”Vi får en helt normal potatisskörd”

Löpares behöver inte använda energi på marknadsföring av skörden då Outinens Potatis ab köper allt de producerar. Foto: Marianne Berglund

Löpares behöver inte använda energi på marknadsföring av skörden då Outinens Potatis ab köper allt de producerar. Foto: Marianne Berglund

VOJAKKALA/JUOKSENGI: – Vi knallar på med upptagningen av potatisen. Nu har vi bara några dagar kvar. I år har vi inga problem med att det är för blött som de har i Piteå. Det hade vi i fjol i stället och då hade de bättre förhållanden, säger företagaren Lars Löpare.

Sedan 2003 har Lars Löpare satsat på potatisodling. Det började med att han tog över Stig Niskas lokaler, potatissättare och upptagare. Odlingarna fanns till en början i Juoksengi och Niskanpää.
2015 skedde utökningen genom köp av Mattias Laitamaas anläggning i Vojakkala. Arealerna som det odlas på är bortåt 50 hektar, ganska jämnt fördelade mellan odlingarna inom Övertorneå och Haparanda kommuner.
Sonen Erik började jobba i företaget direkt efter gymnasiet. Han är kvar och tanken är att han ska ta över så småningom. Under en tid i sommar har de haft en anställd.
Vattnet rann undan
Om förhållandena den här sommaren säger Lars Löpare att det kom 55 millimeter vid ett tillfälle, men eftersom det var så torrt före det så rann vattnet bara undan. Han säger att de behöver avvakta endast lite med att ett par fält torkar upp innan de går dit med maskinerna.
På frågan hur stor skörden blir svarar han att det blir en normal skörd, totalt 1.200 ton potatis.
Levererar allt till Outinens
– Vi har satt mycket mandel eftersom vår uppköpare, Outinens Potatis ab, säljer till Ica i hela Sverige. Vi odlar mandel på 18 hektar, som ger en skörd på ungefär 25 ton per hektar. Den runda potatisen ger ungefär 32 ton per hektar, förklarar Löpare.
Sammanfattningsvis säger han att det är fint med att ha avsättningen hela tiden säkrad genom samarbetet med Outinens Potatis, som dessutom utökar hela tiden.
– Då kan vi koncentrera oss på odlingen, säger Lars Löpare.
Han tillägger däremot att branschen är investeringstung med höga kostnader. Nu senast har företaget investerat i en ny traktor.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Svenska Taggar: , , , ,
En kommentar om “”Vi får en helt normal potatisskörd”
  1. Funderande trädgårdsodlare skriver:

    Räknade ut vad mitt lilla land som är 10×10 meter skulle gett om det skulle varit en hektar och det är rund potatis jag har odlat och kom fram till ca 15 ton. Vad gödslar dom med storodlarna?