USA inför ståltullar

EKONOMI: USA:s president Donald Trump har beslutat att införa 25 procent tull på stål som importeras till USA. Om två veckor införs tullarna och bland annat fackförbundet IF Metall uttrycker missnöje över beslutet. 

– Beslutet är djupt beklagligt. Det är min och IF Metalls fasta övertygelse att frihandel gynnar alla länder och industriarbetare. President Trumps protektionistiska åsikter är oroväckande inte bara för svensk och europeisk stålindustri, utan även för våra amerikanska kollegor. I förlängningen hotar tullar och handelshinder jobb på båda sidor av Atlanten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson, enligt ett pressmeddelande.

Stålkoncernen SSAB exporterar produkter från Finland och Sverige till USA. I fjol uppgick exporten till cirka 250.000 ton. I ett pressmeddelande skriver SSAB att bolaget kommer att föra en dialog med amerikanska myndigheter och tala för undantag gällande Sverige och Finland med syfte att bevara goda handelsförhållanden mellan länderna.

” Om ett undantag inte beviljas, kommer vi att fortsätta utvärdera alla aspekter av vår amerikanska affär, från prissättning och investeringar till logistik och production för att säkerställa att SSAB är lönsamt och bäst rustat för framtida tillväxt.”

Även fackförbundet IF Metall är av åsikt att Sverige och EU ska utvärdera effekterna av beslutet och förhandla fram en rimlig lösning för att undvika ett handelskrig mellan Sverige, Europa och USA.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska
En kommentar om “USA inför ståltullar
  1. Kisumisu skriver:

    Jo nu bölar man.

    Men EU och Sverige har själva satt straff till dem som beställer saker utanför EU.

    Gäller inte bara Kina då t ex USA tillhör inte EU.