Vad fick Patrik Oja med sig när han slutade?

HAPARANDA: När Patrik Oja slutade sin anställning hos Haparanda kommun fick han med sig datautrustningen med sitt eget arbetsmaterial tillsammans med en dator, en surfplatta, en telefon och ett privat abonnemang. Detta för att han skulle kunna hjälpa kommunen med olika saker. Men samtidigt jobbade han uppenbarligen för Fahlander. Frågan är vilka mappar som fanns i arbetsmaterialet?

Oja slutade sista december 2012. Då träffades ett muntligt avtal om datautrustningen och arbetsmaterialet mellan Gunnel Simu (S) och Patrik Oja. Sex månader senare, den 24 juni 2013, bekräftades den muntliga överenskommelsen med ett skriftligt avtal. Det var i samma veva som kommunens hyresavtal på Barents Center undertecknades.

– Med 99,9 procents säkerhet kan jag säga att han bara hade tillgång till sitt eget arbetsmaterial som fanns på den dator han fick med sig och inte tillgång till det interna materialet som finns på kommunens interna system, säger Rolf Sannebjörk, IT-ansvarig vid kommunen.

Vad fanns i mapparna?
Så här säger nuvarande kommunalrådet Peter Waara (S).

– Frågan är ju dock vilka mappar som fanns i Ojas eget arbetsmaterial. Men det är ju numera en fråga för allmänna åklagaren och inte för kommunen. Normalt är ju att arbetsgivaren äger det arbetsmaterial som en anställd upprättar.

Kommunchefen Lena Ekh, som inte känt till avtalet tidigare, kommer att lämna över det till åklagaren. Hon kommer också att säga upp avtalet med en gång. Det har alltså gällt fram till idag.

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
45 kommentarer om “Vad fick Patrik Oja med sig när han slutade?
 1. Anders K Bäckström skriver:

  Ja, så mycket kan jag skriva, att detta ser definitivt inte ok ut!

 2. Mad Max skriver:

  Denna historia blir mer och mer fars artad. Sista ordet är nog inte sagt än?

 3. Anders Rönnqvist skriver:

  Det här blir bara mer och mer allvarligt och tragiskt. Här har GS inte förstått gränsdragningen.Det blir mer tydligt att det blir vi kommunmedborgare som sitter med Svarte Petter? Känslan fanns där redan 2013 men att den pekar mot en realitet är obegriplig och orättvis.Detta måste få siTT efterlevande?

 4. från holmen skriver:

  lite grand av #metoo över de hela…Endast Minister Morgan som anser att folk ej skall straffas retroaktivt…

 5. pekkaB skriver:

  Hur kan IT-ansvarige Sannebjörk vara så säker på att Oja inte hade tillgång till det interna materialet? Oja kunde ju få det via Simu eftersom hon ville ro i hamn Barents Center avtalet till varje pris.

 6. Chamber4 skriver:

  Utgår ifrån att kommunens lagring sker på hans profil där han har tilldelat utrymme på en lagringsyta som bara är åtkomligt innanför kommunens nät eller VPN. MEN vem har kontrollerat vad han backat upp ”lokalt” på sin maskin från kommunens intra, alternativt andra lagringsmedia ?

  Om han haft för uppsåt att ta internmaterial med sig för framtida syften så är det väl en baggis då han haft tillgång till så länge han varit inloggad innanför kommunens brandväggar.

  suck……

 7. Futurum Casus skriver:

  Toapapper, haklapp, snytnäsduk…

 8. pekkaB skriver:

  Visste Simu att Oja arbetade för Fahlander och lät honom vara till hjälp i fortsatta arbetet med Barents Center och annat för kommunen så är det väldigt allvarligt. Det är ju helt uppåt väggarna! Nu måste man på allvar granska om fler personer än Oja har fått optioner eller andra förmåner före och efter BC avtalet skrevs under.

 9. Anders Rönnqvist skriver:

  Detta måste få sitt eftermäle….

