Varnar för ”titta över axeln”-brott

NORRBOTTEN: Efter ett antal misstänkta fall av så kallad ”shoulder surfing” i region Nord uppmanar polisen till extra försiktighet.

”Shoulder surfing” går ut på att gärningsmän tittar över axeln på folk som slår in koden till sina kontokort i samband med betalning eller uttag av pengar. Därefter tillgrips kortet. I ärenden från region Nord uppges sedan de misstänkta gärningspersonerna ha använt kort och kod för att ta ut pengar.

– Det finns ett flertal fall med samma modus i andra delar av Sverige sedan tidigare i år. Nu ser vi det även i Norrland, säger Jessica Lindmark, förundersökningsledare vid Regionalt Bedrägericenter, region Nord, på polisens hemsida.

Hon berättar att i flera ärenden har målsägarna efter att ha handlat i butik blivit kontaktad vid sin bil av en man som har frågat om vägen. ”Målsäganden har då för en kort stund lämnat sin bil där kortet har legat för att senare upptäcka att kortet är borta”

För att undvika att råka ut för  denna typ av brott rekommenderar polisen  att alltid ha för vana att titta så ingen står väldigt nära då koden till kortet knappas in. Samt att täcka med hand eller kropp så ingen bakomvarande ser när koden slås.

”Om någon försöker att distrahera dig i samband med att du knappar in koden bör detta också ses som en varningssignal”

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska