”Viljan finns – men inte pengarna”

HAPARANDA: Den politiska oppositionen i kommunstyrelsen i Haparanda håller med tillförordnade kommunalrådet Bengt-Olov Innala (S): I en ansträngd budget med knäande kärnverksamheter, finns det idag inga pengar till Hermansonska handelshuset.

– Viljan finns, men inte pengarna, säger Perarne Kerttu (C), till Haparandabladet.

Kollegan Peter Juntti (M) går om möjligt något längre. Han bollar över ansvaret för den anrika, kulturhistoriskt intressanta byggnaden, på länsstyrelsen och Norrbottens museum.
– Det är inte vår roll att bevara huset. Det måste vara ett länsintresse, men visst kan vi ha en förmedlande roll.

Pekka Hyötylä (V) menar att alternativa lösningar för länge sedan borde ha lyfts in på dagordningen. Han tror också  att det blir svårt att hitta en privat aktör som av kommersiella skäl skulle vara intresserad av det anrika huset.

– Men visst är det synd att gården förfaller.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
9 kommentarer om “”Viljan finns – men inte pengarna”
 1. TAE skriver:

  Låt ägarna själva ta ansvar över huset och ta kontakt med myndigheter mm. Kan väl ej vara kommunens uppgift.

 2. Staffan skriver:

  Vi har ju ”marknadsekonomi”.
  Låt den som anser sig ha lönsamhet,satsa pengar på denna byggnad.
  Staten har inte råd, vi måste ju rusta slotten i Stockholm för de tre kungabarnen och för övrigt alla de andra slotten som kungen äger. Detta går in under marknadsekonomi som alla borde veta.

 3. Jan Björnfot skriver:

  Vi är ju med i EU och ansöker om bidrag till alla möjliga den vägen. Svenska folket betalar ju miljoner till EU och borde väl också kunna ge Happis del av kakan.
  Kan inte kommunen tipsa arvingarna och kanske ge en hjälpande hand så att också dessa själv kan bevara huset med tillbyggnader. Vill dom inte så får dom väll lämna i från sig hela rasket till dem som vill och kan.

 4. Sorgligt skriver:

  Arvingarna kan ju sälja fastigheten för tomtvärdet till en hugad spekulant. Byggnaderna kan sedan rivas och ge plats för nya objekt. Dessa objekt måste naturligtvis finansieras av någon annan än kommunen, då man tydligt visat att
  all ny byggnation måste ske på gränsen för att det skall vara intressant. ”Gamla Haparanda” går mot sin undergång med kommunledningens samtycke.

 5. Percy nilegard skriver:

  bygg en multiarena på platsen.

 6. Trippel J skriver:

  hur ligger det till,, har hört uppgifter om att kommunen har hjälpt torneå med bidrag till olika kultur minnen ,, typ museum och liknande,, är detta fel uppgifter?

 7. lothar skriver:

  Det räcker väl att man dokumenterar objektet från alla möjliga och omöjliga vinklar samt skriven historik om huset. Resten är grävskopans jobb.
  Många av dom gamla husen i kommunen är rivna som har varit i mycket bättre skick.

 8. p.r.s skriver:

  Haparanda kommun hjälper andra mer än eget folk, lika gärna alla flyttar till Torneå, då får man ordning i torpet också. Tack för mej.

 9. Målarmästaren skriver:

  Det är väl OK att Haparanda hjälper sin fattiga granne. Önskvärt är att dessutom hjälpa till med målning av järnvägsbron. I dagsläget har bron två färger. Två spann på finska sida har annan färg än övriga spann. Istället för att ev belysa bron så vore det väl bättre att den målas i en enhetlig färg. Då skulle den säkert uppfattas som en symbol för det gränslösa samarbetet.