Vilda idéer efter tam inledning.

PAJALA: Under torsdagskvällen möttes Pajalas politiker för en sista debatt innan valet. I sin tjänstemannaroll uppmanade kommunchefen Per Skalk debattörerna att våga sticka ut för att skapa attraktionskraft för att få den inflyttning kommunen så väl behöver. Efter en tamare första halvlek kom de ”vilda idéerna som debattledaren Lars Pekka efterlyste.

Partiernas företrädare, (C) och (NS) hade inte anammat inbjudan, inledde med en kort beskrivning om hur de tror att Pajala kommun ska utvecklas och få inflyttning. Partierna var överens i ett flertal frågor, även om behovet av ett nytt badhus som är en av de frågor Johny Lantto och (FS) profilerat sig med. Kontroversiell var kanske Sören Niva (L) som ansåg plånboksfrågorna kunna vara en avgörande faktor och pläderade för sänkt kommunalskatt.

Trots att Lars Pekka uppmanade partiernas företrädare att inte ägna sig åt bråket som varit, fastnade den inledande debatten, både från åhörarnas och från debattörernas sida, i analyser om vad som varit i skolans värld. ”Andra halvlek” blev det betydligt muntrare och de ”vilda idéerna” började flöda, bland annat om ett äventyrsbad, ett Muminland på Tärendöholmen, kolonilotter, att skänka tomter i centrala Pajala till dem som vill bygga och ett PEAB-gymnasium, var några av dem.

Anita Sköld (M) lovade att ta in förslagen in i politiken och hon rev ner applåder då hon tyckte att man ska sluta tala om utbyar och nämna samtliga kommunens byar, inklusive Pajala, helt enkelt för byar. Anna Kumpula Kostet (V) tyckte att tids nog kan det vara genomförbara idéer och att det nu för politikerna i stället för att oeniga sprida bad will, nu var pay back time.

Även Leif Gramner i  (KD) ville markera att han ser det stora frågor som Pajala som kommun står inför, hellre som utmaningar än problem. Ulrica Hammarström verkade känna sig bekväm i sin roll och talade även hon om ett brett samarbete och påminde åhörarna om att förutsättningarna snabbt kan förändras i en kommun beroende på riksdagsvalets utgång.

K-E Malmberg, Pajala, som lyssnade till valdebatten tyckte att den ändå till viss del hjälpt honom att ta ställning inför kommunalvalet.

-Det är bra att de kallat samman till en debatt om hur Pajala ska utvecklas. Det bästa var att de alla i kväll ändå var överens, säger K-E Malmberg.

Med tre dagar kvar till valet var Pajalas politiker märkbart enade om ett bredare samarbete inför framtiden. Återstår att se om de även tycker så på måndag.

Publicerad i Svenska
21 kommentarer om “Vilda idéer efter tam inledning.
 1. Johny Lantto skriver:

  Debatten var initierad av Framtid S (Johny Lantto) på grund av avsaknaden av konkreta och relevanta besked från majoriteten av partierna om hur Pajala ska vända befolkningsutvecklingen och skapa attraktionskraft. Jobben finns och kommer att finnas inom många områden! Det enda partiet som levererar klara besked är Framtid S! Övriga partier ”sejfar” eller ger inga besked alls. Ex.vis vad gäller skolor utan elevunderlag. Glädjande nog gav en förkrossande majoritet stöd för tanken på nytt badhus i Pajala☺
  Kanske resten av våra förslag också får stöd när de andra partierna sovit på saken ☺

 2. Byakraft skriver:

  Jag saknar ett mångfaldsperspektiv. Hur ska människor med annan kulturell bakgrund än den tornedalska känna sig inkluderade i Pajala kommun? Hur ska kvinnor som inte kommunicerar ”mjuka värden”( enligt Lars Pekka) och ”Karlar” som inte ”kräver jakt och fiske” ( enligt Sören Niva) känna att Pajala är även för dom? Det märktes att vissa deltagare i gårdagens debatt är födda på 50(40?)-talet!

