Vardaga fick avslag på överklagan

Vardaga har fått nytt avslag. Foto: Eva Spiik

Vardaga har fått nytt avslag. Foto: Eva Spiik

HAPARANDA: IVO avslog i maj Vardagas tillståndsansökan om att få bedriva äldreomsorg i Haparanda. Nu har Vardagas överklagan fått avslag.

Skälet till att IVO, Inspektionen för vård och omsorg, avslog ansökan är att lokalerna inte uppfyller krav på god kvalitet och säkerhet, enligt socialtjänstlagen. Det handlar kort och gott om att lokaler inte är ändamålsenliga då merparten av lägenheterna (20 av 36) saknar WC och dusch – vilket begränsar den enskildes möjlighet till självbestämmande och integritet.

Vardaga överklagade beslutet den 3 juli till Förvaltningsrätten i Stockholm, som nu har beslutat att avslå den.

– Vi fortsätter låta pröva ärendet så långt det bara går, för det här är inte rimligt, säger Vardagas regionchef Ann-Sofi Sandberg till Haparandabladet.

När Vardaga (som då hette Carema) etablerades i Haparanda för elva år sedan behövde företaget inte söka tillstånd från någon myndighet, utan det räckte med ett avtal med kommunen. Men från och med april 2017 är denna typ av entreprenad tillståndspliktig.

Haparandabladet har tidigare berättat att kommunen däremot inte behöver tillstånd för att bedriva äldreomsorg. Men enligt IVO betyder det inte att kommunen slipper krav på toa och dusch i varje individs lägenhet – vilket inte heller finns i kommunens samtliga lägenheter/rum.

Socialchefen i Haparanda, Marjo Koivumaa Hietanen, uppgav tidigare till HB att de har inlett en översyn av de aktuella lokalerna, och ska göra upp en plan.

Publicerad i Haparanda, Svenska
14 kommentarer om “Vardaga fick avslag på överklagan
 1. ej fake news skriver:

  bra beslut. vi behöver inga ytterligare ”lyckosökare” inom vården. bara ute och tjäna pengar på oss skattebetalares bekostnad. och hb och högern i Haparanda kolla ägarnas belastningsregister!!

 2. Fakta skriver:

  Lösningen på bemannngskrisen inom vården, med ökade kötider, är att avskaffa högerns s.k. frihetsreform! Det finns läkare, sjuksköterskor i Sveige men på fel plats! Egoister som inte vet vem som betalt deras utbildning, jo vi staten! Avsaffa fri vårdavtalet och dessa nätdoktorer som enbart är ute efter profiten med våra skattepengar!

 3. ej fake news skriver:

  har ni borgare tänkt bara en liten tanke varför vi har problem med bemanningen inom vården. jag ska ge svaret och de nu: jo de var under högerregeringen som den sk valfrihetsreformen infördes och som har kostat oss skattebetalare hit´tills ca 500 miljader lågt räknat. och ang apoteken har kostat oss ca 200 miljader i ökade kostnader. för staten går ju in och ger kostadstäckning för dom privata apoteken som går med förlust. allt enl ett höger beslut signerat kd. de är fakta. nä återgå till de normala och förbjud alla bemanningsföretag (fast flertalet ägs och drivs av högern).

 4. ej fake news skriver:

  nä förbjud allt svammel snack om mångfald för de håller ju inte. nä staten och kommunerna ska vara den myndighet som håller i all vår välfärd och genom de så sparar vi våra skattemedel lågt räknat på ca tusen miljader som nu går till aktieägares fickor eller till kriminella i pahamas och andra höger piororitetrade länder.och allt ser kristersson och som han säger inför valet är åt fanders men derasd ideologi är ju att lura staten så mycket som möjligt.. de är fakta.

 5. Resultaten skriver:

  Jo kan bara hålla med fake news.

  Dom här privatiseringarna märks inte så här i lilla Happis!

