Vill att också Northland tar ansvar för bostadsbyggandet

 

PAJALA: Gruvbolaget Northland måste ta ett större ansvar vad gäller bostadsbyggandet i Pajala.

Det anser det nätverk, som bildats efter att förslag om att sälja ut Pajalabostäder till privata aktörer, dök upp.

Under onsdagens möte dryftades idéer och frågor om hur byggandet kan komma igång –  utan att riskera att allmännyttan säljs ut.

En av frågeställningarna var vilket ansvar gruvbolaget Northland har i den frågan.

Enligt Markus Forsberg, talesperson för nätverket, anser man att det också föreligger ett ansvar hos gruvbolaget.
– Northland borde haft med i sina beräkningar att de kommer till en fattig kommun där bostäder kan bli ett problem. Det borde ju också ligga i deras intresse att de anställda ska ha någonstans att bo, därför ser vi det som naturligt att de också ska ta ett större ansvar, säger Markus Forsberg.

Gruvbolaget Northlands vd, Karl-Axel Waplan, säger att man kontinuerligt för en dialog med kommunen vad gäller bostäder.
– Vi tar ansvar för det som har med produktionen att göra, och då handlar det bland annat om att få människor att flytta upp och att vi också medverkar till att kommunen är levande och utvecklas. Men jag kan inte se att det är företagets direkta ansvar att lösa bostadsbyggandet, utan det är något som kommunen och myndigheterna måste göra, vi kan bara ge råd, säger Karl-Axel Waplan.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: ,
14 kommentarer om “Vill att också Northland tar ansvar för bostadsbyggandet
 1. Ssss skriver:

  Inte ska gruvbolaget ta ansvar för bostäderna. Vi ska inte bygga ett brukssamhälle där sjukstugan är nästa ansvarsområde för gruvisarna. Se istället till att få in personer som tror på Pajalas framtid och kasta dessa kommunistideer på soptippen.

 2. Kes skriver:

  Vadååå! Har inte gruvbolaget Northland uppgiften att fixa bostäder till sina anställda? När jag arbetade åt LKAB på 1960-talet,så hade de bostäder åt sina medarbetare. Känns inte Brommavägens baracker till, i Kiruna. Det fanns även lägenheter till familjer med barn att tillgå! Sådeså! Dags att ändra sina attityder – eller hur?

 3. Hoppas ändå skriver:

  Om det finns pengar i bostadsbyggandet rusar finansiärerna dit, om de inte tror att det bär sig, no money! Det hela ser inte bra ut. Kollekthåven fylls inte.

 4. Northlander skriver:

  Ingen tycks ännu ha fattat att försöket att rea ut av bostäderna till Peab bara var ett försök att sy ihop en finansieringslösning för gruvprojektet. Tanken var att utförsäljningen skulle få Peab att våga gå in som långivare/ägare i Northland. När detta inte gick igenom tvingades Northland till ytterligare en nyemission. Saker och ting hänger samman.

 5. Nästan pinsamt skriver:

  LKAB kom till en ödebygd och var tvungna att bygga, så det är inte jämförbart. Northland har fullt sjå att få pengar till själva byggandet av gruvan, så att kräva att de även ska stå för bostäder tyder på total okunnighet! Däremot kan de i framtiden, när intäkterna kommer, bygga en del bostäder. En fråga; har alla större företag i Sverige byggt bostäder till sina anställda? Kommer Facebook att bygga bostäder i Luleå? Nej, jag tror inte det!

 6. Nästan pinsamt skriver:

  ”Northlander” börja skriv sagoböcker. Din teori är den löjligaste konspirationsteori jag läst. Northland behövde 4-5 miljarder och du menar att om Peab skulle fått köpa Pajalabostäder för några tiotals miljoner billigare så skulle de satsa flera miljarder i gruvan? Menar du verkligen allvar? Vilket ekonomiskt snille…

 7. Northlander skriver:

  Nästan pinsamt, gör dig inte dummare än du är. Jag menar givetvis inte att Peab tänkt finansiera gruvan för att komma över ett bostadsbolag med tillgångar på omkring 120 miljoner. Det jag menar är att de personer som drev på om privatiseringen motiverades av att de ville få Peab att satsa på gruvan. Man bör ha i åtanke att det här aldrig handlat om en allmän privatisering, det har hela tiden handlat om en försäljning till just Peab.

 8. Uppfinnar Jocke....*s* skriver:

  Istället för att skylla på varandra. Gör följande: Ge i uppdrag åt Luleå universitets ingenjörer/innovatörer att skapa flerfamiljsfastigheter som dels kan stå och fungera i typ 100 år, dels (om nu gruvdriften skulle gå åt skogen och läggas ner) kunna monteras ner och flyttas till annan ort där behov för dem finns.
  Jag menar, så dumma är vi väl inte i 2012-talet vi lever i. Att det inte skulle kunna gå… Eller?
  Väl mött!

 9. Till "northlander" skriver:

  Att just Peab är aktuella kanske beror att de är de enda som visat intresse?! Hade fler varit intresserade så hade dom tagit kontakt med kommunen för länge sen. Det här har ju varit känt i månader. Jag tror att Northland själva är bättre på att hitta finansiärer till att bygga gruvan, än att dom måste få hjälp av kommunens tjänstemän till detta! Peab är ju redan inblandad i hela gruvbygget, så det är väl också därför de verkar var de enda intressenterna till att hjälpa till i bostadsfrågan?!

 10. Markus Forsberg skriver:

  Det är inte alls ovanligt att gruvbolag är med och tar ansvar för bostäder. LKAB:s fastighetsbolag (tidigare FAB, nu LKAB fastigheter ab) äger 2.200 lägenheter. Ett nyare exempel är guldgruvan i Kittilä där gruvbolaget också äger bostäder.

 11. Markus Forsberg skriver:

  Skillnaden mellan en gruva och exempelvis Facebooks serverhallar är att Facebook kan ta med sådant som bostadsförsörjning i sitt beslut att etablera sig. Malmen ligger där den ligger, och nu råkar den ligga i en utarmad kommun. Det vore besynnerligt ifall inte Northland haft detta med i beräkningen.

 12. Örjan Pekka skriver:

  Tack för kommentarerna. Jag publicerar dem även i tisdagens Haparandabladet.
  Mvh
  Örjan Pekka
  Haparandabladet/HBwebben.se

 13. Fd-Bybo skriver:

  Har man ett så stort (kommunistiskt) skattetryck som det svenska, borde man också kunna lita på att staten hjälper till med kommunistiska lösningar på bostadsfrågan i såna här speciella fall. Tyvärr verkar den svenska staten vara helt frånvarande i allt som har med denna gruva att göra. Ja, ja, man är med på fototillfällen, men när det gäller konkreta insatser verkar det vara helt tyst. Men skatt ska de säkert driva in om det blir inkomster längre fram. Vilket svek!

 14. låt proffsen sköta skriver:

  Är det inte bättre att fastighetsbolag sköter bostadsfrågan och Northland gruvverksamheten? Jag menar, de som är bäst på sin sak, tar hand om det. Luleå har väl brist på boenden, så då borde Facebook bygga, eller? Har SSAB i Luleå egna bostäder? Jag tror inte det.