Vägning av kastad mat ska minska svinnet i Haparandas skolor

HAPARANDA: Sedan 1 januari visar stora skyltar i Haparandaskolornas matsalar hur mycket mat som eleverna varje kastar i soporna.

– Visst hoppas vi att det här ska få eleverna att tänka till – att öka medvetenheten, säger kostchef Paula Pietinhuhta till Haparandabladet.

Hon uppskattar att 100 kilo mat – varje dag – slängs i slaskhinkarna.

Bland annat på Tornedalsskolan har matsvinnet nu fått ”ett ansikte”. Här kunde de 300  eleverna se att det under en vecka kastades 22 kilo fisksoppa, 11,7 kilo hamburgare och 14,5 kilo tacos. Veckan därpå var det dags för 20 kilo köttbullar, 11 kilo viltmästarskav och 15 kilo köttfärsfrestelse att åka ner  i slaskkärlet.

– Vi ska också pröva att sätta vågen direkt under slaskhinken. Då ser  eleverna direkt hur mycket svinnet ökar varje gång de slänger bort mat från tallriken, säger Pietinhuhta.

Hon slår fast att matsvinn är dåligt både för miljön och börsen. Målet med vägningen är att mindre mat ska slängas. Svinnet dokumenteras nu under hela året och i december ska en utvärdering göras.

– Vi har fått ut det här bra till personalen och på förskolorna tävlar avdelningarna mot varandra. Barnen är väldigt engagerade och ställer nyfikna frågor, säger Pietinhuhta.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
12 kommentarer om “Vägning av kastad mat ska minska svinnet i Haparandas skolor
 1. Stig Aspholme skriver:

  Vore det inte bättre att laga mat som alla gillar?

 2. Mad Max skriver:

  Man kan undra vad som händer den maten som inte kastas, vad blir det av den? Den är ju i alla fall tillagad. Den kastas väl aldrig? Någon med inblick i detta kan väl svara. Om den överblivna maten kastas, så spelar det väl ingen roll vem som gör det. Eller så tänker jag fel?

 3. Stig Aspholme skriver:

  MadMax, alla överbliven mat kastas, hela kantiner med köttbullar och makaroner t ex. Jag har tidigare föreslagit att man gör matbackar av den överblivna maten och säljer billigt åt pensionärer, men enl. lag så får ingen tillagad mat lämna köket annat än som avfall.

 4. Stig Aspholme skriver:

  Inte ens grisbönderna får längre hämta maten, utan den skall komposteras. Tänk vilket liv det skulle bli på eleverna om maten inte räckte till alla, men att slänga ätbar mat bekommer dem inte.

 5. Mad Max skriver:

  Om man behandlar överbliven mat på detta viset, så kan en vägning av maten som slängs, te sig en aning överklass. Dilemmat är väl snarast personalens som tillagar maten. Klart att man inte kan tillreda mat efter varje elevs önskemål. Artikeln borde få oss att fundera på hur vi i framtiden ska utfodra eleverna. Kanske sluta helt med gratis måltider? Eller? För det kan aldrig vara hållbart att vi kastar mer än dom tillsammans äter under luncherna.Känslig fråga.Kan vara den enda lagade måltiden?

 6. Mad Max skriver:

  Jag menade i mitt förra inlägg att det kan för många elever vara den enda lagade måltiden på hela dagen. Enligt gjorda studier så är det så bland många av skolbarnen idag.

 7. Stig Aspholme skriver:

  Är det så illa MadMax, den enda lagade måltiden? Skulle man kunna göra så här, att varje elev prickar in sig på en lista, vilka måltider man tänker deltaga i och sedan lagar man bara lite extra utifall! Frånvaro rapport till köket på morgonen! Detta gäller givetvis endast tillagningskök, serveringskök måste beställa åt alla.

 8. korken skriver:

  Sätt upp mål och belöna ungdomarna om/när målen nås! Som belöning kan man t.ex. ha presentkort till olika affärer eller vadsomhelst…

 9. Mad Max skriver:

  Med mitt inlägg att många barn har skolmåltiden som den enda lagade måltiden under dagen, är inget man i Haparanda har kommit fram till. Utan en studie gjord bland hela Sveriges skolbarn. I olika städer. Tyvärr så är det nog en verklighet för många barn.

 10. Stig Aspholme skriver:

  Ofattbart, varför skaffa barn om man inte tar hand om dem? Och där ingår att ge dom mat, så att dom orkar växa, studera, idrotta, läsa, sova, mm.

 11. Intresserad skriver:

  Intressant, så det ungarna inte kastar ska personalen slänga. Finns det inte nåt fängelse i närheten som utfodrar interner…
  Jag bara spekulerar lite…

 12. Fettkrigaren skriver:

  Mkt intressant! Som jag förstår det från artikeln så är det här dom”otacksamma” elevernas fel, det går lite åt ”tänk på dom fattiga barnen i Afrika” hållet! Vi diskuterar ofta maten i skolan hemma & då framkommer från mina barn att trots att dom ber om lite mat då dom inte tycker om den så envisas ”mattanten” att sleva upp en rejäl portion! För här ska minsann ätas vare sig man tycker om maten eller inte! Vuxna har ofta ett intressant sätt att se på saker & ting! / Fettkrigaren