Utbildar för satsning på bär och frukt

Distriktschef Roger Uddstål vid RISE, Research Institutes of Sweden, leder bär- och fruktkursen som startade i veckan vid Tornedalens folkhögskola i Övertorneå. Foto: Marianne Berglund

Distriktschef Roger Uddstål vid RISE, Research Institutes of Sweden, leder bär- och fruktkursen som startade i veckan vid Tornedalens folkhögskola i Övertorneå. Foto: Marianne Berglund

ÖVERTORNEÅ: – Under tio veckor ska vi i undervisningssyfte pressa och torka bär och frukter på olika sätt. Målet är att få fram en konkret produkt där kravet är en hållbar produktion ur flera aspekter, säger distriktschefen Roger Uddstål vid företaget RISE, Research Institute of Sweden Holding ab.

Ett utbildningsprojekt kallat Bär- och fruktförädling i Tornedalen startade i veckan vid Tornedalens folkhögskola.
– Länsstyrelsen har bidragit med 330.000 kronor och från skolan satsar vi på bland annat resor, boende och sociala kostnader för föreläsare. Vi har också köpt in teknisk utrustning för kursens genomförande, i form av bärpressar och -torkar, säger rektor Tomas Mörtberg.
Kluster är målet
Uddstål var tidigare med när det gällde försök att få nya företag till Hedenäset i samband med att mejeriet stängdes. Han började sin yrkesbana som lantmästare. Då gällde det jordbruk och jordbruksrådgivning. I Jämtland och i Västerbotten arbetade han med livsmedelsforsning för Hushållningssällskapet och efter det har han jobbat för Institutet för livsmedel och bioteknik som senare gått upp i RISE.
Nu handlar det för honom och kursdeltagarna att gå in djupare för att hitta olika produkter av bär och frukt att tillverka. Förhoppningen är att bilda ett kluster inom livsmedelsområdet.
Ovanligt lång kurs
– Den här typen av kurser brukar pågå som längst en vecka, men nu har vi tio veckor på oss, vilket förhoppningsvis kommer att ge helt nya möjligheter. Bland nysvenskarna som är med kan det finnas företagarämnen, tror Uddstål.
– Vi ska ta hit personer med de bästa kunskaperna. De är alla experter på sina områden eftersom de är forskare. Här ska vi ägna oss åt att testa och utveckla med deras hjälp.
Fint engagemang
Han konstaterar vidare att alla måste vi börja med att krypa innan vi kan gå.
– Här saknas inte engagemang och kontakten är så nära med kommunledningen och på skolan finns också lokala krafter. Vi får förvisso ha måttliga förväntningar, men vi vet aldrig var vi hamnar. Det kan bli väldigt spännande saker, säger Roger Uddstål.
– Att jobba med vuxna gör att man får en dialog till stånd och kan på så sätt komma framåt.
Kunglig bärleverantör
Den mest långväga deltagaren är Anders Vasara från Karesuando. Han berättar att han hörde av sig direkt när han såg inbjudan till kursen från det aktuella företaget.
– Jag har plockat blåbär, lingon och hjortron i hela mitt liv. Blev till exempel utvald av Norges Kung Harald V att leverera bär till middagen när han gifte sig med Sonja av Norge den 29 augusti 1968, berättar Anders Vasara.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , , , , ,