(V) stöder Waara som nytt kommunalråd

HAPARANDA: Med 554 kryss är (S)-märkta Ida Karkiainen kommunvalets kryssdrottning i Haparanda. (S)-ledningen och (V) är dock överens om att Peter Waara ska bli kommunalråd.

– Vi har  redan tidigare beslutat att han är vår kommunalrådskandidat. Ida avböjde i nomineringsprocessen, men blir däremot vårt förstanamn i fullmäktige, säger Kurt Rosendahl, arbetarekommunens ordförande.

– Det är (S) eget val som jag inte kan blanda mig i, men som vi måste stödja. (V) kommer aldrig att samverka med Sverigedemokraterna och om Waara är deras kandidat, går vi inte emot det, säger Pekka Hyötylä till Haparandabladet.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , , ,
34 kommentarer om “(V) stöder Waara som nytt kommunalråd
 1. Kalle 1 skriver:

  Oi OI Pekka Pekka!!!!???

 2. Mikael Björnfot skriver:

  Vilka Sverigedemokrater är det Pekka inte vill samverka med?

 3. mattilalainen skriver:

  Medlemsmöte på torsdag… Men Pekka vet svaret redan nu..?? Var är demokratin…??

 4. Stig af Bussen skriver:

  Skyll inte på Pekka, skyll på dom som nominerat honom och på dom som röstat på honom. Så fungerar demokratin, vill man ha Pekka och en Svrigedemokrat i Fullmäktige så röstar man på dom, vill man ha någon annan så röstar man annorlunda. Drygt 40 % röstar ju inte alls.

 5. Mad Max skriver:

  Vad har man kryssen till? Om resultatet blir detta.

 6. Stig af bussen skriver:

  Det var likadant förra gången, då skulle Simu bli vald oavsett antal kryss.

 7. Vill skriver:

  Jag skulle föredra att sossarna och centern samverkar, det skulle båda vinna på i förlängningen.

 8. LillPekka skriver:

  Kommer Vänstern och Pekka få något inflytande i Haparanda? Vi får hålla tummarna att VPK inte har något att säga till om…

 9. tireb48 skriver:

  Hur ODEMORATISKT som helst. Varför ska vi ha en möjlighet att kryssa när ingen bryr sig om det och sedan kallar man sig för demokrat.

 10. Kalle Kula skriver:

  Håller med Vill, det hade varit den bästa lösningen för Haparanda om ett samarbete mellan S och C kommit till stånd.
  Då hade Peter W också visat på allvar att han vill samarbeta över blockgränserna och avskaffa partipolitiken, vilket är nödvändigt om mindre orter ska överleva.

 11. Vill skriver:

  Och sen är det bara 4 år till nästa val för centern kom mkt starkt i detta val…

 12. Vill skriver:

  Med C och Sven Tornberg skulle sossarna få en mkt seriösare samarbetspartner än V.

 13. Delta skriver:

  Nu när vi ändå håller på. Varför röstade någon över huvudtaget i Haparanda. Ganska onödigt.

 14. staffan skriver:

  I rikspolitiken är en röst på Annie Löf C att lägga en röst på den mörkblå högern.
  Orsaken till c framgången var att hon kampanjade för bilen mellan raderna, samt att många från M kom till C. Man gillade inte Reinfeldts Hjärta-snack!

 15. Vill skriver:

  Jamen nu är det väl ändå kommunpolitiken som diskuteras här, och min analys vore det bästa om S och C går ihop.
  Med Sven Tornberg som vice kommunalråd
  Ida kunde ta socialnämndsuppdraget, så det blir ngn ordning där, BUN får väl också gå till centern och Vesa Vuokila om jag får välja.

 16. Josef skriver:

  Riktig analys Staffan, Annie Löf är en Thatcher-kopia med åsikter till höger om M. En rapp slutspurt gjorde att C klarade sig kvar i riksdagen, men politiken är inte av gammal C-anda.
  Kryssen på S-listan ska vi inte ta som ett kvitto på annat än att Ida K är en populär politiker. Hade man gått ut med att kryssen avgör hade utfallet troligen blivit ett annat men då hade S blivit tvungna respektera det. Tycker nog man bör göra som i vissa andra kommuner att låta kryssen avgöra.

 17. Sven Tornberg (c) skriver:

  Josef,med din kommentar ovan måste jag ställa mig frågande till dina kunskaper om Centerpartiets politik idag och historiskt. Rekommenderar samtliga att lyssna på Torbjörn Fälldins första inlägg i slutdebatten mot Olof Palme 1976. Finns att hitta på youtube(http://www.youtube.com/watch?v=2hawe122eFY) cirka 19 minuter in i klippet.Där finner du grunden för Centerpartiets politik historiskt och fram till idag.

 18. tireb48 skriver:

  Delta, bra sagt och sedan klagar de på lågt valdeltagande, blir ännu lägre nästa ggn

 19. Josef skriver:

  Det är ingen väl förborgad hemlighet att C under Annie Löf glidit ut på yttersta högerkanten i många frågor. Arbetsrätten ett lysande exempel kontra uppgörelser med S genom åren. C har varit ett landsbygds parti under lång tid, idag ett vilset parti i M:s ledband. Du måste våga se vad som händer i dina egna led då det är länge sedan ni hade var fjärde väljare. Det är inte resultatet av en stabil Centerpolitik som fört er dit ni är idag i riksdagsvalet. Kommunal missnöjespolitik räknas inte !

