Vill göra fiskeparadis av Stadsviken mitt mellan tvillingstäderna

Fiskeparadis

Att också bereda Stadsviken mellan Haparanda och Torneå för ädelfisk, presenteras i ett medborgarförslag i Haparanda. Foto: Leif Svanberg

HAPARANDA: Medborgarna Rolf Pelli och Olof Järvi vill göra Stadsviken mellan Haparanda och Torneå till ett eldorado för fiskeintresserade shoppingturister.

I årets första medborgarförslag i Haparanda, föreslår de båda Vuonoborna att det här centralt belägna vattendraget, på ”kastavstånd” från den blågula inredningsjättens ”shoppingturismparkering”, görs tillgängligt för ädelfiske.

– Tvillingstäderna Haparanda och Torneå kunde gemensamt verka för att tillsammans med någon av städernas lokala fiskevårdsföreningar sätta ut ädelfisk i Stadsviken. Vi tror detta vore ett eldorado för alla fiskeintresserade turister som i synnerhet under sommaren fördriver sin ”lediga” tid på bland annat Ikeas parkeringsplats, men även andra.

Olof Järvi är sedan många år engagerad inom fritidsfiske i olika former och ser sig som sakkunnig på området.

– För att göra viken attraktiv och mer tillgänglig för ”fisketuristerna”, kunde det läggas ut landfasta flytbryggor runt om. Vi tror att vårt förslag är till gagn för såväl turismen som ett ökat intresse för handelsverksamheten kring handelscentrat Barents Center, skriver han och Pelli.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
18 kommentarer om “Vill göra fiskeparadis av Stadsviken mitt mellan tvillingstäderna
 1. Vesa skriver:

  Äntligen!

 2. grr.. skriver:

  Intressant ide. Hur djupt är det i Statsviken ? Hur är genomströmningen ?

 3. kure skriver:

  Bra förslag! Men kan de inte lagen när det är rinnande vatten med förbindelse med Torneå älv så finns ingen chans att plantera in fisk. spelar ingen roll med dubbla trippla stängsel eller hinder, det är fråga om sjukdomar som kan spridas med odlad fisk. Tragisk, men sån är verkligheten, ni får nog forsätta drömma om er fiskecamp i Vuono istället. Nu när vi fått upp laxstammen så är det den vi skall förvalta och fisket överhuvudatget blir mindre och mindre populärt med odlat fiske istället för naturligt.

 4. Vesa skriver:

  Enligt dykare från finska räddningstjänsten finns det område nära Meeris Grill c. 8meters djup.Annars ganska låg vatten.2 m.?

 5. grr.. skriver:

  För länge sedan berättade min far att det simmat ”tama”svanar i viken när han gått över Handolinska bron. Kan det ha varit knölsvan, men dom fanns ju bara i litet antal i södra Sverige. Carl v Linne skriver i sin Lapplandsresa att det funnits tama svanar på en prästgård i Kalix.(om jag minns rätt)
  Kan det i båda fallen rört sig om infångade sångsvanungar som lätt blir mkt tama ? Att kläcka fågelägg hemma är ganska lätt och då blir ungarna synnerligen präglade redan genom äggskalet på fosterfadern. Vet av egen erfarenhet 🙂 Äggplockning var vanligt förr i tiden så ungar kläcktes nog ofta hemma.

 6. Like Hilding skriver:

  Fyll igen denna vattenpöl och bygg camping med aktiviteter. Djuphålen kan vara kvar för vattenlek och fiske.

 7. bep weijand skriver:

  Man borde analysera de befintliga fiskarna och kolla upp om de är ätbara. Det har funnits en soptipp i närheten av Purratullen för länge sedan och man vet inte om det finns farliga ämnen i sedimentet i Stadsviken.
  Annars kan man ju alltid sätta tillbaka fisken. Så vid jag vet förökar inte regnbågar sig. De finns i många sjöar utsatta. Sjöarnas vatten rinner ut i större vattendrag. Ingen har förbjudit detta hittills på grund av smittspridning. Men jag vet inte om det finns fisk som kommer från Torneälv upp till Stadsviken. Då är det slut med det, om det blir ett nät där.

 8. mattilalainen skriver:

  hyvä Olof..Vanha idea jota joskus ennen Rajalla rakentamista suunniteltiinkinmuistat varmaan,mutta se on ongelma tuo istutuskala ( yhteys jokeen )…ja matala vesi kuivana kesänä vettä ei juuri lainkaan..

 9. Kalle Kula skriver:

  Stadsviken är delvis fågelskyddsområde, så det är nog inte så enkelt – som tur är.

