Vargjakten stoppad tills vidare

TORNEDALEN: Vargjakten är tills vidare stoppad. Förvaltningsrätten har beslutat om inhibition medan prövningen pågår.

Det handlar om årets planerade licensjakt på varg, som Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF och Svenska Rovdjursföreningen hade överklagat.

Jakten skulle ha pågått under början av februari, men är nu stoppad åtminstone tills vidare.

– Naturvårdsverket kan antagligen komma (liksom förra året) att överklaga inhibitionsbeslutet de närmsta dagarna, skriver Naturskyddsföreningen på sin hemsida.

– Förra året medgav Kammarrätten inhibition, när vi hade överklagat Förvaltningsrättens avslag. Då hann tre vargar skjutas. Det borde finnas goda möjligheter att Kammarrätten går vår väg även i år om Naturvårdsverket överklagar. Tills vidare är vi nöjda med att vår ihärdighet gett resultat så här långt.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,
22 kommentarer om “Vargjakten stoppad tills vidare
 1. Bep Weijand skriver:

  Vargen behövs för mångfalden. Jägare kan inte härma vargen, för när vargen jagar då blir det ofta också mat till andra djur. När jägare jagar blir det inälvor och ben till andra djur. Vargen tar de svagaste djur. De ger hälsosammare selektion för stammen av bytesdjur än jägare kan åstadkomma.De blir även mindre älgbetesskador i skogen. Lövträden ökar. Det borde räcka med att man har regler som ger rätt till försvar av tamdjur. Det finns hundar som kan försvara tamdjur mot varg.

 2. Jyrgen skriver:

  Bep Weiland lever i en fantasivärld.
  Den svenska vargen är utrotad.
  Dom hybrider vi nu har i Sverige har inget i vår fauna att göra.
  Kostar bara pengar för samhället och ställer till problem för alla oss som bor och verkar i skogen och speciellt inom vargreviren utanför renbetesområdena.
  Varg finns i överflöd i ryssland, dit kan ni vargkramare gott åka istället.
  Hundar som försvarar tamdjur mot Rysk(eurasisk) varg, du Bep.
  Rysk varg väger upp till 80kg.

 3. Enok Nitti skriver:

  Bep har rätt i att det finns hundar som försvarar mot varg, Kaukasisk Ovcharka, en herdehund, en av dom livsfarligaste hundar som finns. Då tar jag hellre vargen, den möter man inte på morgonpromenaden.

 4. Bep Weijand skriver:

  Den svenska vargen tillhör den skandinaviska vargstammen. Den är inte utrotad än och om hur stor den bör vara finns det delade meningar.

 5. Jyrgen skriver:

  Enok Nitti, Visst finns det tuffa hundar som ev kan mota en ensam liten varg men kommer det en flock så blir dom mat, allt annat är fantasier,,,
  Såna hundar är dessutom inte möjliga att ha frigående i vårt relativt tätbefolkade land.
  Men men, naturromantiker verkar ha jäkligt bra fantasi,,,

 6. 4X=2Y skriver:

  Jag tycker det behövs större variation av arter i vår fauna än bara en homo sapiens. Mångfald av arter som delar på faunan behövs för att underhålla ekosystemet, även i sapmi-land. Den 6:e stora djurutrotningen pågår just nu. Sist det skedde en massiv djurutrotning var för 65 miljoner år sedan och då dog dinosaurierna ut som i sig banade väg för däggdjurens uppkomst.

 7. Mad Max skriver:

  Enligt WWF fanns det 300 vargar i Sverige år 2013. Nog borde vi kunna leva med den populationen i samklang. För att freda sin tamboskap, dit räknar jag inte renen får man ju fälla varg. Om renen räknas som tamboskap så skulle inte dessa få ströva fritt på andras marker. Det tillåts inte för annan tamboskap. Det finns förslag på att man kan inhägna känsliga områden, så att de inte betar allt som finns i området. Ska vi då inhägnas, och renen ströva fritt? Nu fick jag det sagt 😉

 8. Pänktti skriver:

  Visst har naturen kunnat sköta sig själv tidigare utan bössor. Men blir vargen för närgången så måste man använda bössan. Ett vackert djur som bör bevaras.

 9. Jyrgen skriver:

  Den skandinaviska vargen är och förblir utrotad, det som finns i Sverige idag är illegalt inplanterad utomskandinavisk genetiskt orena varg/hund hybrider.
  Vargkramarna sprider myten att den inte varit utrotad för att på så sätt försöka ge den ett existensberättigande enligt vår FAUNALAGSTIFTNING som säger att icke Svenska djur/arter ska anses vara fredlösa och icke önskvärda i vårt land, dvs få skjutas året om,,,

 10. Sixten Johansson skriver:

  Människor skadas och dödas årligen av både björnar och hundar. Ändå kräver ingen att björn- och hundstammarna ska utrotas.
  Både vargvänner och varghatare kan vara helt oresonliga. Särskilt söderöver i Finland finns en aggressiv, totalt verklighetsfrämmande djurrättsaktivism, som gör att inte ens sjuka vargar (skabb) kan avlivas utan hysteri.
  Bara bra om vargarna här börjar yla på ryska. Ett problem är att en del kan komma från farmer och därför lätt kan bli cityvargar som förstås måste avlivas.