 3. Pajalabo skriver:

  Fy skäms Jonny! Försöker du ta åt dig äran av andras förslag. Så länge varade dina ambitioner för samarbete. I Nordnytt igår 18.30 fanns väldigt konkreta förslag av andra partier och en tydlig förklaring till eran ”kidnappning” av det största partiet.

 4. Kommunbo skriver:

  Ett brett samarbete mellan etablerade partier är nog den enda lösningen för Pajala kommun. S, Kd, C.L Ns- kanske kan M få en ny inriktning , tack vare Rudolf Lundholm. V `s roll är osäker eftersom det är svårt att lita på ett parti, som säger upp samarbetet med S ( medlemsmöte och styrelse) – men påbörjar ett samarbete med ”Kidnapparna” utan att ens lyssna på medlemmarna. Delad Kommunalråds uppdrag mellan S och KD. Leif Gramner har den största kunskapen och den största erfarenheten och bör givetvis vara den som delar KR posten. del Ev med mindre del – men mentor.
  FS hör inte till de etablerade

 5. Bybon skriver:

  För mig går det fortfarande inte ihop.
  Fattig kommun som går back ska bygga nytt badhus för många miljoner.

  Visst badhuset är i dåligt skick men har inte kommunen viktigare saker att sätta pengarna på?

  Varför inte försöka få in fler gymnasieprogram som tex maskinutbildning?
  Eller varför inte ett ullared till kommunen?

 6. Valta on valta skriver:

  Jaha Jhonny hur ska ett badhus och ungdoms miljon locka till inflyttning i kommunen. Är detta ert konkreta svar på hur en inflyttning till kommunen ska ske.
  Tillåt mig småle , sen att slå sig för bröstet och säga att det var minsann jag som fixade igång denna debatt.Verkar som att det inte finns något VI i framtid S utan bara JAG.Stackars medlemmar som blivit dit lurade.Nej, för inflyttning krävs förmåner,längre semester,friare arbetstider,mer i plånboken,lägre skatt m.m

 7. Korpilombolobo skriver:

  Det mest beklämmande är hur Jonny Lantto står och fabulerar och säger det även i Nordnytt, Torsdag 18.30. Han påstår att det inte blir någon skillnad, när man tar bort boende platser på Tallgården och i stället bygger trygghetsboenden i en del av byggnaden. Skillnaden är att boenden flyttas till Pajala, där kostnaden är mycket högre/ brukare och att det flyttas anställda från Korpilombolo till Pajala. Trygghetsboenden är bra och det finns redan, utan ombyggnation. Redan nu har utbildade anställda valt annat arbete. Är det Jonnys mål, som socnämndens ordf.?

 8. Evilknivel skriver:

  Gramner är den största bromsklossen för nytänkande i kommunen. Heja Johny😀

 9. Lehtosaari skriver:

  Jaa man slutar aldrig att förvånas över Johnny Lanttos oförmåga att hålla sig till sanningen. Och fram för allt hans förmåga att likt sanningens budbärare föra fram fabler. Men Johny, den generation du hitintills fört bakom ljuset är död, begravna och oförmögna att rösta på egen hand. Därmed är dina dagar inom politik räknade.

 10. Hoppla polle skriver:

  Det är ju ganska vedertaget att man har chans att få en ganska bra tjänst om man är följsam mot rätt personer. Jag hejar på framtid S för det kommer gynna mig och mina hästar. Jag hoppas på galoppseger

 11. SJ skriver:

  Pajala kommer aldrig att få nämnvärd inflyttning pga ett badhus. Avgörande är tillgången på bostad, arbete, ekonomi och anknytning till bygden. Kommunalskatten är hög och kommer sannolikt att höjas oavsett statens utjämningsbidrag. Av den anledningen gör en inflyttare klokast i att vara skriven på annan ort. Gratis tomt är ett ”knep” som bland andra Robertsfors lockar med. Konkurrensen om inflyttare gör att politiker måste tänka rationellt och inte drömma om ett badhus som definitivt inte lockar till inflyttning.

