Vegetariskt inslag på nya matsedeln

HAPARANDA: Till hösten bli det nya lunchrätter i skolorna. Ekologiskt tänk präglar det nya matschemat.

Den nya matsedeln innehåller vegankost samt vegetariska och ekologiska rätter. Dessutom är alla fiskråvaror som används särskilt certifierade för ett hållbart fiske.

– Det är ett medvetet miljötänk, kommunens vision är att vi ska arbeta med hållbar utveckling. Vi har även fått ett medborgarförslag om att införa vegetariska rätter, så nu gör vi det på prov, säger kostchefen Paula Pientinhuhta.

Vegetarisk kost är inte enbart ett drag för djurens välmående, det är också miljövänligt. Enligt FN står köttindustrin för en femtedel av världens koldioxidutsläpp, vilket är mer än hela transportindustrin.

För två år sedan införde Piteå kommun en vegetarisk dag i veckan i skolorna, vilket kritiserades skarpt av föräldrar. Maten föll inte heller barnen och ungdomarna i smaken, vid ett tillfälle tvingades Pitholmsskolan att kassera 93 kilo vegetarisk gratäng som ingen ville ha.

Publicerad i Svenska
En kommentar om “Vegetariskt inslag på nya matsedeln
  1. farsan baloo skriver:

    Sluta med sån trams.. tänk på barnen istället.. barn tycker inte om fullkorns pasta och sånt. vanlig husmanskost ska det vara… grädde och riktig smör så äter barnen och orkar hänga med i skolan… ekologisk och vegetarisk kan man vara hemma den som vill. lysna på barnen istället… tillbaka med pizzan tex.