Vill ha svar på fråga om mobbning

 

Vänsterpartisterna Christina Snell-Lumio och Rolf Mäkitalo ställer frågor gällande uppgifter om mobbning och svartlistning inom kommunen. Svar kommer vid fullmäktigesammanträdet den 15 maj. Foto: Marianne Berglund

Vänsterpartisterna Christina Snell-Lumio och Rolf Mäkitalo ställer frågor gällande uppgifter om mobbning och svartlistning inom kommunen. Svar kommer vid fullmäktigesammanträdet den 15 maj. Foto: Marianne Berglund

ÖVERTORNEÅ: – Inom Vänsterpartiet har vi blivit kontaktade av flera personer som har sett mobbning på nära håll eller själva blivit utsatta, människor som trots hög kompetens blivit svartlistade hos kommunen. Detta är totalt oacceptabelt och ska inte förekomma någonstans, skriver Vänsterpartisterna Christina Snell-Lumio och Rolf Mäkitalo. Svar önskar de få på fullmäktigesammanträdet den 15 maj. 

Inkludering och utveckling i Övertorneå kommun lyder rubriken på deras interpellation. De börjar med att konstatera att kommunen på tio år har minskat med 700 personer.
– Vi behöver ökad inflyttning, invandring till kommunen. Och de som kommer till vår kommun måste vilja stanna kvar. En nödvändighet och förutsättning för detta är givetvis en bra arbetsmiljö och ett klimat som tillåter människor att utvecklas. Det handlar om att arbeta för jämställdhet och att ta tillvara kompetens, olikheter och mångfald i Övertorneå, framhåller de.
Oro för vad som händer
De ser med glädje att kommunen har antagit Vänsterpartiets utmaning 2015 som resulterat i Projekt 2020, men säger sig se med viss oro på vad som har hänt och händer inom Övertorneå kommuns egen organisation, varpå de förklarar anledningen till att de skrivit interpellationen.
– Vi har fått oss delgivna vittnesmål från medborgare och människor som gärna hade flyttat till vår kommun, om de hade vågat, men efter att ha sett hur medarbetare blir behandlade inom kommunens egen organisation i stället har valt att bosätta sig någon annanstans, eller kommunbor som sökt jobb på annan ort och därmed hellre valt att pendla till jobbet.
Har blivit svartlistade
De fortsätter med att berätta att de har blivit kontaktade av personer som sett mobbning på nära håll eller själva blivit utsatta och personer som trots hög kompetens blivit svartlistade.
– Detta är totalt oacceptabelt och ska inte förekomma någonstans. Att människor inte alltid kommer överens vet vi, men kommunen måste arbeta med dessa frågor för att kunna inkludera så många människor som möjligt. Nya medarbetare måste tas om hand och få hjälp och stöd. Ett gott arbetsklimat hos kommunen gynnar inte bara medarbetarna och kvalitén på de tjänster som vi ska serva våra medborgare med, utan även alla invånarna i Övertorneå.
De frågor som de Snell-Lumio och Mäkitalo ställer är därför följande:
– Har kommunen en åtgärdsplan för den psykosociala, fysiska och psykiska arbetsmiljön?
– Har kommunen en handlingsplan mot kränkande särbehandling med konsekvenser om någon bryter mot de fastslagna principerna?

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , , , ,
101 kommentarer om “Vill ha svar på fråga om mobbning
 1. Futurum Casus skriver:

  Vänstern står för mycket av mobbningen som sker i samhället. Jag har haft problem med ett luleåbaserat vänsterextremt nätverket sedan 2010 och dagarna före 1maj brukar vara smått hysteriskt bland dessa lättlurade individer. Jag antar att dunken med finkel kommer fram ur garderoben. Då gäller det att grunda innan stormötet. Då ska slogans skapas och människor som tänker ”fel” dömas i rader av text.

 2. Rädd för repressalier skriver:

  Äntligen, nån som vågar ta tag i detta allvarliga problem som faktiskt sker inom Övertorneå kommuns organisation. Jag vet för jag har sett på nära håll i flera år vad som händer.

 3. Elefanten i rummet skriver:

  Stor eloge till Christina för att du vågar lyfta fram sanningen medan de andra politikerna sitter tysta och är rädda för… ja det vet väl alla vid det här laget, men ingen säger något.

 4. Oj skriver:

  Tack Christina och Rolf Mäkitalo, ??

 5. Pajala skriver:

  Sånt här har förekommit och förekommer dagsdato inom Pajala kommun.
  Här borta är det verkligen utmärkande. Skulle behövas rensas upp rejält inom Pajala kommun där mygel förekommer förekommer säkert annan skrupelfri verksamhet oxå, skattesvinn mm. Utmärkande drag för en SKITKOMMUN som Pajala såväl som Ö-torneå.

