Vill att arbetsgivaravgift reduceras för unga

Stor efterfrågan på bakverk kräver fler bagare.  Foto: Wikipedia

Stor efterfrågan på bakverk kräver fler bagare.
Foto: Wikipedia

TORNEDALEN: Imorgon är det fettisdag och omkring 6 miljoner svenskar väntas äta minst en semla. För att klara efterfrågan på semlor krävs det 6.000 bagare till att baka de så kallade fastlagsbullarna.

Branschorganisationen Sveriges bagare och konditorier lyfter i samband med detta fram att många fler ungdomar skulle ha möjlighet att få ett arbete om arbetsgivaravgiften för ungdomar återställdes till 15 procent, samma nivå som 2016.
Arbetsgivaravgiften för unga under 25 år har sedan två år tillbaka dubblerats och många konditorier avstår från att anställa ungdomar för att klara av de ökade skatterna. Oavsett tid på året är många bagerier och konditorier över landet i behov av ytterligare arbetskraft.
De senaste tre åren har bagerierna tack vare högkonjunkturen i snitt ökat omsättningen med 26 procent, men enbart anställt 4 procent mer personal.
Vilket är en sjättedel så många som de skulle kunnat anställa med den omsättningsökning som skett.
– I dag råder det högkonjunktur i Sverige, men när lågkonjunkturen kommer riskerar bageri- och konditoribranschen att drabbas av stora nedskärningar vilket gör att ännu fler jobb hamnar i fara, något som ofta drabbar unga. Då blir det extra viktigt med instegsjobb. Den typen av jobb kan skapas i bageri- och konditoribranschen, men då är det helt nödvändigt att arbetsgivaravgiften återställs till nivån den hade innan den fördubblades 2016, säger Martin Lundell, i ett pressmeddelande.
Sveriges arbetsmarknad har ett starkt behov av fler instegsjobb ämnat för ungdomar och personer utan högskoleutbildning. Bageribranschen är en hantverksbransch som anställer väldigt många unga.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska