Vänliga veckan är här

NORRBOTTEN: Nu startar vänliga veckan, som infaller varje år samma vecka som Alla hjärtans dag.

Hela denna vecka, från den 11 februari till den 17  februari, gäller det att vara extra vänliga mot varandra.

Vänliga veckan en svensk tradition sedan år 1946. Enligt Läkarmissionen uppges upprinnelsen härstamma från en trafikräknare som under sitt sextimmarspass såg tolv människor som log, 15 som såg nöjda ut, medan 8.569 såg ut som om de var på väg till en begravning.  Detta fick biståndsorganisationen Läkarmissionens grundare Harry Lindquist att instifta Vänliga veckan – med vänlighet i trafiken, på arbetet och i hemmet som ledord.

På Läkarmissionens hemsida återges en undersökning om vänlighet, från 2014 bland drygt tusen svenskar i åldern 18-74 å. Här följer några resultat:

• Nio av tio av de tillfrågade tycker att de själva är vänliga i vardagen. Samtidigt anser bara två av tre, att människor i deras omgivning är vänliga mot dem.

• Varannan svensk önskar att de vore mer vänliga i vardagen. Samtidigt önskar två av tre att människor i deras omgivning skulle vara mer vänliga i vardagen.

• Åtta av tio anser att de är vänliga flera gånger om dagen medan 2 av 3 anser att någon är vänlig mot dem flera gånger om dagen

• De två främsta anledningarna till att vara vänlig är att det får en att må bra tillsammans med att personen man är vänlig mot mår bra. Även att vara en bra person, för att skapa en bättre värld samt för att uppfattas som en bra person är också relativt vanliga anledningar.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: