Vallöftet om obs-platser sprack

Regionfullmäktige anser att de obs-platser som finns i länet räcker. Foto: Eva Spiik

Regionfullmäktige anser att de obs-platser som finns i länet räcker. Foto: Eva Spiik

HAPARANDA: Alla orter i länet får inte obs-platser, som regionfullmäktige beslutade i februari 2018. Regionledningen har efter valet svängt i fråga.

Idag har fem av länets 14 kommuner obs-platser: Pajala (nio), Övertorneå (sju), Överkalix (sex), Arvidsjaur (sex) och Jokkmokk (fem). Piteå, Luleå, Boden, Kiruna, Gällivare och Kalix har sjukhus.

Haparanda, Arjeplog och Älvsbyn, som saknar någon form av vårdplatser på orten, får köpa platser från andra kommuner. Exempelvis har hälsocentralen i Haparanda budget för tre obs-platser och får köpa vård av hälsocentralerna i Överkalix (13 mil bort) och Övertorneå (7,2 mil bort).

Inför valet 2018 stred dåvarande oppositionen för att hälsocentraler i glesbygd med långt avstånd till sjukhus ska ha obs-platser/lättvårdsplatser. Men när Sjukvårdspartiet, Moderaterna och Centerpartiet fick majoritet anser partierna nu att det räcker med de platser som finns.

– Personligen tycker jag att det hade varit kul om vi hade kunna uppfylla det vi gick på val på, att få tillbaka obs-platserna. Men om en samlad bedömning visar att det inte går att inrätta fler platser får vi finna oss i det, säger Anders Rönnqvist (SJVP) till Haparandabladet.

Ledamoten Perarne Kerttu (C) hänvisar, liksom Rönnqvist, till att regionpolitiker måste ta ett helhetsansvar.

Men när du satt i opposition tyckte du annorlunda?

– Ja, men ibland får man dagtinga med sitt samvete. Det är lättare att sitta i opposition, för då behöver man inte alltid ta ansvar för det man har lovat, säger Kerttu till Haparandabladet.

I februari 2018 beslutade regionfullmäktiges även att antalet fastställda vårdplatser i Sunderbyn ska vara 405. Men också detta har fullmäktige nu ändrat. Enligt beslutet den 16 oktober 2019 ska Sunderby sjukhus ha 381 vårdplatser.

Platser ska minskas på BB/förlossning och gyn/obstetrik från 38 till 20. Därtill ska sex vårdplatser inom hjärtsjukvården omvandlas till öppenvård.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,
21 kommentarer om “Vallöftet om obs-platser sprack
 1. Umebo skriver:

  ”Ja, men ibland får man dagtinga med sitt samvete. Det är lättare att sitta i opposition, för då behöver man inte alltid ta ansvar för det man har lovat, säger Kerttu till Haparandabladet.”

  Say no more…

 2. Nanna skriver:

  Inte var det väl ändå någon som på allvar trodde på Sjukvårdspartiets vallöften??
  Och Kerttu visar vad han och hans löften går för när han säger ”Det är lättare att sitta i opposition, för då behöver man inte alltid ta ansvar för det man har lovat”

 3. Nisse Åsa skriver:

  Läser vecka för vecka hur det nu uppenbaras att alla förra mandatperiodens oppositionspartier på olika nivåer nu lägger upp beslut efter beslut som för vallöftena till ”rena lögner” kategorin eller är det verkligen så att oppositionspartierna och deras ledare/medlemmar har inte haft helt orealistisk bild (läs okompetent bild) av makroekonomin samt totala skatteintäkter?

  Men ändå bra att dessa oppositions partier går från opposition till styrande med majoritet för att sedan för alltid försvinna…

 4. Anders Rönnqvist ordf i Sjvp i Hpda skriver:

  De ledande koalitionspartierna i Regionen har i formulerat beslutet att vi för närvarande har tillräckligt antal OBS-platser i länet. Bedömningen är alltså att inte inrätta fler platser.En möjlig omfördelning av de vi har kanske vi då istället ska hoppas på?

 5. Erik skriver:

  Lovar runt men håller tunt!!

 6. Gäddan skriver:

  Dags att minska regionfullmäktige o använda pengarna till sjukvård

 7. Ferrum skriver:

  Det är helt självklart att någonting måste spricka även om det behövs fler obs-platser vissa tider på året.