 10. Niklas Olsson skriver:

  Det här är så fel, på flera plan.
  1. Att avtalet inte lämnades ut till uppdrag granskning när de begärde ut handlingarna gällande Oja. När någon annan frågade var det enkelt att få fram.
  2. Att man överhuvudtaget tecknar denna typ av avtal.
  3. Att det dessutom var ett muntligt odokumenterat avtal under en tid.
  4. Att man inte säger upp avtalet förrän igår.
  Man frågar sig om det finns fler avtal och med vem? skrivna eller muntliga?

 11. Oj voj skriver:

  Så otroligt amatörmässigt skött, Gunnel är och var okunnig, minuspoäng till Sven-Erik som lobbade in henne på posten.
  Månntro hur länge han har kunnat logga in på kommunens nät för att se känsliga uppgifter ??
  Detta om något förlorar sossarna på!!
  Amatörer..

 12. Albin skriver:

  Som jag skrivit tidigare. Allt har varit ett skådespeleri. Alla inblandade har fått sig en rejäl hacka på köpet. Detta är inget ovanligt utan pågår överallt. Men det är först nu folket öppnar ögonen. Ego/girighet. Världen kommer stupa pga av de. När/var/hur ska svenska folket få vara med o rösta tycka till om olika förslag lagar osv? Vi lever inte i demokrati längre bara inse de. Höjer skatterna så speciellt vi som lever i mindre samhällen får stå för sånt hära. Vi är riktigt nära stupet ev inbördeskrig i Sverige när folket väl börjar vakna ur all propaganda dem blivit manipulerade med.

 13. från holmen skriver:

  hela denna putslustiga historia bär Sossarnas stämpel över sig..inkvoterade personer på viktiga positioner…

 14. Anders Rönnqvist skriver:

  Så här får det absolut inte gå till! Kommunen är en öppen, av medborgarna, styrd verksamhet till allas bästa där varje skattekrona ska användas effektivt. Transperens ska råda utan dolda avtal eller avsikter.

 15. ojvoj2 skriver:

  Även Sven-Erik Bucht torde ha ett figer med i spektaklet. Han rekryterade P Oja som kommunchef och ”raggade” in Gunnel S, ”kl fem i tolv” eller alldeles strax innan S gjorde sitt val av kommumalråd

 16. Betraer skriver:

  Carina juntti ekonomichefen fick samma som Patrik oja. Och nuvarande ekonomichef gav fahlander jätteprivatlån under sin tid på swedbank.

 17. S skriver:

  Vad tycker vårt nästa kommunalråd Ida K? Städa upp Ida. S får min röst….

 18. Tillhör väl Parasitkulturen ! skriver:

  Albin!
  Är väl bara ett perfekt exempel på den Tornedalska Parasitkulturen som existerat genom generationer. Där en del med rätt bok i ficka drar en vinstlott och resten finner sig i ställa in sig i ledet eller att förnedras och leva på bidrag. Tro det eller ej samma även efter nästa val.

 19. pjoddus skriver:

  Signal S…Det blir förhoppningsvis ngn annan än Ida eller S som städar upp. Sign S tror på S som ledande parti oavsett vad Sossarna hittar på för tokigheter med sin i det närmaste total frånvaro av kompetens

 20. pjoddus skriver:

  Sign Albin! Haparanda borna kommer knappt att öppna sina ögon för den här skandalen. Partilojaliteten är skriven in i märgen oavsett sakens innehåll. Oavsett vilka idiotiska beslut som S lyckas driva fram så en gång Sosse,alltid Sosse. Tyvärr tyvärr!

 21. Reslist skriver:

  Tror faktiskt att Fahlander aldrig tänkt bygga något i gropen, allt är en jätteblåsning från hans sida..
  Backa bandet och tänk efter alla..

 22. Fredrik Nilsson skriver:

  Till Anders R: Ja, det mesta blev fel och vi var många som förstod detta redan 2011-2012. Makten påverkades intensivt under 2013. Det får vi lägga bakom oss vi som försökte påverka och det rättsliga som är aktuellt ska självklart ha sin gång. Men!? Vad vill du och det parti du företräder? Vad vill ni med ”gropen” och Haparandas framtida (förhoppningsvis positiva)utveckling? Att leda Haparanda är ingen lek. Vi har mycket stora utmaningar och hårt arbete framför oss. Framtidstro, företagande, föryngring… Vad är er framtid byggd på i sak?