 11. Bep Weijand skriver:

  Det har funnits en period under femtiotalet att det var så få älgar, att man trodde att älgen skulle utrotas. Ingen klagade på att älgen tilläts öka i antal genom jaktförbud.

 12. Bep Weijand skriver:

  Kan det vara så att renar tillhör statens vilt, i och med att deras skötsel finansieras till stor del av Staten och djuren går fria?

 13. Markägare skriver:

  Renar borde vara Statens djur med tanke på vem som betalar för dessa. Och vem som är staten vet väl alla? Till alla som vill ha bort vargen säger jag bara att då ska vi börja med att utrota älgen. Miljoner i skogsskador. Men det är det väldigt tyst om.

 14. Myter om vargen skriver:

  Bep med flera, läs gärna här om myter i vargdebatten: http://www.vargfakta.se/myter-i-vargdebatten/

 15. Markägare skriver:

  vargfakta.se är väldigt vinklad. Är uppvuxen med rovdjur och även med varg och det enda problemet jag ser är att det finns människoindivider som anser att jag ska stå till tjänst med mat till älgarna så att dessa människoindivider kan fortsätta sin nöjesjakt. Som sagt:utrota älgen innan ni har åsikter. Jag som skogsägare förlorar bara pengar och arbete på älgstammen.

 16. Myter om vargen skriver:

  Inte alls vinklad info, fakta finns från ”båda” sidorna. Hördu ”Markägare”, kan du säga var på dina marker som du har älgbetesskador? Du kanske tillhör den skaran som äger några futtiga hektar med sly och har betesskador? 😉 Det är ytterst lite älgbetesskador men du är kanske en sådan markägare som aldrig är ut i skogen och bara går på felaktiga myter om skador orsakade av älg?! Jag är markägare (icke älgjagande) och har aldrig haft problem med älgbetesskador.

 17. Jyrgen skriver:

  ”Markägare” har lika bra fantasi som Bep.

 18. Bep Weijand skriver:

  Oavsett om man vill det eller inte finns det numera ca 300 ex av vargen i mellan- o södra Sverige. Det är ingen myt. Innan man sköt bort vargen hade den sin plats bland de fyra stora rovdjuren och fyllde en funktion i naturen. Det finns en turistnäring som nog gärna skulle visa turister spår av rovdjur och höja spänningen o kvalitén av upplevelserna. Det är norra Skandinavien som för turister ännu är en exotisk plats. Rennäringen kunde tjäna på samarbete med turistnäringen.

 19. Jyrgen skriver:

  Turister i all ära men vad ska vi göra när turisterna okuperat våra jaktmarker och fiskevatten, ska vi bära ryggsäckar och bocka och buga med mössa i hand och säga yes massa no massa?
  En stor myt att vår landsända behöver turism för att överleva, vi är ju den rikaste delen av det här landet.
  Vi har ju i mångt och mkt finansierat uppbyggnaden av kolonialsverige.
  Kanske dags för ett fritt Norrland så vi får bestämma själv istället för stockholmarna.

 20. Bep Weijand skriver:

  Det är även en stor myt att turister skulle ockupera våra jaktmark och fiskevatten. Inte alla kan jobba i gruvan. Det finns lokala turistentreprenörer som försöker leva på det de gör.Genom att stödja lokal utveckling går det mindre pengar till Stockholm. Och kan man behålla en del makt här.

 21. Jyrgen skriver:

  Tssss, se bara på dig,,,
  Våra jaktmarker och fiskevatten säger du.
  Era är väl mer rätt ord?
  Såna som dig är inte vad vi behöver i Norrland.
  Som bara vill exploatera och tjäna pengar på vår ”fantastiska” natur på bekostnad av vår livskvalitè.
  Jobba i gruvan?
  Skulle Norrland få behålla vinsterna från våra tillgångar skulle allt se annorlunda ut.
  Vi är inget U-land som är beroende av ekoturism av den form som nu idag går framåt. Dvs jakt och fiske turism.

 22. Bep Weijand skriver:

  Våra jaktmarker menar jag inte som en hänvisning till egendom, utan mera en hänvisning till att de ligger i Norrland. Jag försöker tänka i bredare banar, där det finns flera möjligheter samtidigt. Varför skulle inte en bra livskvalité av befolkningen kunna gå ihop med turism? Och hur skulle Norrland se annorlunda ut om vinsterna kom tillbaka? Klart att man skulle satsa på bättre vägar förstås.