 6. Stoppa mobbingen! skriver:

  Heja Christina och Rolf!
  Äntligen kommer sanningen fram! En pågående mobbing inom väggarna på kommunhuset där de största styrande är värst! Ingen vågar stå upp för de drabbade, man är rädda för att inte hamna i vägen för kommunchef och kommunalråden!

 7. Hollo ämmä skriver:

  Futurum Casus, jag förstår inte ditt inlägg men jag skiter i det du skriver för äntligen är det ett parti, en politiker som vågat ta tag i mobbningen på kommunen. Till elefannten i rummet, Du satte spiken i kistan. De andra parti politikerna bör fundera om de ska vara kvar och representera sina väljare med tanke på deras rädsla att inte göra något åt mobbningen. Vill vi ha fega representanter i Övertorneå ?

 8. LO skriver:

  Elefanten i rummet, det skulle vara intressant att veta vem eller vilka de övriga politikerna är rädda för. Och varför de är tysta? Vi ger en stor eloge till Christina som är modig och vågar gå ut med hur situationen upplevs. Heja Christina, vi tror på dig. Du får vår röst till valet 2018.

 9. Pensionären skriver:

  Jag har blivit väldigt illa behandlad och är glad att sanningen äntligen kommer fram. Kommunchef, svaga chefer utan rätt utbildning och kommunalråd som har egen vinning i fokus, är orsaken till att jag valde att gå i förtid. Christina får min röst. Partiet som står upp för människan. Oegoistiskt och modigt. Ingen ska behöva bli utskälld, tystad eller bortvald i framtiden. Tack för ordet.

 10. Ullibulli skriver:

  Bra Christina. Du är en duktig och fin människa. Förstår inte varför de andra politikerna inte säger nåt. Varför denna tystnad.

 11. Knapsu skriver:

  Heja Christina och Rolf! Ni är övertorneås sista hopp! Det har blundats i alla år för den mobbing som sker och som också smittar nedåt och blir vardag på t.ex. skolorna och vardagsliv.
  Nu har man svårt att klara sin kompetensförsörjning. Hur kan det komma sig? Varför flyttar så många egentligen.

 12. Elefanten i rummet skriver:

  Sign: LO. Det finns en kommun chef som hotar, skäller, blandar sig i tillsättning av ny personal och plockar bort de mest kompetenta för att få in sina ja-sägare istället. Detta har skett vid flera tillfällen och är allmänt känt. Politikerna är väl medvetna om detta problem och hur illa arbets miljön är för många men vad gör dom? Ingenting! Ska bli intressant att höra vad Mörtberg HITTAR PÅ för ursäkt denna gång. Han verkar ha lite svårt med sanningen den mannen.

 13. En till kommunanställd skriver:

  Ville inte tro men det är sant. Att ha en chef som inte vill eller vågar agera som en chef förväntas, utan låter andra ”små chefer” bestämma. Det gäller att välja ”rätt grupp” och tycka likadant för att få vara med i en gemenskap. Det är sorgligt men sant.

 14. En av dem skriver:

  Vi hellre flyttar o pendlar för att det är inte lätt jobba i ötå då cheferna på de olika förvaltningarna, enheterna, har lägre kompetens än sina medarbetare i linjen från och med k.chefen neråt. Om ngn medarbetare vill utveckla sig, utbildar för att kunna ta ansvar över mer kvalificerande arb.uppgifter, som tyvärr samtidigt hamnar över chefens egen kompetensområde, stoppas personen och hen svartmålas och det finns inga möjligheter att avancera inom sin ” egen ”kommun speciellt om man kommer ex från fel släkt , delar inte samma nätverk etc. Här gäller ” piiri pieni pyörii” år efter år.

 15. Johanna SD Övertorneå skriver:

  Varför inga andra politiker säger något? Ja vad finns det att säga? Det finns mycket att jobba med inom Övertorneå kommun och skulle nog vilja säga att det finns mycket att jobba med framför allt inom vänsterpartiet vad gäller mobbning. Till att börja med kan jag konstatera att C S L är den personen som själv har försökt mobba ut respesentant för SD från KF vid det första KF efter förra valet och vid grupparbeten då hon blir placerad i samma grupp som representant från SD så väljer hon att inte delta… Ja så kanske man ska sopa rent sin egen bro innan man klagar på grannens…

 16. hånande chefer även i Pajala ! skriver:

  Att tro att mobbingen är partibunden till borgarna är fel. Har själv en dagligt hånande chef inom kommunen. Skulle sossarna ta över i Ö-torne skulle det inte bli någon skillnad. Mobbing är ett tecken på att man döljer något kanske dålig kompetens, missbruk eller svinn.
  Ett tips sätt i gång och rota på mobbarens bakgrund där finns ofta en orsak missbruk, stöder eller annan korruption.
  Se mobbingen som en flagga att rota upp fakta !

