Utdömt kök på Lunden åter i drift efter smårenoveringar

HAPARANDA: Köket på Lunden sades vara utdömt och måste renoveras för flera miljoner om det ska användas för matlagning. Det krävdes dock bara ”småpengar” för att få det godkänt.

Politiker och tjänstemän i Haparanda har hävdat att det skulle kosta kring sju miljoner kronor att renovera köket. Och enligt socialnämndens ordförande, Marlene Haara, har kommunen inte haft råd med det. Därför har ett privat företag anlitats för att distribuera matlådor till de boende på trygghetsboendet.

Nu säger fastighetschefen Leif Lind till Haparandabladet att det bara krävdes småreparationer, för några tiotusen kronor, för att få köket godkänt. Därmed kunde KR Tjänst under måndagen öppna restaurang på Lunden.

Marlene Haara säger att hon har blivit felinformerad.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
18 kommentarer om “Utdömt kök på Lunden åter i drift efter smårenoveringar
 1. Lunden skriver:

  Varför köket ”stängdes” var nog för att gynna den privata matlådeleverantören, någon på kommunen verkar vela gynna det företaget lite extra.

 2. Knapsu skriver:

  Med andra ord så ”förvärrar” alltså tjänstemännen och politikerna för att motivera beslut som de befarar är impopulära hos medborgarna.

 3. Måtta med allt! skriver:

  Felinformerad!? Haara skyll inte på andra utan nu är det dags se över framtiden på uppdraget. Det räcker nu.

 4. Företagare skriver:

  Någonting måste vara fundamentalt fel i en kommun om sådana fatala felberäkningar kan förekomma. Det låter ju fullständigt orimligt även för en oinvigd person att en köksrenovering skulle kosta flera miljoner kronor. Något sunt förnuft och ifrågasättande borde man ha förväntat sig hos de inblandade tjänstemännen och politikerna i kommunen innan man accepterade sådana siffror.

 5. Catharina Persson skriver:

  Jag är så glad över att det doftar hemlagat på Lunden igen. Det är många äldre som har dålig matlust och jag är övertygad om att detta är det bästa som kunde hända. Har själv varit och ätit lunch där, med min pappa som bor på trygghetsboendet, två dagar på raken och det var mycket gott och prisvärt.
  Snart kan man sitta ute på deras terrass. Hoppas att fler hittar dit så de blir kvar. De som vill kan ju få maten levererad från andra ställen och det är ju bra – var och en måste kunna välja själv.

 6. Mimmi skriver:

  Det har varit ”skitsnack” från kommunen från första början. Önskar den nya verksamheten all lycka!

 7. Mamma muu skriver:

  Är det verkligen sant att sådana stora beslut kan fattas, med så knapphändig information och bakgrundsfakta att de kan tolkas fel. Hur har vi det med kunskaper och tolkningsförmåga hos våra tjänstemän/kvinnor. Hur många liknande feltolkade beslut tas i vår kommun.

 8. Maja skriver:

  Jag ”råkade” vara på inf.möte på Lunden när gamlingarna blev informerade av Gunnel Simu och Marlen Haara att ”matsalen/köket kommer inte att öppnas för det kostar sju miljoner och det pengar har inte kommunen.
  Vilket svammel!
  Att komma och ljuga till gamla människor… Som har varit nog så oroliga och ledsna. Hoppas verkligen att det nu till slutligen börjar fungera. Önskar lycka till ”Kajas Kafe” !

 9. Mad Max skriver:

  Det kan inte vara första gången politiker ljuger, eller rättare sagt kringgår sanningen. Kanske man försökte bädda för någon annan leverantör av maten och matlådorna. Man skulle kunna byggt ett restaurangkök för mindre pengar.

 10. Clintan skriver:

  Varför har det inte varit ute någon annons på att restaurangen var till uthyrning?.Ska inte kommunen ta in anbudsförfaranden så att fler får räkna på det??

 11. Lindström skriver:

  Håller med ”Måtta med allt” AF nästa!

 12. Marita skriver:

  Finns inga pengar att renovera köket, men pengar fanns att renovera på kommunhuset (medborgarkontoret). Och snart gräver man fram pengar till multiarenan. Det är märkligt.

 13. Mad Max skriver:

  Marita: Redan Julius Ceasar visste att ” Bröd och cirkuskonster åt folket”, då håller dom sig lugna. Och i det forna CCCR var vodkan och brödet närmast gratis 😉

 14. lothar skriver:

  När något ärende/arbete skall utföras i den kommunala sektorn, då lyser inkompetensen igenom hos respektive handläggare klar som en sol!
  Ärendet det gäller är ju bara ett av alla klantigheter.
  Jisses!

 15. F.d kommunanställd skriver:

  Det står ju klart att någon tjänsteman klantat sig rejält och medvetet eller omedvetet fört den ansvarige politikern Haara bakom ljuset. Nu får faktiskt högsta chefen Sven Forsberg reda ut soppan och förklara varför det blev på detta viset. Det är hans skyldighet mot oss skattebetalare.

 16. Mad Max skriver:

  Ibland tycker man att politikerna handlar som i ”Föreningen för inbördes beundrans”anda. Det ena efter det andra raffinerade och ogenomtänkta förslag. Man kunde till och med påstå ”fantasier”. Man glömmer lätt sina väljare som ju är deras uppdragsgivare, då man samlas kring ”köttgrytorna”. Ha en fin dag, oavsett om ni är politiker eller inte, solen skiner på oss alla idag 😉

 17. Kalix skriver:

  Detta är för jäv… att ”fritidspolitiker” skall bestämma över allt och alla. Den här frågan är inte den enda frågan som har gått käpp rätt åt h..vete. Nu har sossarna fått min och minst 50 andras sista röst. Bygg arenan så tappar ni ännu fler väljare. De höga cheferna vill såklart ha en arena i sina CV när de söker sig vidare. Kommunchefen fick frågan ”vart skall övriga idrotter ta vägen när gränsvallen läggs ner?” Chefens svar: Det har vi inte tänkt på. Haara med flera, ta reda fakta innan.

 18. Mimmi skriver:

  Vem vill flytta till Haparanda? Inte då jag. Inte nog med att dom styrande i Kommunen klantar sig,så har Haparanda vårdcentral fått SÄMST betyg bland länets vårdcentraler. Tänk på vem ni röstar på i nästa val.(kommun,landstingsvalet)