Valle Olsson har sagt upp sig för att jobba med det han kan bäst

Familjeterapeuten Valle Olsson. Foto: Eva Spiik

Familjeterapeuten Valle Olsson. Foto: Eva Spiik

HAPARANDA: Familjeterapeuten Valle Olsson har under 45 år jobbat med barn/ungdomar i Haparanda. Men nu har han sagt upp sig för att jobba mindre spretigt.

Valle Olsson jobbar på öppenvårdsenheten Compassen och ingår i teamet Elevhälsan, samt är den som både föräldrar och skolor oftast kallar på när det uppstår olika problem med barn/elever, mobbing, drogproblem och så vidare.

Den sista januari 2018 slutar han på egen begäran åt kommunen.
– Beslutet har mognat fram en tid av flera orsaker. Dels så fyller jag ju 64 år i januari, dels har jag i dag en väldigt spretig tjänst, vilket säkert är mitt eget fel också. Jag ska vara på alla skolor i kommunen och elevhälsokonferenser och jag känner att jag inte orkar jobba med allt. Jag tror inte heller att mina klienter får ut det bästa av Valle om jag duttar här och där, säger han till Haparandabladet.

Han kommer dock att fortsätta jobba i någon form. Kanske som egen företagare, eller erbjuda kommuner att köpa timmar.
– Jag vill göra ett ordentligt jobb och jag vill jobba med mina spetsfunktioner som jag vet att jag är väldigt duktig på, säger Olsson.

Det han brinner för är att jobba med förebyggande och främjande arbete, med att stärka barns självkänsla och självförtroende så de vågar älska sig själva.

– För den som älskar sig själv behöver inte mobba andra, och kan säga nej till knark, säger han och uppger att kärnan i hans arbete är att hitta människors positiva styrkor och utgå från dessa, och inte från problem och brister.

Han vill även fortsätta med föräldrautbildningar, och ge föräldrar verktyg så de orka vara föräldrar.
Han och kollegan Mika Liiti håller sedan några år både mamma- och pappautbildningar. Och just att män håller utbildningar för blivande mammor uppges vara unikt i Sverige.

Enligt honom är behovet av hjälp ”jättestort”. Själv får han dagligen mellan elva och 25 samtal från ungdomar, föräldrar, mor- och farföräldrar som behöver någon form av stöd. Under perioden september-april hade han därtill 149 besök på Compassen.
– När föräldrar ringer så försöker vi träffa dem inom 24 timmar. Här gör kommunen en jättebra satsning. Jag är stolt och glad över hur mycket som är bra i Haparanda för medborgarna, säger Olsson.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar:
4 kommentarer om “Valle Olsson har sagt upp sig för att jobba med det han kan bäst
 1. gammal bandylirare skriver:

  stanna kvar Valle! De behöver dig som kan de här med uppfostring av elever föräldrastöd du kan säkert bidrag till att elever väljer rätt utbildning till de ska söka arbete? lycka till!!!

 2. kisumisu skriver:

  Riktigt synd att Valle slutar!

  Vi skulle behöva mera sådana som Valle. Sådana som stöttar och bryr sig än bara sitter i socialkontoret bryr sig inte, blundar eller helt enkelt vet inte vad göra och läser bara papper o regler.

  Jag vill önska dig Valle lycka till och tack för allt bra som du gjort!

 3. lothar skriver:

  Ja! vilken bra infosida för alla er som slutar att jobba.

  Berätta gärna oxå vad ni kommer att sysselsätta er med
  Det blir underhållande läsning

 4. Holger Isaksson som flyttat från Haparanda 1967 skriver:

  Valle jag uppskattar vad du har gjort för många människor som har problem. Jag har känt dig sedan vi var ”små” och du har alltid haft empati för de som har det jobbigt.
  Hoppas du som jag tidigare blev konsult och fick jobba effektivt att på ett effektivt sätt utföra arbetsuppgifter och kanske för dig slippa all byråkrati och bromsklossar.
  All heder till ”Valle”.
  Jag vill också säga att Haparandabor som också betytt mycket för ungdomar och föräldrar är Olle Björke´n.