 17. LO skriver:

  Tack för svaret ”Elefanten i rummet” Du bekräftar det jag och flera med mig redan vet efter att ha upplevt det inne i kommunhuset. Mörtberg, oj oj, säg mig vad har han gjort för vettigt för Övertorneå. Han är ju felfri och som många av oss redan känner till upplevs ha svårt att hålla sig till sanningen. En del gör allt för att synas och höras, till och med trampa andra på tårna för att själv få pluspoäng. Men representanter från de andra partier borde ta sig en funderare. Vad har de gjort för att få slut på det som sker i kommunhuset?

 18. Övertorneå bo skriver:

  Tack Tack Tack Christina och Rolf för ert mod och för att ni agerat. Tycker bara det är märkligt att inte de andra partipolitikerna agerat och att de är tysta. Tysta över hur Kommunalråd agerat och även tjänstemän. Ert uppdrag är för oss väljare och då ska det som inte är ok ut i offentligheten. Varför skyddar ni kommunalrådet och tjänstemän? Vinnare i detta är V med Christina som tagit tag i det obehagliga, mobbningen som upplevs av så många i Övertorneå. Heja Christina. Du får även min röst i nästa val.

 19. Yes äntligen skriver:

  Bra jobbat Christina. Äntligen någon som vågar se, lyssna och agera. Var finns de andra som representerar de övriga partierna?

 20. En vän till T skriver:

  Jag vill veta vad och hur Tomas M ska agera i den känsliga frågan. Hoppas på svar av min vän.

 21. Reflektion kolon skriver:

  Det här handlar väl för tusan inte om partipolitik ni som försöker er på de poängerna. Det handlar om normer, inrotade kulturer m.m. och har funnits i evigheter i Övertorneå och kommer att fortsätta till sista person släcker lyset. Skrota partierna och bort med alla härskare, mobbare, maktälskare, skitsnackare och alla som tyst ser på- oavsett parti och kön.
  Tack Christina och Rolf för modet!
  Och alla som blivit utsatta. Samla ihop er, ta varann i hand, berätta HÖGT och håll varann om ryggen.

 22. Observant skriver:

  Håller med er ang.mobbning och svartlistning inom kommunen. Bra att GL tar upp detta genom CSL / (vilja). Men vad kommer ut av detta på kf mötet? Ingenting!!. Alla kommer neka till att sånt skulle förekomma! Sossarna har infört detta och alliansen gör samma sak. Det finns koalitioner över partigränserna i makteliten. Dom flesta sitter där för egen vinning och inte för kommunens bästa. Kolla upp obehöriga anställningar några år tillbaka och styrda upphandlingar som gynnar styrda politiker innan KF-mötet så har ni nått att komma med. Tänk på vem ni röstar på nästa gång. Dags för ett nytt parti??

 23. fundersam skriver:

  Vi vuxna ska vara föredömen för barn och ungdomar eller…Vi pratar om delaktighet, gemenskap, trygghet m.m. Jag bara undrar bara, lever vi som vi lär? Jag måste tyvärr säga nej. Är det så här i små kommuner? Släkt, vänner, kontakter som avgör … Hur, när ska det bli ändring? Jag tror inte att det bara är politiken som ställer till det. Vi kan inte fortsätta att hålla varandra bakom ryggen. Rensa i röran…om vi ska överleva!

 24. Det är lyhört i kommunhuset skriver:

  ”Johanna i Sd”.vad det finns att säga, undrar du? Säg inte nåt -agera!Duktiga anställda jagas ut ur kommunen och bort från sina tjänster och ersätts av leende nickedockor. alla ni politiker vet vad som pågår och tittar tyst på.Kriterierna för tjänster ”skräddarsys” för att passa redan utvald person, kort ansökningstid och vissa tjänster läggs aldrig ut öht.är man duktig, kreativ och ta för sig då ”omorganiseras” man bort eller mobbas tills man inte orkar längre. Och då kan kmr och chefer säga: hen valde själv att sluta.. Nu hoppas vi att det blir en rejäl granskning av ledningen.

 25. Ledsen skriver:

  Den som blivit drabbad av mobbing och svartlistning tappar kärleken för sin hemkommun.

