Vill byta bank när kontoret stängs

HAPARANDA: Efter att Nordeas lokala bankkontor i Haparanda stänger ner den sista januari 2017. hänvisas de kunder som önskar personlig bankservice till kontoren i Kalix respektive Torneå, beroende på vilket ärende kunden har.

I samband med att banken väljer att stänga ner Haparandakontoret ser de ut att förlora stor kund, Haparanda kommun som har Nordea som affärsbank. Mot bakgrund till att Nordea väljer att stänga Haparandakontoret vill kommunalrådet Peter Waara (S) avsluta samarbetet med banken.
– Kundtrohet är ju ömsesidigt, är man inte trogen mot Haparanda kommun finns det ingen anledning till varför man ska vara trogen mot dem, säger Peter Waara.

Avtalet som kommunen har med banken löper ut vid årsskiftet.
– Men vi hinner inte göra något till årsskiftet, men sedan är det ett halvårs förlängning på avtalet. Under den tiden ska vi se över om vi hittar någon som kan leverera en produkt som vi finner bättre än den som vi får idag, säger Peter Waara.

Kommunens ekonomichef har nu fått i uppdrag att genomföra en upphandling som kommer ut till våren, i samband med att nuvarande avtal löper ut. Utifrån den upphandlingen kan banker sedan lämna in anbud på att få sköta kommunens banktjänster. Inget hindrar Nordea från att lämna ett nytt anbud, men ett villkor som kommunalrådet vill föra in i den nya upphandlingen är ett närvarovillkor på det bankkontor som de sluter ett nytt avtal med.
– Det är ett villkor som jag vill ha. Det finns ju andra banker som har kontor i Haparanda, sen får vi se vad vi får in för anbud. Men det är nog många som vill sköta Haparanda kommuns affärer. Det är ju mycket pengar det handlar om och vi får värdera anbuden när de kommer in, säger Peter Waara.

Nordeas Regionchef Jens Wikström vill inte kommentera Haparanda kommuns planer på att byta bank.
– Vi kommenterar ju aldrig specifika kundärenden även om det är en offentlig aktör som har uttalat sig, så vi har ingen kommentar till det helt enkelt, säger Jens Wikström.
Kommer ni att lämna ett nytt anbud när kommunen går ut med en upphandling i samband med att avtalet löper ut?
– Vi kommer absolut att vara intresserade av att fortsätta göra affärer med Haparanda kommun precis som vi är med alla andra kommuner i Sverige, säger Jens Wikström.

Publicerad i Haparanda Taggar: , ,
2 kommentarer om “Vill byta bank när kontoret stängs
 1. Anders K Bäckström skriver:

  Peter Waara satte ner ”Båda fötterna” när det gäller NORDEAS tänka nedläggning i Haparanda!
  Peter gjorde något som inte jag väntat mig att en politiker skulle göra! Han gjorde klart för NORDEA att Haparanda Kommun INTE kommer att förlänga samarbetet med NORDEA om nedläggningen blir ett faktum!
  Utan han agerade med att börja ta in offerter från Banker som finns på orten.
  Peter Waara är mycket tydlig med att han inte accepterar att Banken NORDEA, som dessutom är statlig tar bort den personliga närvaron, och hänvisar till Internet.
  Att Haparanda kommun är en mycket stor kund, råder ingen tvekan om!
  Att presstalesmannen för NORDEA inte kan uttala sig på grund av sk. Sekretess (den vanliga bortförklaringen) förvånar mig inte heller.
  Men som sagt mycket Affärsmässigt och kraftfullt handlat av Kommunalrådet Peter Waara!
  BRA att vi har politiker som det finns Power hos!

 2. ABC skriver:

  Vid offentliga upphandlingar kan man inte ställa krav på lokalt producerade tjänster.
  Det innebär i teorin att en bank i Malmö kan leverera de tjänster som efterfrågas.