Utredning om polisiärt tjänstefel är nedlagd

HAPARANDA: Klockan 03.40 onsdagen den 19 december 2018 beordras en patrull till en tobakshandel på Västra Esplanaden efter larm om inbrott, en fönsterruta är krossad. Två poliser genomför ingripandet men de två personer, av manligt kön och i 15 respektive 30-årsåldern som genomför det pågående inbrottet har ett övertag och tillhyggen svingas mot polisen, varav en av dem får en skada i huvudet.

En av polismännen avlossar i samband med angreppet en så kallad verkanseld och skottet träffar den yngre personen i benet.
En förundersökning beträffande tjänstefel inleds i samband med händelsen och den 14 februari beslutar chefsåklagaren vid särskilda åklagarkammaren att lägga ned förundersökningen.
– Jag anser inte att polisen har gjort något fel. Det var en nödvärnsituation med två personer som hade tillhyggen. Polisen blev angripen och skärrad av situationen, säger Lena Kastlund, chefsåklagare.
Frida Larsson som företräder den unge mannen anser att beslutet är felaktigt eftersom att utredningen är bristfällig
– Då är det konstigt att hon inte begär någon överprövning och målsägaren ville inte medverka vid ett andra förhör, han är bara hörd en gång. Hur kan utredningen vara bristfällig när inte målsägaren vill ställa upp på fler förhör, vi ville prata mer med honom men det ville han inte ställa upp på, säger Lena Kastlund.
Ifrågasätter bevisning
Underlaget i utredningen anses vara undermåligt, enligt pojkens målsägandebiträde. Bevismaterialet i form av fotografier är suddiga och det har inte gått att styrka vad som var ingångshål och utgångshål. Frida Larsson menar att det inte finns något tvivel om att pojken blev skjuten bakifrån, som han själv också har hävdat.
Det är oklart om beslutet kommer att överklagas men förmodligen blir det så, uppger hon.
– Vi tycker inte att den har genomförts på ett ordentligt sätt. Det borde ha kommit fram att det har begåtts tjänstefel, säger Frida Larsson.
Hur är pojkens status idag?
– Fysiskt mår han bra men såklart har den här händelsen påverkat förtroendet för honom mot polisen och deras agerande, säger Frida Larsson.

Publicerad i Svenska
14 kommentarer om “Utredning om polisiärt tjänstefel är nedlagd
 1. Petter-Niklas skriver:

  Misstänker att man inte har så stort förtroende/stor respekt för polisen från första början, om man väljer att begå brott.

 2. Putte skriver:

  Är bilderna på benet eller ingångshål och utgångshål suddiga? Vad säger läkaren som sydde ihop benet, finns det inget läkarutlåtande som klargör saken?
  Det är ju inget oklart i att 15 åringen slog en spade i huvud på polisen som var tvungen att freda sig.
  Vad hade hänt om en obeväpnad butiksinnehavare kommit först till platsen, han hade kunnat blivit mer misshandlad och kanske mist livet pga en kriminell 15 åring.

 3. från holmen skriver:

  i såna här fall så kan dom misstänkta/gripna presenteras med foto och namn….

 4. kjell wuopio skriver:

  Helt rätt agerat av polisen.

 5. Stoppa Knarket!! skriver:

  Pojkens förtroende för polisen och deras agerande…..vad hade han där att göra?? Bra jobbat polisen!

 6. Enok Nitti skriver:

  Han hade tur att skottet tog i benet Eric Thorell hade inte samma tur när han lekte med ett låtsasvapen han fick 3 kulor i ryggen.Nästa gång han ska stjäla kanske han inte har samma tur

 7. Raimo skriver:

  Klarar inte polisen av att lösa problem utan att skjuta barn och ungdomar lär det här bara vara början med den störtande svenska polisen.. fega människor borde inte arbeta med det här dom gör, när man väljer vapen över folkvett..
  Hoppas karma löser detta tjänstefel. Billigare med en kula en människa än att ge plats i fängelset, citat av svenska polisen.

 8. Knapsu skriver:

  Vet inte riktigt hur man ska kommentera kommentaren från Raimo mer än att säga att Raimo, när det handlar om denna händelse, är så ute och cyklar så att det är ett skrämmande exempel på hur vissa tänker.

 9. Gote skriver:

  polisen gjorde helt rätt

 10. Gote skriver:

  polisen gjorde helt rätt
  finns nog inte så mycket
  andra alternativ i en sådan situation

 11. Benet skriver:

  Ni vet ingenting så håll käften.

 12. Phantomen skriver:

  Bra jobbat polisen! , och vart tog med brottslingen vägen som gick ut med namn och allt tidigare och nu är efterlyst, påtänd någonstans?

 13. Peter skriver:

  Var det din grabb Raimo?

 14. Laitahyökkääjä skriver:

  Flashback II.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 tecken kvar.

*

I detta forum gäller samma regler som för insändare i den tryckta tidningen. Det finns en ansvarig utgivare och vad som kan publiceras regleras av tryckfrihetsförordningen och de pressetiska reglerna. Debatten modereras av HB:s redaktion.

Skriv kortfattat, vårdat och inte med versaler (stora bokstäver) vilket är störande för läsningen. Använd heller inte långa rader av utropstecken eller andra krusiduller som försämrar läsbarheten. Kommentarer som länkar till andra webbplatser godkänns som regel inte. Antalet kommentarer är begränsat till maximalt 100 per nyhet.

Kommentarer som postas till HBwebben.se kan komma att publiceras också i Haparandabladet.