 26. Mobbing döljer ofta fakta skriver:

  Att en chef mobbar beror ofta på att chefen är mkt osäker på sig själv och rädd att hans bristande utbildning och kompetens skall komma fram. Sedan så kan mobbingen dölja drogmissbruk, svinn, stölder. Ofta i maskopi med högre chefer. Hoppas en dag sanningen kommer fram hur mkt som döljs i oredlighet genom mobbing. Sedan så riktar man bort fokus genom att svartlista andra fast brotten som begås ofta är värre än den svartlistade. Hoppas skiten en dag kommer fram och de mobbande får igen med rejäl ränta !!

 27. Ännu en drabbad skriver:

  Känslan att sitta på möte med chefer och politiker som får en att känna sig värdelös är fruktansvärd. Blickar, skratt och himlande ögon.. En chef som inte stöttar och som lyssnar mer på okunniga politiker än mig som studerat i många år på universitet och visat toppresultat i allt jag gjort. Få munkavle bakom stäng dörr och blir ifrågasatt som den felande länken. Det gör ont. Jävligt ont. Vem tog mitt parti? Inte facket och inte personalansvariga för de är rädda. Rädda att mista jobbet. Jag var helt ensam. Nu får det vara slut. Den här debatten får inte tystna.

 28. Elaren skriver:

  Och CSL har inte bara gjort detta som Johanna SD säger utan jag kommer ihåg från alla sändningar av kf när CSL mobbade det kvinnliga kommunalrådet på den tiden så V ska inte slå sig för bröstet alltför mycket nu…

 29. En av dem skriver:

  k.råden skulle behöva agera men tyvärr tror inte jag att ngn av dem törs eller eg vill göra ngt. Så länge största smurfen sitter kvar pågår detta, ingen törs säga ngt för de som hade kunnat göra det har hen hyst i väg.

 30. Perämies skriver:

  Ärlig Feedback kan (miss)uppfattas som mobbning

 31. Futurum casus skriver:

  Perämies: Konstruktiv kritik är sällan mobbing. Däremot så har vissa förmågan att blanda in personangrepp i den konstruktiva kritiken och det är mobbing. I vissa fall så sitter mobbaren och väntar på att kollegan ska göra fel för att få möjlighet att skälla lite, det kan ske flera gånger om dagen. När det händer, då ska man dokumentera händelserna noggrant och stå upp för sina rättigheter.

 32. Ötåbo skriver:

  Svar till Johanna SD: Det är inte ok att mobba någon oavsett om du är Sd politiker eller tjänsteman. Det finns mycket att säga och göra. Men framför allt att agera när Kommunalråd häver ur sig så fula och hemska saker om fd anställd på ett möte där ni alla representanter från olika partier inte öppnar käften för att säga att det inte är ok. Ni upplevs som lika mycket mobbare som kmr. Det är nog inte bara CSL som ska sopa sin veranda rent. Christina har i alla fall agerat och det säger mycket om henne som politiker och person.

 33. Less på makt eliten skriver:

  Håller med. Det krävs noggrann granskning av kommunchef såväl k råd och andra chefer. De verkar tro att de har makt och kan säga/agera hur de vill men sanningen hinner ikapp och den når även allmänheten.

 34. Juoksengi bo skriver:

  Det skulle vara mycket intressant att få veta vad kommunalråd TM eller TV sa på mötet som var så fult och hemskt om fd anställd. Kanske dessa själva kan berätta?

 35. Johanna SD Övertorneå skriver:

  Svar till ötåbo: Jag har inte varit på något möte där en fd anställd skulle ha diskuterats på det sätt som du beskriver. Enda möte jag varit på där det diskuterats om anställning/person inom kommun är gällande hur framtida kommunchefstjänst ska se ut. Och där vet jag vad som är sagt och inte sagt. Sen är frågan om det förekommit ett möte som du beskriver, varför har ingen där och då stoppat diskussionen? Ifrågasatt vad det handlar om? Och ja jag vet hur smutsigt det är inom Övertorneå kommuns väggar och vet också hur det är att få tillsägelse att man bör ställa sig i ledet för att passa in.

 36. Sd :Are skriver:

  Till Johanna SD: varför skyddar ni kommunalråd och kommunchef? Sd satt ju med i mötet när kmr vräkte ur sig om fd anställd.

 37. Fd politiker med insyn skriver:

  Juoksengi bo har rätt. Mötet har förekommit. Alla representanter från resp parti hade inte kommit på plats när kmr kränkte en av de sökande. CSL agerar. Resten är tysta eller börjar med politisk pajkastning och tar fokus från frågan som är enormt viktig. ”Perämies” – läs på om mobbning och kränkande behandling. Din kommentar var oempatisk och grundad helt utan fakta. Skulle du säga den kommentaren om du stod öga mot öga med någon av alla drabbade? Nästa gång är det ditt barn, syskon eller vän som blir utsatt. Nu krävs nytänk i både politik och kommunhus.