 23. Anders K Bäckström skriver:

  Nu är hon Ojas högra hand Carina Juntti…

 24. happisbo skriver:

  pjoddus! tyvärr har propagandan satt sig hårt i ryggmärgen på folket..
  Reslist! Det är rätt uppenbart att de aldrig var tänkt. Bara ett sätt att fiska ut pengar på. vi svenskar är för tama av oss och låter sånt här bland annat få gå vidare. Tänk på allt annat som pågår i Sverige.
  Partiledare som har lägre iq än en normal människa. Detta är katastrof för vårat land. Öppna era hjärta = öppna era plånböcker o betala mer åt oss och våra vänner. fyfan!

 25. Ja skriver:

  Det är lätt att vara efterklok men vad har kommunen förlorat på avtalet? Med facit i hand har avtalet om BC inte varit någon större kostnad för kommunen. Visst har frågan varit uppe på varenda möte och visst har man varit tvungen att skjuta upp vissa beslut pga ovetskap osv, men kostnaderna har inte överstigit intäkterna. Det är även lätt att sitta i opposition och skandera och det är väl nästan tjänstefel att inte göra det, dock blir det ibland lite på sandlådenivå. Många av er har en nedlåtande ton när ni skriver, även mot kommunens politiker men varför engagerar ni er inte själva politiskt?

 26. pekkaB skriver:

  Till Fredrik Nilsson; Det här är absolut inget som vi haparandabor kommer att lägga bakom oss, inte på många år i alla fall. Vi kommer att bli påminda om verkligheten som ditt parti försatt oss i så länge som gropen finns som ett monument över partiet som försökte binda oss i ett ekonomiskt haveri. Försök inte flytta fokusen från grundfrågan som nu diskuteras, att S kommunalråd med partipiskan i handen drev igenom BC avtalet och gjorde ett muntligt ”hemligt” avtal med Oja som arbetade för Fahlander.

 27. pekkaB skriver:

  Till Fredrik Nilsson; Vem är det som har lekt med att leda Haparanda? Det är enkelt att sätta skattebetalarna i ett 25 årigt slavkontrakt. Det är oansvarigt av S att rösta för ett sådant avtal. Jag hoppas att haparandas befolkning i det kommande valet kommer att visa S att partiets medlemmar inte har ett arbete i framtiden som har något att göra med att leda kommunen.

 28. Enok Nitti skriver:

  Ulf Lehto fick rösta för projektet trots troligt jäv. Vänsterpartiet har stor skuld i detta och dom ledamöter i både (S) och (V) som jag är säker på var tveksamma borde ha hoppat av men mötesarvodet kanske var viktigare. Nu får dom stå i Fahlanders skamvrå. Det är tur för dom att dom aldrig säger något på mötena så att dom blir ihågkomna för annat än som röstboskap.

 29. Fredrik Nilsson skriver:

  Till pekkaB; Jag var nog en av de första och största kritikerna till projektet från början. Det är sant att det tar tid att läka såren. Vi i Happis måste ändå försöka samla oss och samverka för att få en positiv utveckling. Frågan kvarstår. Vad finns det för lösningar i sak för Haparandas framtid? Intressant valrörelse om några månader…
  Ps. Jag är inte medlem i något politiskt parti.

 30. Futurum Casus skriver:

  @Ja: Markytan är bränd för den närmaste framtiden i alla fall. Jag tvivlar att Haparandakommun har råd att köpa tillbaka marken som nu har ett värde på minst 320 miljoner kr. Marken såldes för 48 miljoner kronor till Fahlander och blev kort efter det intecknad till ett värde av ca 220 miljoner kr. Det kanske går att juridiskt försöka upphäva köpet.

 31. happisbo skriver:

  Bygg ett Casino i gropen så blir alla nöjda.

 32. läs på skriver:

  S och all övriga, förstår ni fortfarande inte att det är Sossarna som med stöd av Vänsterpartiet ställt till med denna ofantliga röra?! Sven-Erik Bucht har anställt Patrik Oja och gett honom ett förmånligt anställningsavtal. Simu har stenhårt drivit på att kommunen skulle teckna avtal med Fahlander trots att kommunen varken har behov av skollokaler i shoppingcentra el pengar för att betala skyhöga hyror!Var uppenbart från början att Fahlander skulle få uppdraget.