 20. Stig af Bussen skriver:

  Det är inte utan orsak som C har kallats mauderater och en 0:a öppen mot höger.

 21. mr NN skriver:

  Kryssandet styr vem som kommer in i kommunfullmäktige, inte vem som blir kommunalråd. I och för sig kan det ju styra även tillsättandet av rådet om ett parti klargjort det innan valet. Tycker att kommentarerna om att sossarna varit odemokratiska i detta fall är rent löjliga. Det kan väl tänkas att de som skriver dessa kommentarer inte har röstat på sossarna. ”S” gick öppet till val på att Peter Waara skulle bli kommunalråd om de får tillsätta posten. Att Ida är duktig och kapabel är en annan sak

 22. staffan skriver:

  Sven Tornberg: Bygger c sin politik i Haparanda på nån slags hämnd för 40 år sen i rikspolitiken.
  Allting har sin tid! Är inte du som politiker mer
  realist för det som händer i den politiska stämningen idag. Annie Löf kanske också tittar på din Fälldinlänk då och då för att hålla aggressionen i gång!
  Högern har greppat c-styret så att de inte kommer loss. Men du jobbar ju i en kommun och bör se hur hårt högern skulle slå på lågavlönade småjordbrukare i denna kommun. Vakna!

 23. Sven Tornberg (c) skriver:

  Staffan, tanken på det decentraliserade samhället finns kvar i dagens centerparti idag talar vi om närodlad politik. Fälldin talar om de små och medelstora företagen vilket vi har talat om under hela valrörelsen, 4 av 5 jobb skapas av små och medelstora företag. Det du kallar högern av på alla tänkbara vis försökt sänka kostnaderna för de lågavlönade småjordbrukarna i hela landet. Nu kommer skatten på handelsgödsel att återinföras vilket inte kommer att leda till minskad användning forts följer

 24. Sven Tornberg (c) skriver:

  utan enbart till ökade kostnader. samma med höjd skatt på driv medel, lastbilsskatten på 14 kronor per mil, en slakteriavgift och åtskilliga fler exempel. Kan hålla med om att moderaterna och folkpartisterna inte är de största förkämparna för en levande landsbygd men låt oss konstatera att alternativet med S och Mp är sämre.

 25. staffan skriver:

  Sven Tornberg: I rikspolitiken borde Centerns folk ofta hårt slitande småjordbrukare, vilka jag jämför med hårt slitande arbetare, ha ett bättre samarbete. Men att kategoriskt inte rädda Sverige i det nu gällande parlamentariska läget är att verkligen vara mer till höger än Moderaterna.
  Dessutom låter man hellre SD få en roll i svenska
  riksdagen. Kanske naturligt m.a. av röstutfallet på landsbygden i södra Sverige. Jag tror att kommunerna i landet har en annan syn, även du
  Sven, hoppas jag!

 26. Sven Tornberg (c) skriver:

  Staffan vilket parlamentariska läge anser du att vi befinner oss i? Och hur kommer det sig? Skulle det parlamentariska läget sett annorlunda ut om S inte slagit igen dörren mot V första dagen efter valet? Hur såg det parlamentariska läget ut innan valet och vilka har förändrat spelreglerna? Att begära att ett parti som slagits hårt för att få igenom reformer och kostnadssänkningar för såväl företagare som företag dagen efter ska samarbeta med S som har haft motsatt politik är magstarkt.

 27. mr NN skriver:

  Att C i Haparanda och andra kommuner är ett landsbygdsparti och även värnar om de svaga i samhället kan jag köpa. Däremot kan jag inte se hur de på riksplanet tillsammans med alliansregeringen värnat om landsbygden och speciellt inte de svaga i samhället. C har verkligen blivit ett Stureplansparti för enbart de välbeställda, många gånger med förslag höger om M. Dags att ta av skygglapparna Sven?

 28. Stig af Bussen skriver:

  Det känns mycket långt mellan Fälldin och Federley.

 29. staffan skriver:

  Sven: Läs pkt 27 det räcker som svar. Dock ett tillägg Det är väljarna som valt och ändrat läget. Synd att du har mage att ensidigt stå för centerns politik på riksplanet. Centern var ledande att framhålla de starkas betydelse. Hoppas att kommunsamarbetet ändrar denna högerpolitik i landet.

 30. Sverker skriver:

  Retar mig enormt att Ida K som fick mest kryss, och på så vis folkets förtroende, inte får stiga upp på posten som kommunalråd. Varför ska vi kryssa om det sedan inte spelar någon roll vad vi i kommunen tycker?

 31. Knapsu skriver:

  Sverker: läs artikeln du kommenterar.
  ”Ida avböjde i nomineringsprocessen”.

 32. mr NN skriver:

  Just så Knapsu nr 31! Varför känns det som att ”Sverker” är en som inte i alla fall röstat på S? Snarare en från den borgerliga sidan som surar över valutgången i kommunen.

 33. Josef skriver:

  Sverker läs 21 ! Sedan finns ytterligare mer eller mindre relevanta kommentarer om hur det kom sig att kryssen föll som dom gjorde.

 34. Håller du vad du lovade? skriver:

  Hoppas att professorn står för sitt uttalande i HB om förbättrande av demokratin och kommunens tjänstemäns hantering av offentliga handlingar…

  I dag så är det uppskattningsvis c:a 20% som inte sker enligt lagen och dessutom håller politikerna extra möten som inte protokollförs, kan vårt nya kommunalråd införa samma som många andra kommuner har gjort, att KS mötena sänds publikt på samma sätt som KS?!