Vabbsiffrorna har ökat

TORNEDALEN: Februari är den månaden då föräldrar vabbar allra mest. Vabbsiffrorna för 2013 har medfört ett ökat antal vabbdagar.

För Sveriges del har antalet vabbdagar, dagar för vård av barn, ökat med en halv dag per barn jämfört med 2012.

– Vi ser att det är många fler som fullföljer sina ärenden och begär ersättning, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Rekordet beror bland annat på att virusinfektioner slog till i större omfattning än vanligt och att vabbappen har gjort det enklare för föräldrar att ansöka om ersättning. Att vabbintyget tagits bort har förkortat och förenklat ansökningsförfarandet.

– För att underlätta vabbandet kan man dela upp dagen. Det går att själv ta ut en halv dag och överlämna den andra halvan till exempelvis någon närstående, säger Niklas Löfgren.

Nykvarn vabbar mest med 5,5 vabbdagar per år under 2013 medan Pajala och Haparanda har 2,5 respektive 2,6 vabbdagar. Övertorneå har 3,2 vabbdagar per barn.

Kalix och Överkalix har 3,9 respektive 3,3 vabbdagar.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
7 kommentarer om “Vabbsiffrorna har ökat
 1. Arbetare skriver:

  Vad är ”vabbdagar” eller vabb överhuvudtaget?

 2. Arbetare skriver:

  Artikeln innehåller 13 ”vabbar”, utan förklaring om betydelsen. Svenska språket förstörs. Jag är snart 80 år och tycker mig ha rätt så goda kunskaper i svenskan.

 3. Anders Sjöberg skriver:

  Hej, Arbetare!

  Självklart ska en förklaring finnas med. Det läggs till i texten.

  Med vänliga hälsningar
  Anders Sjöberg, Haparandabladet

 4. Arbetare skriver:

  Tack för en vänlig förklaring, Anders Sjöberg!

 5. staffan skriver:

  Det betyder Vård av barn!

 6. Ormet skriver:

  Då borde det faktiskt stavas vabdagar, men svenska språket misshandlas, för tisdagar uttalas tissdagar och matsäck uttalas mattsäck, euro uttalas evro, zeus uttalas zevs, ja, ruggigt irriterande är det!

 7. janne skriver:

  vabdagar betyder vård av baksmälla