Vill ha ”neutral lokal” för skolavslutningar

HAPARANDA: Lena Keisu Gard (S)-fullmäktigeledamot i Haparanda vill i en motion att barn- och ungdomsnämnden utvärderar traditionen att fira skolavslutningar i kyrkan.

– Våra barn och ungdomars utbildning ska vara icke-konfessionell och religiösa inslag ska inte förekomma.

På måndag ligger Keisus motion på kommunstyrelsens (ks) bord.

– Skolor i Haparanda har en tradition i att fira viktiga händelser såsom skolavslutningar i kyrkan. Traditioners betydelse skall inte underskattas men, kan omvärderas. Att alla tillsammans kan fira ett väl genomfört arbete vid skolårets slut även viktig tradition. En skolavslutning ska vara en glad och stämningsfull tillställning för alla elever som inte exkluderar någon beroende på trosuppfattning. Platsen för högtiden bör därför vara neutral, skriver Keisu Gard.

Hon föreslår att barn- och ungdomsnämnden får i uppdrag att utvärdera traditionen att fira skoltillställningar till byggnader som är knutna till en särskild trosuppfattning och hitta andra lösningar.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
23 kommentarer om “Vill ha ”neutral lokal” för skolavslutningar
 1. Helt korrekt skriver:

  Alltid varit jobbigt att bli påtvingad att besöka kyrkan vid dessa händelser

 2. Åke skriver:

  Jag som varken är döpt eller konfimerad har under alla mina skolavslutningar inte tagit skada – tror jag 😉 – av att dessa har hållits i kyrkan…
  Våran son går i en Montessoriskola (ej Haparanda) med barn från andra länder – de har t.o.m. spelat Jesusevangeliet och ALLA barn deltagit med glädje!
  För mig har kyrkan varit en samlingsplats och inte ett ställe som ”tryckt” ner kristna värderingar i halsen på mig…

 3. Stig Aspholme skriver:

  Vad är det för fel på traditioner? Dom är uppfostrande på sitt sätt!

 4. Hmmm skriver:

  Heter det inte att du får ta seden dit du kommer.i detta fall tycker jag traditionen är viktig.

 5. Granne skriver:

  Man tar seden dit man kommer,Punkt slut!!

 6. från holmen skriver:

  Som kristen svenne så skall vi alla avstå från våra traditioner och allt som har med religion att göra… Samtidigt som våra nya landsmän skall ha alla fördelar av att dom har sin tro…Jag har på känn att dom snart skall ha sina bönerum överallt var dom är representerade… Undrar då hur sossarna skall tackla den situationen. Som minoritetsfolk så vill dom ha extra ledigheter bara för att passa in i sin tro… Samtidigt skall de som har kristendomen som religion släppa allt..

 7. från holmen skriver:

  Jag kan förstå att en (S) vald politiker är för detta, de har ju ateismen i sina stadgar… Fast då kan man inte fatta vad dom har att göra i kyrkorådet i det hela taget som representanter för (S). Samma torde gälla de olika sorternas kommunister vi har…

 8. Stefan H Ericson skriver:

  Lena Keisu Gard säger ”– Våra barn och ungdomars utbildning ska vara icke-konfessionell och religiösa inslag ska inte förekomma.” Innebär det att hon kommer att förbjuda skolor av konfessionell natur. Samt förbjuda religiösa symboler som människor har på sig. Ett kors runt halsen, en heltäckande slöja etc. Får skolan ligga nära kyrkan? Eleverna kan bli påverkade!

 9. Lena Keisu Gard skriver:

  Blir otroligt glad över att denna fråga skapar engagemang-det gillar jag!
  Stefan H Ericsson: Jag är en medborgare precis som du, jag kan inte förbjuda något. I vår skollag står det att den svenska skolan är icke-konfessionell. Så det behöver vi inte debattera om, det bara är så.
  Det som jag vill fråga alla er som vill ha skolavslutningen i kyrkan är:
  – Vad har kyrkan att göra med skolavslutningen?

