Väntar på miljötillstånd för nytt värmeverk

HAPARANDA: Planeringsarbetet med att bygga ett nytt värmeverk i Haparanda är i en pågående fas. I nuläget inväntar bolaget besked om miljötillstånd och den processen beräknas vara färdig någon gång under mitten av 2019.

– Vi vet att det kan ta upp till ett år och ansökan har skickats in i juni 2018, säger Pär Gabrielsson, VD för Haparanda värmeverk AB.
Haparanda värmeverk har köpt mark av Haparanda stad som är belägen mellan järnvägen och bilprovningen. Ytan är ca 43.500 kvadratmeter och avstyckningsprocessen pågår just nu.
Den sammanlagda investeringen i satsningen på att etablera ett nytt värmeverk beräknas att uppgå till närmare 100 miljoner kronor.
– Men vi pratar helst inte belopp. Det här är en stor investering som består av flera olika delar, säger Pär Gabrielsson.
Det finns ännu inte någon beräknad start för när uppförandet av ett nytt värmeverk kan komma igång.
– Miljötillståndet måste komma och slutliga beslut måste fattas innan spaden kan sättas i jorden, säger Pär Gabrielsson.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: ,
2 kommentarer om “Väntar på miljötillstånd för nytt värmeverk
  1. ee skriver:

    nu är det slut på den billiga fjärrvärmen för er som har inkopplat det.

  2. Just my two cents skriver:

    Jag förstår inte varför det behöver byggas ett nytt värmeverk när det finns ett 2×12 MW värmeverk i Pirkkiö som i princip inte alls används? Bygg i stället kulvert mellan Pirkkiö och Haparanda och förhandla med Tornion Voima om ett samarbete i stället. Visst blir det investeringskostnader för byggandet av kulverten men det är bara en spottstyver av den kostnaden som det talas om i artikeln, dessutom så kommer det att behöva byggas kulvert från det nya värmeverket till stan.