, hållbart fiske. Detta sedan löjrommen klarat MSC-märkningen.

– Vi vill med MSC-certifieringen visa att vi fiskar hållbart, vilket är viktigt idag med det växande intresset för miljöfrågor. Nu fortsätter vi arbetet med att även få in själva fisken siklöja i den svenska matkulturen. Flera finkrogar har visat intresse, säger Folke Spegel, projektledare för Norrbottens Kustfiskareförbund.

Forskare har följt utvecklingen för siklöjan under mer än tio år och har samlat fakta som visar att fisket är miljömässigt hållbart både i fråga om beståndets storlek och havsmiljön i övrigt.

Det som skapar den unika löjrommen, förutom beredningen, är vattenflödet från älvarna. Havsvattnet blir därmed aldrig salt, utan bräckt. Bottenviken är världens största bräckvattenhav med en salthalt under 0,1 procent.

– Det är extra roligt när ett fiske som ger en sådan ikonisk produkt lyckas bevisa att det är hållbart. Fisket är väldokumenterat av forskare och bestånden är i bra skick och fisket bedrivs med hänsyn till havsmiljön, säger Christoph Mathiesen, verksamhetschef för MSC i Skandinavien och östersjöområdet.

Siklöjan fiskas under fem veckor om året, med start i slutet av september då honorna är romstinna. Totalt fångas cirka 1.500 ton siklöja per år.

MSC (Marine Stewardship Council) är en organisation som arbetar för miljömärkning av fisk och skaldjur världen över. MSC har även en spårbarhetsstandard gör att fångsten kan spåras ända tillbaka till fångstplatsen.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Svenska Taggar: , , , ,
En kommentar om “Ursprungsmärkt löjrom nu också uthålligt miljömärkt
  1. Blomqvistarn skriver:

    Löjan idag är hälften så stor som förr, vad beror det på?
    Kan ju inte vara så att vi nu idag pga rovfiske har en stam av löja som är väldigt ung, precis lekmogen.
    Kanske 1-2 generationer lekfärdig fisk.
    Verkar väldigt hållbart, NOT.