Vill främja kortköp för att få ned rånrisken

HAPARANDA: Euron och kronan är lika gångbara i butikerna i Haparanda. Ett undantag är Ikea, där växelpengar ges enbart i kronor. Varuhusets mål är att fler kunder ska handla med kort – för säkerhets skull.

Haparandabladet har inte hittat någon annan butik i Haparanda än Ikea som inte hanterar euron och kronan likvärdigt. På den svenska sidan verkar den allmänna synen vara att det är självklart att kunder från båda sidor gränsen ska kunna handla med sin egen valuta.

Enligt Ikeas butikschef, Martin Liabäck, kostar hanteringen av euro för mycket. Dessutom vill företaget få ned hanteringen av kontanter, för att minska risken för rån.

Förra veckan berättade Haparandabladet att cirka hälften av butikerna i köpcentrumet på gränsen inte ger växelpengar i kronor, medan vissa butiker nobbar kronan helt.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
En kommentar om “Vill främja kortköp för att få ned rånrisken
  1. Parasiten skriver:

    Ikea HaparandaTornio som det så fint heter. Här kan man inte handla med euro fullt ut. Detta pga säkerhetsskäl. Nonsens, det handlar enbart om att tjäna så mycket pengar som möjligt. Övriga butiker i Haparanda har råd att hantera euron men inte Ikea med sina miljardvinster. Dags att radera Tornio i namnet.