 33. läs på skriver:

  Olika form av mygel har förekommit i årtionden av Sossarna i Happis och övriga Sverige,men de flesta är så ”lyckligt” ovetande. Många inbillar sig att om de bara betalar mer skatter så ordnar sig allt.Att sossepolitikerna sedan myglar bort våra skattepengar verkar många inte alls vara medvetna om.Hade BC gjorts som en normal upphandling går till så hade alla givits gott om tid att rita och räkna på ett sådant jätteprojekt.Så gjordes ej BC-upphandligen,Fahlander hade fått hålla på länge, övriga gavs några ynka mån att lämna in pris på mångmiljarprojekt!!Bara ett spel för galleriet från Sossar

 34. läs på skriver:

  Simu försvarar likt en dåre avtalet med The Patrik Oja som han kallar sig… Ett avtal där det inte ens framgår hur mycket Oja ska debitera kommunen! Ett avtal som Sossarna EJ SAGT UPP trots att Oja började arbeta för motparten!S ossarnas inkompetens i ett nötskal!
  Waara trodde på BC-projektet tyckte inte att de dyra hyrorna var problem! Happisbor, försök nu vakna upp ur er dvala och inse hur Sossarna beter sig årtionde efter årtionde.

 35. Realist skriver:

  Det är bara för kommunen att invänta att bolaget som äger tomten konkursar, eller till 2020 då bygget ska stå klart.

 36. bluffmagarna skriver:

  Vilket roll hadde oja fahlander Daniel lehto och lehto group.Lehto group fich uppdrag bygga bc men var det ärliga pristävling eller var det bara bestämt hemligt.kan dom räkna briset utan ritningar när dom sluta där på gropen därför att det fanns ingen ritningar. jag tror dom kunde inte betala första räkningen till entrepanör fahlander med kompanjoner.

 37. Futurum casus skriver:

  @Läs på: Haparandas sosseväljarna läser inte. Ledsen att behöva säga så. De röstar traditionellt så som deras anhöriga gjort i generationer. Därför kommer Haparanda aldrig utveckla sig.

 38. konstiga tankestil skriver:

  Futurum casus om man är arbetare och löntagare dom man röstar dom vilka vill löntagare får så mycket lön att man lever.dvärgborgarna tror att om dom har begagnad volvo och villa och mycket skuld att dom tillhör moderater.

 39. Anders Karlsson skriver:

  Kom på Kommunfullmäktige nu på måndag och ställ era frågor:

  #2 Allmänhetens frågestund
  Föredragande: Ulf Olofsson

  Jag tror vi har en samsyn i att arbetarkommunen i Haparanda kände till och godkände detta eller?

 40. Observer skriver:

  Futurum Casus: Källa på det? Forskning? Eller bara din allmännt spydda galla över socialdemokraterna i Haparanda?

 41. Futurum casus skriver:

  Konstig tankestil: Det är ännu konstigare att rösta på sossarna väl efter väl och aldrig lära sig någonting av det. Jag måste säga att jag fick ingenting ut av din text.

 42. Well same shit ! skriver:

  läs på !
  Tja nog kan det stämma som du säger att allt är en enda stor bluff och gynnar allena partiet, men hur skall de leva annars? Undersköterskor har i alla tider haft skitlön, ej bättre med sossarna var går pengarna, ej dit de skall?? Men du att någon annan fattar eller rösten fäller god natt John Blund, same shit all the way !

 43. Observer skriver:

  Futurum Casus: Det var en kommentar till det du skrev 16/11 20:42 ! Kan du förklara vad du har som styrker dina påståenden eller är det gallan som slagit till igen?

 44. Futurum Casus skriver:

  Observer: Vad vill du ha? Valresultat för valet 2014 i Haparanda? Det spelar ingen roll vad som sker i Haparanda kommunfullmäktige – folk röstar överväldigande på socialdemokraterna och så kommer de göra även i valet 2018. Ta inte sanningen allt för personligt.

 45. bor-Gränsen skriver:

  de verkar bara vara éxtrema högerns röster alltså m+c åsikter som får komma fram i debatten. pekka styr debatten som den höger person han är. de är fakta. de är bara så!