Valresultatet Rönnqvists skäl till att kliva av

Anders

Moderaten Anders Rönnqvist lämnar nu alla sina politiska uppdrag. Frustration över att inte ”komma till tals” i kommunstyrelsen och besvikelsen över valresultatet i Haparanda i höstas, anges som huvudskäl. Foto: Kalle Wannerskog

HAPARANDA: – En ensam moderat får inte gehör i den här kommunen.

Det är ett av skälen till att Anders Rönnqvist (M) nu lämnar maktens centrum i Haparanda.

Han vill inte tala om politisk bitterhet, utan anger den stora besvikelsen över förra höstens valresultat som huvudskäl till att nu lämna alla sina politiska poster – med undantag av ”debattstolen” i fullmäktige.

– Vi bedrev en tydlig och ganska tuff oppositionspolitik. Syftet med det var att i första hand bryta sossedominansen med egen majoritet i fullmäktige. Det var vi som stod för att lyfta fram skandaler och lyckades ganska bra med det, men centern – inte vi – tog alla mandaten och ökade från fyra till nio mandat. Det här blev en stor besvikelse och jag tänkte då att jag inte är rätt ledare för det här partiet.

Så här summerar han sina fyra år i maktens centrum.

– Det har blivit svårare att sitta i opposition i kommunstyrelsen, Varje ledamot har fullt politiskt och personligt ansvar, men saknar tillräcklig insyn och makt. Jag kan alltså påverka för litet mot vad jag vill. En ensam moderat får inte gehör i den här kommunen.

Rönnqvist har meddelat partiets valberedning att han efter partistämman den 13 mars inte heller är tillgänglig som gruppledare eller ordförande för lokala (M)-föreningen.

– Det är sen upp till den nyvalda styrelsen och gruppen att efter stämman nominera nya namn till de positioner jag lämnar. Jag fyller också snart 70 och tycker att de andra i partiet är så pass mogna att de kan ta över. Jag tror att vi snart får ett nyval på riksnivå och de kan då leda partiet och valarbetet.

Publicerad i Haparanda Taggar: , ,
9 kommentarer om “Valresultatet Rönnqvists skäl till att kliva av
 1. Bönan skriver:

  Anders Rönnqvist (S)???????

 2. Klokt skriver:

  Borde han ha gjort för länge sen, tycker att det finns andra ledare som kan locka tillbaka väljare!!

 3. Klas skriver:

  Är inte Anders (M)?????

 4. Örjan Pekka skriver:

  Hej,
  En uppenbar felskrift ang partibokstav som nu är rättad. Tack för påpekandet.
  Mvh
  Örjan Pekka
  HBwebben.se/Haparandabladet

 5. Anders Rönnqvist skriver:

  Hej ”klokt”! Ja bättre sent än….Nu var det dock så att vi M inte förlorade några röster i det senaste valet utan de många som lämnade S, många mandat, gick den kortare vägen till C än ända fram till M!

 6. Ensam i natt... skriver:

  ”En ensam moderat får inte gehör i den här kommunen” skriver Anders R., märkligt… jag trodde att det fanns fler moderater än Anders i kommunen. Nog verkar han ensam eller har de övriga M:arna mobbat ut Anders?

 7. Enok Nitti skriver:

  Kan det inte vara så att väljarna hellre röstar på Tornberg än Rönnqvist?

 8. Futurum Casus skriver:

  Man går in i politiken för att förändra men man möter politiskt motstånd som aldrig kommer att förändra sig. Det gynnar inte små samhällen som t.ex. Haparanda. Om Haparanda ska utvecklas och röra sig framåt då måste politiken förnyas samt att förtroendevalda börjar lyssna på människor som har mer kunskaper i t.ex. ekonomi.

 9. rex skriver:

  Demokratin är toppen. Man måste få med sig folket!