Utreder central förskola i Övertorneå

ÖVERTORNEÅ: – Vi är emot en central förskola eftersom vi i stället tror på idén att skapa mindre barngrupper, skriver tre Socialdemokrater i Övertorneå som motvikt om att skapa en central förskola, vilket skulle innebära att andra förskolor stängs och att barnantalet som en följd av förslaget skulle bli stort i den centrala förskolan, skriver tre ledamöter i barn- och utbildningsnämnden.

Nämnden har beslutat att räkna på underlag för en eventuell framtida central förskola. Förslaget ingår i nulägesanalys och övergripande plan för åren 2018-2020.
Mot beslutet har Camilla Mattila, Johan Norberg och Marina Danhall, samtliga Socialdemokrater reserverar sig skriftligt.
Skriftlig reservation
De skriver så här: – Vi reserverar oss mot att uppdra till barn- och utbildningsförvaltningen att kolla på ett alternativ för en central förskola, eftersom vi inte tror på idén och vill följa de nationella ambitionerna att skapa mindre barngrupper i förskolan.
– Forskning visar att mindre barngrupper i förskolan är bättre för både barn och personal ur en stress- samt trygghetsaspekt. Vu befarar att det både i matsalen samt ute på gården skulle bil alldeles för mycket individer på samma plats på samma gång. Vi vill därför behålla de befintliga förskolorna i stället för att införa en central förskola.
Samla 85 barn
Så här säger barn- och utbildningschefen Lena Hannu:
– Jag har fått i uppdrag att under första kvartalet 2018 ta fram ett underlag på hur det skulle kunna fungera med att ha så många som 85 barn i samma byggnad. Mitt uppdrag är att titta på hur andra kommuner löst det. Det här är med andra ord långt ifrån beslutat, säger barn- och utbildningschefen Lena Hannu.
Hon medger att den så kallade dagcentralokalen har varit aktuell i sammanhanget, men att annan lokal kan diskuteras om den centrala förskolan blir aktuell för genomförande.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , ,
2 kommentarer om “Utreder central förskola i Övertorneå
  1. Arg blivande förälder. skriver:

    Vem har kommit på denna vansinniga idé?? Skolchefen, bun, kommunchefen, kommunalråden?!? Vem?? Någon måste ju veta eftersom frågan gått vidare till att utredas..

  2. På polcirkeln skriver:

    Inte nog med att förskolan och skolan drivs runt med outbildade, nu lägger man barnen i kläm ännu en gång. Dagisbarn i matsalen?
    Ta tag i all mobbing som pågår pga dålig skolgård och inkonsekventa regler bland mycket annat. Ska ni förstöra barnen ännu mer.