Utreder stängning av äldreboende i Pajala

PAJALA: Socialnämnden i Pajala kommun måste spara pengar.

I ett sammanträdesprotokoll från socialnämndens arbetsutskott, daterat den 22 januari, framgår det att socialnämnden ska se över eventuella strukturella förändringar inom hela socialtjänsten för att få en budget i balans.

Arbetsutskottet beslutade då om att ”ta fram underlag, konsekvensbeskrivning etc. för avveckling av äldreboendet Lyckan i Pajala”.

Enhetschefen Carin Oja säger till HB att ett eventuellt beslut om nedläggning av Lyckan kommer att bidra till mindre demensplatser i Pajala centralort. Lyckan har tio platser medan äldreboendet Björkkullen har åtta platser.

– Det är ju synd att de små enheterna försvinner, säger hon till Haparandabladet.

Socialnämnden visar ett underskott på 2,9 miljoner kronor i budgeten. Enligt socialnämndens ordförande Anne Niska (S) måste man titta på äldreomsorgens struktur i hela kommunen på grund av detta.

– Vi har helt enkelt för lite pengar i budgeten, säger hon.

Än så länge är det ett förslag, men socialnämnden ska fatta ett beslut i frågan den 12 februari.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , , , , ,
3 kommentarer om “Utreder stängning av äldreboende i Pajala
 1. Mickel Räv skriver:

  Pajala, Övertorneå, Överkalix, Boden, m.fl. socialdemokratiskt styrda kommuner stänger äldre och demensboenden med hänvisning till bristande resurser i budgeten. Man kan ju undra var den ”riktiga” socialdemokratiska grundidén tog vägen, den om att dom som är friska och starka skall värna och ta hand om dom som blivit gamla, svaga och sjuka, med andra ord dom som byggt upp Sveriges välfärd. Alla blir vi gamla, svaga och sjuka om inte förr så lite senare. Lösningen heter Prioritering.

 2. Observer2 skriver:

  Snart kommer S att stänga även ” Folkhemmen” .
  Höjda avgifter, höjda skatter och straffa företagandet.
  Observer2

 3. Berith Lundholm skriver:

  Som vanligt så är det äldreomsorgen och sjukvården som blir drabbad.Tänker ni på hur det skulle vara om ni själv var gamla och dementa och man skär ner budgeten så mycket så att ni riskerar att blir utan vård och omsorg.Man kanske ska dra ner på politikernas löner med några hundratusen kronor.
  /Utflyttad Pajalabo..