 10. Knapsu skriver:

  Trams, Gard.

 11. Se mej skriver:

  Vad gör man inte för att få uppmärksamhet? Vilken plats är neutral? Är människorna där neutrala?
  Kanske den mest neutrala platsen är utomhus vid älvstranden?

 12. Niklas Olsson skriver:

  Skolavsluting i kyrkan är ju en mysig tradition. Jag har då inte lagt märke till några nämnvärda konfessionella/religiösa inslag på avslutningarna. Tror heller inte att det är nysvenskar som känner sig kränkta, det verkar vara andra som driver denna fråga. Jag tycker vi ska fortsätta ha avslutningen i kyrkan. Goda traditioner försvinner tillräckligt fort ändå. Vad blir nästa grej? Ta bort korset i flaggan kanske?

 13. sp skriver:

  Det är skolans skyldighet att undervisa om olika religioner.Våra barn skall dessutom känna till kristendomens betydelse för vår historia.
  Eleverna får betyg i ämnet redan i årskurs 6.

 14. SD-2014 skriver:

  Blir mer o mer övertygad om att inte rösta på sossarna i nästa val, dom skiter i alla traditioner som vi har, nästa steg är väll att förbjuda nationalsången också?

 15. Neutral skriver:

  Bygg om gamla ica maxi till ”neutral lokal”! Ligger ju nära de flera skolor…

 16. stinsen skriver:

  Kyrkan vill ju komma ut till människorna,lägg skolavslutningen på strandplan men bjud dit även kyrkans representanter mfl som bedriver ungdomsverksamhet.

 17. Nåjåjå skriver:

  Sannerligen sannerligen säger jag eder….det är tur att man inte tror på någon religion och kan därmed fullständigt skita i detta trams.

 18. Tommy E Eriksson skriver:

  Historielösheten och skräcken för vårt kulturarv breder ut sig även i det tidigare religiöst präglade Rornedalen. Tragisk revisionism. Bevara istället de goda traditionerna så får de dåliga ingen möjlighet att växa till sig.

 19. Tommy E Eriksson skriver:

  Stackars ”stinsen men vad är det du inte tror på??

 20. Elev skriver:

  Jag tyckte att det var en skitbra idé. Att fira skolavslutningar i kyrkan är på sitt sätt en tradition, men jag tycker inte att det är rätt, mest för att jag undrar vad kyrkan ska göra med en massa ungdomar och andra som inte vill ha någonting med kristendomen att göra. Kyrkan är en helig samlingsplats för troende kristna, inte en lokal för evangemang.

 21. Tommy E Eriksson skriver:

  Låt oss bringa lite reda i detta, det är inget som tvingas på någon, däremot är det ett erbjudande, en ”gåva” som gives till alla människor, även barn och unga. Att leva utan tro och hopp är att stå vid sidan om det fullständiga livet. Det finns en begåvad kyrkoherde i Haparanda, Kimmo, prata med honom, han undervisar säkert så att alla förstår detta.

 22. stinsen skriver:

  Bra synpunkter du ger signaturen ”Elev”, idag söker kyrkan sig ut mer o mer och bedriver uppsökande ungdomsverksamhet både på Station och vid köpcentrat På Gränsen/Rajalla där man också kan ta del av deras budskap om man vill. Den mycket begåvade kyrkoherden förstår sig på dagens ungdomar och jag tror inte han heller avvisar tanken på annan plats för skolavslutningar.

 23. Mie skriver:

  Tummen upp för Lena Keisu Gard!! Du tar upp en mkt relevant fråga, som länge har varit tabu i Tornedalen. Starkt, men du har rätt: ”Vad har kyrkan att göra med skolavslutningen?” Vi har religionsfrihet i Sverige, dvs var och en får ha sin tro eller icke-tro och det ska respekteras. Den svenska kyrkan är inte statlig längre. Traditioner – var korstågen frivilliga tradiotioner? Däremot – det är helt riktigt att skolan ska ha religionskunskap. Heja Lena!