Vill bespruta mot myggproblemen

ÖVERTORNEÅ: – Vi ska ansöka hos länsstyrelsen för att få bespruta mot myggen, säger kommunalrådet Tomas Mörtberg (C).Nyligen blev en rapport över den undersökning som gjordes i fjol och  som visar att antalet myggor var överraskande stort. Det rör sig om översvämningsmyggor, en form av stickmyggor.

– Mängden stickmyggor i närområdet till Övertorneå tätort var dessutom överraskande högt, med upp till 15.388 per fälla och natt. Inom de fyra studieområdena runt centralorten fångades mer än 10.000 stickmyggor per fälla och natt inom tre områden.
Det sägs i rapporten som utförts av Jan O. Lundström & Martina Schäfer.

Ungefär 10.000 per fälla och natt bedöms vara rejält över riktvärdet för olidliga myggproblem.
Tidigare mätningar i nordliga delar av landet har inte alls visat på så höga antal. Några områden vid nedre Dalälven har dock drabbats av upp till 77.000 stickmyggor per fälla och natt och motsvarande vid Klarälven med upp till 10.600 och vid Domta med upp till 89.500 stickmyggor.

De som utförde inventeringen i fjol har föreslagit fortsatt inventering till sommaren. Vid måndagens sammanträde i kommunstyrelsen visade det sig att politikerna i stället vill utföra åtgärder mot myggen. För det krävs tillstånd av länsstyrelsen, vilket enligt Tomas Mörtberg, kan vara svårt att få igenom på grund av att området ingår i Natura 2000 och att det ligger vid en gränsälv.

 

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , , , ,
3 kommentarer om “Vill bespruta mot myggproblemen
 1. Anders Juntti skriver:

  Hej o hå

 2. Miljövän skriver:

  Nej, nej! Slyröj istället. Det finns så mycket buskar och träd överallt, så börja med det naturvänliga istället för miljögifter!

 3. Roland Juntti skriver:

  Helt otroligt att man ens kommer på tanken med besprutning i Sveriges första ekokommun.
  Betala först tillbaka alla dom miljoner som staten bidrog med i eko kommunens införande innan ni ens tänker på att rubba naturens naturliga tillstånd
  Vad säger miljöchefen i kommunen tillika medlem i naturskyddsföreningen om det tänkta tilltaget?
  Tomas Mörtberg tidigare bonde i egen regi i dag delägare i stor jordbruket i Juoksengi borde väl om någon förstå att dribbla med naturen hur som helst