 12. Johny Lantto skriver:

  Pajala kommun har en gyllene möjlighet som få glesbygdskommuner har. Vi har den enskilt viktigaste förutsättningen för positiv utveckling – jobb!
  Tidigare skulle detta kunnat räcka för en betydande inflyttning men inte idag. Idag måste vi konkurrera om arbetskraften. Det är i denna situation vi och våra arbetsgivare måste göra oss attraktiva som arbetsgivare och kommun.Många föräldrar ser till vad som är bäst för barnen när de väljer bostadsort. Skola, barnomsorg, meningsfull fritid, etc. är jätteviktiga faktorer i sammanhanget. Därför vill vi i Framtid S speciellt satsa på dessa.

 13. Korpilombolobo 2 skriver:

  Fler konsekvenser till trygghetsboende på Tallgården:
  1 Dyrare för kommunen- Boenden i Pajala är mycket dyrare
  2.Färdiga lokaler för trygghetsboende finns på Villavägen, Torggatan
  3.Unga utbildade uskor blir utan jobb. Det är bara pensionärer, som kan ta strövikariat och kan man stänga hela boendet inom kort.
  4.Äldre i kommunen minskar inte , tvärtom.
  5.Redan idag är det kö till Tallgården.
  Det vore önskvärt att socialnämndens ordförande och KR kandidat Jonny Lantto inte var så vårdslös med sanningen.

 14. Framtid S ?? skriver:

  Framtid S lika med dåtid S består av gamla Fd kommunalråd som styrt kommunen förr. Ser man i backspegeln vad det utfört och hur de styrt kommunen rent historisk lär det nog fortsätta i samma bana om de vinner valet. Varför rösta på Framtid S, gammal historia denna röst är att slänga rösten på gammal makt fullkomlig politik. Tja men de som jobbar inom kommunen på centralorten kan det passa ??

 15. S framtid repr historia ! skriver:

  Till Johnny Lantto
  Varför rösta på samma personer och parti som styrt i över 70år, S-framtid representerar i framtid utan mer historia på det som varit och skall begravas ???

 16. realist skriver:

  Pajala kommun behöver politiker som lägger det gamla bakom sig och ser framåt . Med andra ord ett nytt styre . Bra förutsättningar för privata näringslivet att växa och utvecklas. Skapa arbete och generera skatte intäkter, vilket ger kommunen mer pengar .

 17. sickan skriver:

  Varför rösta på S? en kommunalrådskandidat som utstrålar osäkerhet och inte ge några svar på någonting (ger hon svar så blir det så luddigt eller konstigt så man undrar om hon ens har grundläggande kunskaper om hur det funkar i samhället). Har vi verkligen råd och tid att ha ett kommunalråd som inte verkar ha dom kunskaper och förmågor som krävs utan som ska lära sig det dom kommande fyra åren.
  Det finns tre partier som sticker ut Framtid S, V o M i Pajala under dom debatter jag lyssnat på. Dom utstrålar vilja, framåtanda, handlingskraft och tydlighet.

 18. anders drugge skriver:

  Ett mynt har fortfarande en fram och en baksida. Signaturen Kommunbo skriver om ”Kidnapparna”. Vilka är det som avses? Framtid S eller de som delade ut flygbladen inför partimötet i Korpilomolo?

 19. anders drugge skriver:

  Angående turistprojekt som Mumindalen så finns det alldeles för liten befolkning i närområdet för att ett sådant projekt skulle bära sig. Otaliga är de försök som prövat på detta koncept tidigare.

 20. Kommunbo skriver:

  Anders Drugge ; se Nordnytt Torsdag 7/9 18,30.Då får du en förklaring och behöver inte längre vackla hit och dit.

 21. En efterfrågad kommunalråds post skriver:

  Valresultatet är det något många väntar på…
  S ett gammalt parti sen länge .
  Samma med V ..Då kommer nyfödda 6 månader gamla Framtid S
  och stjäl Röster av både S o V ..Och Ulrika som från första S medlemsmöte
  presenterar Sig som kommunalråd ..Anna från V känner sig besviken efter hennes tid som kommunalråd ..och vart försvann Janne?
  Nu blir det spännande tider …Undra hur Ns gör Han kan ju mycket om olika personer från hans tid i KF och som Vågmästare eventuellt nu Handlár klokt ..
  Den som lever får se …