  Men åk till lite större städer.
  Centrum efter Centrum finns det 4-5 st apotek etc sedan har dom så dålig service när det gäller receptbelagda mediciner.
  ”nä det där måste vi tyvärr beställa”.

  Helt bortkastat och gjort att även de gamla apoteken blivit sämre.

 6. Resultaten skriver:

  Det enda dom säljer är icke receptbelagda mediciner och tillbehör.

  Varför? Jo för att dom gör ingen vinst på recept därför ger dom ingen bonus heller på sina egna kundklubbar.

  Dom kan ju inte gå bra heller.
  Shampoo och diverse annat köper jag i alla fall i helt andra affärer än apotek för ockerpriser.

  Men dom får väl bidrag när det lönar sig ha 4 olika apotek bredvid varann.

 7. Resultaten skriver:

  Sedan kan jag inte säga att staten och kommuner så bra heller.

  Se bara hur pengar används i våran kommun.

  Men jag tycker absolut man ska förbjuda bemanningsföretag och utnyttjande av långtidsarbetslösa och sjuka!

  Idag går man ju runt på alla möjliga sätt för att slippa tillsvidare anställa folk!

  Det glr både kommunen och privata företag!

 8. Resultaten skriver:

  Sedan kan jag inte säga att staten och kommuner så bra heller.

  Se bara hur pengar används i våran kommun.

  Men jag tycker absolut man ska förbjuda bemanningsföretag och utnyttjande av långtidsarbetslösa och sjuka!

  Idag går man ju runt på alla möjliga sätt för att slippa tillsvidare anställa folk!

  Det gör både kommunen och privata företag!
  Speciellt inom vård och handel vet jag!

  Men säkert inom andra yrkesgrupper med.

 9. Heja HSKT skriver:

  Det finns ju någon anledning att folk väljer privat vårdinrättning. Vardaga fick bättre kritik än kommunens egna vårdinrättningar vid den senaste bedömningen. Man väljer det som är bra för den enskilde. Kommunalt eller statligt är inte alltid detsamma som bra. Inte i detta fall och inte i många andra fall heller.

 10. Resultaten skriver:

  Heja HSKT

  Jo det stämmer.

  Jag tror också mindre privata är bättre än statligt styrda system.

  Men det som blir fel med privata är att stora tom utländska jättar köper upp allt!

  Det här gäller det mesta.
  Ett mindre företag är ju mer rädd och mån om sina kunder och även anställda än stora jättar som inte bryr sig eller har för mycket att hålla reda på.

 11. ej fake news skriver:

  mina tankegångar inför valet. det troliga är att vänstern får ca 38 % och högern alliansen ca 33% (kd åker ur). sen blir de omröstning i riksdagen om statsministerposten. kristersson mot löven. de som är en oskriven regel är att alliansen lägger ner sina röster (för vänstern vann valet) att de är bara de bruna partiet som röstar på kristersson. men så kommer inte och bli fallet för alliansen kommer att rösta på kristersson, summan blir en högerregering som styr med stöd av de bruna. tror att Jimmie och högern har redan samtalet och skrivit avtal om detta,

 12. ej fake news skriver:

  man nästan skäms över centerns utspel ang klimatet. nu verkar man ha vaknat men de är bara tomma ord. centern är de parti som mest vänder kappan efter vinden. 3,4 miljarder till utsläppsminskningar under 2 mandatperioder (8 år) märk väl. de är småpengar. och utveckla landsbygden!! de var ju dom som avveckla landsbygden när centern styrde.

 13. lilla my skriver:

  All privat vård jag besökt har varit så mkt bättre än landstingets. Privatisering är bra och ger större effektivitet dvs vi skattebetalare får ut mer för varje skattekrona vi betalar! Heja privat vård! Tack högern för att nu möjliggjort bättre alternativ än landstingsvård. Utan privata vårdalternativ och privata äldreboenden så skulle vården i sverige vara i total kris.

 14. lilla my skriver:

  ”fake news” behöver utbildning! gissar att du aldrig ens gick gymnasiet