 8. Allt kostar skriver:

  Lovar runt och håller tunt! Så fort de kom till makten så var det adjö med de löften som tagit dem dit.
  Folket i Sverige får hålla sig till vänster vid omröstningar om de vill ha lika vård i hela landet, oavsett tjocklek på plånboken!

 9. Pekka Puupää skriver:

  Saatana!

 10. statsmannen (s) skriver:

  vilket svammel hela partiet är! ingen styrning ingen vet vad den andre gör. säger sig vara opolitiks obunden sen flera val tillbaka men ändå hamnar bland dom högerextrema partierna. varför inte säga att man är ett högerparti som bla sd?

 11. från holmen skriver:

  det var inget löfte ..folket har läst fel eller så har Tidningarnas skribenter förvrängt det hela…det var ju bara en målsättning detta med Observationsplatser…

 12. Leg. rtg-ssk skriver:

  Allvarligt, en eller två obsplatser är ingenting att haka upp sig på. Ett sparkrav på 700 miljoner då måste man vänta med vissa satsningar. Jag tycker det är viktigare att få en MR-kamera i Kalix ur en diagnostisk synvinkel. Det hade inte blivit om vi hade haft vänsterstyre.

 13. kungen skriver:

  Dagtinga med sitt samvete… säger Kerttu(!)? Vilket samvete kan man fråga sig? Politikerna är den grupp människor (efter kapitalisterna) som lider av stor brist på samvete och empati. Nä fy faan vilket patrask!!

 14. Anders Rönnqvist skriver:

  Inte ska vi väl inrätta fler OBS-platser i länet om vi idag har ett tillräckligt antal? Däremot kan vi jobba med en omfördelning av de platser som finns till Haparansa.Ni som visar intresse för hur vi kan lösa utmaningarna inom sjukvården är välkomna att engagera er i politiken i.s.f att förakta de som tagit på sig ett politikuppdrag.

 15. Marita skriver:

  Håller med Leg rtg-ssk

 16. Jens skriver:

  Anders Rönnqvist: Hur ska du göra det då? När du satt i opposition kom du aldrig med ett enda motförslag eftersom du inte ansåg det vara din uppgift. Då tyckte du det räckte med att vara emot. Nu när du har makten får du gärna förklara konkret hur du tänker göra.

 17. Realisten skriver:

  Är det inte bra att nåt parti kämpar för att få obs platser till Haparanda.. det kanske inte funkar just nu, eftersom sjp inte ensam kan bestämma det då det styrs via landstinget.. huvudsaken är att nån inom politiken slåss för saken och gör sig hörd. Kanske, en vacker dag har kämpandet och rösten gett resultat .. huvudsaken är att man inte ger upp och fortsätter att kämpa mot drakar. Ingenting vänder över en natt, endast i sagornas värd!

 18. Resultaten skriver:

  Realisten

  Nä inget vänder på en gång förutom nerdragningar och stora ändringar i t ex skolstrukturen.

  Har kanske inte så mycket med sjvp att göra men tänker på dem som nu sitter i makten.

  Man skyller bara ifrån sig att gamla styrande har bestämt si och så. Fy f.!

  Det blir alltså 3år till så har vi ”S” igen 😂 än dessa bondepartier som bara rör om allt ännu mera än vad det varit!

  Gropen var väl orsaken.
  Men vad har ”C” gjort för bra i kommunen nu?

 19. Resultaten skriver:

  Sedan jämt det där att man skall jämföra med andra kommuner hur dom gör!

  Vi var den enda kommunen med fri barnomsorg, enda som hade 3-3 arbetsmodellen osv.

  Jag själv är inflyttad hit just för unikens skull. Just nu är det väl bara gränsen och Torneå som håller mig kvar här.

  Det är också unikt även om vissa jämt vill få det som en nackdel.
  T ex Skåne är inte detsamma, där kostar det ta över sig mellan Danmark/Sverige. Ändå är dom mer stolta över att ha Danmark där än vad många här är med Finland.

 20. statsmannen (s) skriver:

  sjp vallöfternas största svikare genom alla tider. vilket patrask med rönnen och backen i spetsen.

 21. Jasssien skriver:

  Vad lovade Sjp?