(V) Lämnar samarbetet med (S) i Pajala

PAJALA: Vänsterpartiet i Pajala beslöt vid sitt medlemsmöte på torsdagkvällen att lämna det organiserade samarbetet med socialdemokraterna. Enligt partiets ordförande i Pajala, Linda Jonsson, har samarbetet inte fungerat under lång tid.
Beslutet innebär att Britta Tervaniemi lämnar posten som kommunstyrelsens ordförande, att Anna Kumpula Kostet lämnar posten som ordförande i socialnämnden, att Markus Forsberg lämnar posten som vice ordförande i Kultur och utbildningsnämnden och att Hans-Erik Fors lämnar posten som vice ordförande i Plan- och miljönämnden.

Det blir kommunfullmäktiges uppgift att välja ersättare på dessa poster. Men tiden lär vara för kort för att fullmäktige vid sitt sammanträde 21 november ska kunna fatta de besluten. Frågan får anstå fram till nästa sammanträde den 19 december.

Fram tills dess kommer vänsterpartiets ledamöter att sitta kvar på sina ordförande- och vice ordförandeposter.

– Det är bra att vänsterpartiet tar det ansvaret, säger Åke Johdet, socialdemokratiska arbetarekommunens ordförande.

Allt tyder på att socialdemokraterna sitter kvar som regerande parti. Man har 15 av 31 ledamöter i fullmäktige och behöver bara få med sig en ledamot från andra partier för att kunna fortsätta att styra kommunen.

Man kan antingen söka organiserat samarbete med något eller några andra partier, eller så kan man söka majoritet i varje enskild fråga. Något som varit mycket vanligt i riksdagen under många olika perioder.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , ,
10 kommentarer om “(V) Lämnar samarbetet med (S) i Pajala
 1. Tänkvärt skriver:

  Har inte Ranta tänkt efter om det är han allt beror på. Han kanske måste kanske tänka på att själv avgå och ge plats åt en bättre lämpat?

 2. socialdemokrat skriver:

  Tack och lov, inte en dag för tidigt.
  S vinner på ett samarbete med KD, L och ev.C

  Viktiga kriterier;( motsatsen har tyvärr har blivit kännetecken för V)
  – Inte skylla på andra när det går dåligt.
  – Inte ta åt sig äran för det som andra gör

 3. Roger Vilhelmsson skriver:

  Enl Pajala Kommuns hemsida finns det 33 mandat. Mig veterligen är ett av dessa mandat ett Sd mandat där det skett ett avhopp och som inte används för tillfället. Vi har även att ta ställning till åtminstone ett S mandat som kommer att rösta efter eget huvud. Det vore mycket intressant om journalisterna kunde gräva i vad som hände med Sd mandatet och vad som är tekniskt möjligt med det.

 4. Adolf skriver:

  Äntligen! Hoppas V lyckas värva tillbaka Jan Larsson. Kanske även Jonny är intresserad av det tunnelseende som finns i politiken V bedriver. Eller snarare mörkerseende. V med Britta i spetsen har drivit lampsläckning i byar men nu vill de ju vrida det till att man röstat mot sitt eget bättre vetande. Ett erkännande att man går mot förnuftet för att hålla en ranglig fasad utåt?

 5. boikotta pajala skriver:

  ja nog var de ett bra beslut att dom hoppade av samarbetet och vem kommer sakna dom ??.Nä nya friska tag för sossarna med nya samarbetes partner kan bara bli bättre.

 6. Jan-Erik skriver:

  Rent formellt sitter personen som ursprungligen blev invald för SD kvar som ”politiskt obunden” i kommunfullmäktige i Pajala.

 7. jj skriver:

  Hoppas Herr Ranta avgår.
  Hoppas man börjar och städa upp i kommunen en gång för alla, behövs verkligen.

 8. boikotta pajala skriver:

  Ranta kan sitta kvar men de är ju dom som börjat hoppa av nu som styrt kommunen i fel riktning , och dom som gjort kommunen till de den är .

 9. Tomma tunnor skriver:

  Kommunen formas nu av de skatteflyktingar som betalar skatt i andra kommuner men som nu gapar mest!

 10. Cyklisten skriver:

  En cykel färdas tyst därför har V lyckats dölja sina förehavanden. Men när man är ute och cyklar och någon uppmärksammar det kan det bli jobbigt