 10. grr.. skriver:

  Varför inte öppna genomströmningen så pass mkt så att harr, sik, lax, öring osv kan passera Statsviken ? Förutom att fiska dessa ädelfiskar så bör ju även gädda, mört, abborre mm. kunna fiskas från tillåtna stränder och flytbryggor. Statsviken kan ju rekonstrueras så att även sångsvan och även andra fåglar kan häcka där. Billigt är att göra små öar som lämpar vissa fågelarter. Små plattformar för fågelskådare. Förutsättningar att utveckla Statsviken till något besöksvärt för turister finns ! Innan kapitalismen fyller igen även denna unika vik ! Haparandabor och Tornio dito agera !

 11. grr.. skriver:

  bep weijand: Om det funnits, finns en hyfsad genomströmning så är fisken i Statsviken garanterat lika ätbar som den i Torneälven. Kanske tom kalasääksi till Torneofönstertittarnas förtjusning, åter börjar slå fisk i Statsviken !

 12. grr.. skriver:

  Den här iden Rolf Pelli och Olof Järvi att göra någonting av Statsviken innan det är försent, är berömligt ! Jag kan tänka på Central Park i New York som numera är ett eldorado för både statsbor och djur. Det är kapitalismen och ”primitiva” människor som är era svåraste motståndare !
  Jag försökte bara för egen del komma med mina tankegångar och idéer.
  Men nu är det er uppgift ? Att orka gå vidare, jag har en stark känsla av att Torneåborna stöder era idéer mer än Haparandaborna, konstigt nog ?
  Gränsälvskommissionen vill jag inte uttala mig om än. Lycka till Rolf o Olof med era pos. tankar !

 13. Stig Aspholme skriver:

  Mkt. bra förslag! Och hoppas att Husvagnsparkeringen blir verklighet på strandängen, då är ni nära det optimala för turism!

 14. Harald Dahlgren skriver:

  Utmärkt förslag!! Äntligen någon ny ide. Tänk vilken attraktion detta kommer att bli. Alla husvagnsekipage på IKEA-parkeringen kommer säkert att ha trevlig kvällssysselsättning med regnbågsfiske i Stadsviken. Affärsmännen både i Haparanda och Torneå kommer att öka sin omsättning. Några människor ser bara problem med nya ideer.
  Snälla ni se alla möjligheter till utveckling istället annars tynar vi bort. Applåder för Rolf och Olof!!

  Harald Dahlgren

 15. grr.. skriver:

  Jag menar inte kapitalismen som sådan. Den är ju nödvändig, men däremot kan dom använda kapital som inte miljörörelserna har. Så framtiden för Statsviken i sin helhet är hotad om inte miljökämparna tar initiativet.
  En fräsch statsvik med fisk och fåglar vinner nog. Kan man få EU pengar Harald ?, till konstgjorda öar (många fågelarter kräver det) och till lämpliga fiskgynnande åtgärder. Regnbåge är jag tveksam till, men om en sådan ide lyckas kommer den inte att få smak av dy: blågröna alger, iallafall. Ser fram emot era initiativ för både fågel och fisk !

 16. bep weijand skriver:

  Det pumpas vatten från golfbanan in i Stadsviken med två rör ovanför vattenytan under vissa tider. Det är Torneå stad som ansvarar för pumpstationerna. Det är ett fiskvandringshinder om man vill att fisken ska kunna vandra upp genom Stadsviken och via golvbanans vattendrag mot Torneälv igen. Men som regnbågssjö borde det funka. Det hindrar inte att andra fiskarter kan bli stationära där. Om man bara har en bra bottenfauna så att fisken har något att äta. Där är syresättningen väldigt viktigt.
  Redan nu finns det fiskätande fåglar som sKäggdopping och dykänder.

 17. J.Johansson skriver:

  Skulle vara bra speciellt för Skäggdoppingarna om de skulle få lite mer mat att äta, dessa ståtliga fåglar som häckar i viken. Och som Bep påtalar visst vore det en härlig syn om Fiskgjusen skulle komma och slå fisk i stadsviken, det skulle då även bli ett eldorado även för oss naturfotografer.

 18. grr.. skriver:

  Att göra ett fågeleldorado av Statsviken kräver inte särskilt stora kostnader av kommunen och ”frivilliga”. Men pumpstationer hmm, angående ev fiskbestånd?. Dom stora nivåskillnaderna mellan torrår och vårflod kan bli komplicerad innan hängivna, patriotiska smartskallar löser problemet?
  Det finns lika många ivriga fågelskådare som fiskare. Näktergal finns i kommunen, fattas bara att IKEA besökarna ska få höra dom utanför sina husvagnar.