Valentindagen firas som Alla hjärtans dag

NORRBOTTEN: Den 14 februari är det Valentindagen, som idag oftast benämns som Alla hjärtans dag.

Valentindagen är uppkallad efter ett romerskt helgon, Sankt Valentin, och har firats som romantikens dag i England ända sedan medeltiden. Nordiska museet uppger att Valentinkort dök upp redan på 1400-talet, och att kommersiellt framställda kort såldes under 1700-talet.

Samma källa uppger att Alla hjärtans dags väg till Sverige gick via handeln, ”som såg marknadsföringsmöjligheter i dagen”.

Enligt Svensk handel uppger svenska handlare att Alla hjärtans dag är den åttonde viktigaste högtiden. Bland dagligvaruhandlarna anser 38 procent att högtiden är viktig. Vidare uppges att nästan varannan svensk planerar att uppmärksamma alla hjärtans
dag i år.

Idag skänker vi varandra denna dag alla möjliga hjärtformade presenter , eller något med hjärtan på – kort, bakverk, chokladaskar, nallar,  smycken, blommor med mera.

ANNONS

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 tecken kvar.

*

I detta forum gäller samma regler som för insändare i den tryckta tidningen. Det finns en ansvarig utgivare och vad som kan publiceras regleras av tryckfrihetsförordningen och de pressetiska reglerna. Debatten modereras av HB:s redaktion.

Skriv kortfattat, vårdat och inte med versaler (stora bokstäver) vilket är störande för läsningen. Använd heller inte långa rader av utropstecken eller andra krusiduller som försämrar läsbarheten. Kommentarer som länkar till andra webbplatser godkänns som regel inte. Antalet kommentarer är begränsat till maximalt 100 per nyhet.

Kommentarer som postas till HBwebben.se kan komma att publiceras också i Haparandabladet.