 38. Ötåbo skriver:

  Svar till Johanna: Sd var med på ett möte och om det inte var du som var där så hade väl Sd en representant där. Oavsett så hade det varit läge för de som var där att stoppa kmr. Min känsla är att du mycket väl har fått information om vad som sas under mötet och det var inte trevliga saker. Detta är allmänt känt bland många från oss som bor i Övertorneå. Håller även med ännu en drabbad. Den här debatten får inte tystna. Kanske läge för en grundlig granskning av hur det egentligen är i kommunhuset.

 39. Det är dags skriver:

  Håller med att, nu är det dags att börja syna hur det egentligen är ställt i maktens korridorer. Kommunens invånarantal minskar, behövs alla dessa stora och små chefer? Det är förstås så att det är pengarna som lockar…När vi nu har öppnat en tråd som verkar riktigt ”het” så kom jag dessutom att tänka på ”godemansjobb”. Bra med rätt efternamn eller…”Klirr i kassan”

 40. Johanna SD Övertorneå skriver:

  Jo om det handlar om 2020 så deltar inte jag på de mötena utan där finns en annan representant från SD av den enkla anledningen att jag anser att det projektet inte har gått rätt till från första början men fortfarande så behöver vi ha med någon och då har vi en annan person där. Vad som diskuteras på de mötena, om det föremmit diskussion kring det du beskriver så är det då inget som kommit till mig. Men kan då fortfarande anse att de personer som deltog vid mötet skulle där och då ha stoppat diskussionen och ifrågasatt vad som pågår. Men om det känns bättre så nog kan jag ta skulden för det.

 41. Juoksengibo skriver:

  Visst är det dags att syna hur det egentligen är ställt i maktens korridor. Det skulle ha gjorts för länge sedan. Svar till det är lyhört till kommunhuset: Tänk att det du beskriver stämmer så bra. Kunde inte sagt det bättre. Det värsta är att de som har makt hela tiden kommer med sina orsaker som inte stämmer ett endaste dugg. Tänk så många kompetenta människor med utbildning som inte orkat kämpa i motvind pga dessa styrande, och valt att flytta istället. Varför inte vara rädd om de som är duktiga och vill arbeta för att ötå ska bli det bästa stället att bo på, där man kan känna trygghet.

 42. En som vill kämpa mot mobbning skriver:

  Till Perämies: Konstruktiv kritik köper de flesta och som jag antar vill ha för att utvecklas. Kränkande kritik kan uppfattas som mobbning. Ursäkta men det var det dummaste jag läst på år och dar att ärlig feedback kan missuppfattas som mobbning. Det du skriver är bäddat för att låta mobbningen fortsätta. Jag hoppas verkligen inte Perämies är involverad inom politiken i ötå för med detta uttalande blir det ingen ändring av mobbningen som flera har vittnat sker i ötå.

 43. Bybo skriver:

  Tack Christina för att Du agerat.

 44. ötåbo 2 skriver:

  Svar till ”En som vill kämpa mot mobbning” : det vore ju hemskt om Perämies är involverad inom politiken i ötå, som verkar tycka att det är ok att mobba. Vi får dock ej förglömma att den som känner sig mobbad är det oxå på ett eller annat sätt. Hens känsla kan vi inte rå på. Det vi kan förändra är oss själva och tänka oss för hur vi beter oss mot andra. Det finns ett ord som heter ”Förlåt” om man vet med sig att inte ha varit juste mot någon. Och ska mena det också. Det är dags för en stor förändring i kommunen där rensning är steg nr ett för att vi ska få arbetsro, trygghet och ett lugn.

 45. Äntligen! Här finns en till. skriver:

  Tack Christina, Äntligen någon som tar upp detta. Bakom dessa ord finns ytterligare en person som instämmer i allt ovanstående. Hoppas verkligen att nu börjar det granskas hur vi kommunanställda mår. Det stämmer att det himlas med ögon, suckas, nonchaleras, vi har osynlig munkavle på oss, säger vi något så är det inte ok och vi får stå till svars. Vi är alla utbildade inom våra respektive områden, har bra utbildning och lång erfarenhet. Vi har kunskap som inte värdesätts och vi blir inte lyssnade på och försöker någon säga något får vi till svar att det är bara att sluta om det inte passar.

 46. Näste Fam på väg att flytta från ötå skriver:

  Det vi behöver i ötå är en stark ledare som lyfter oss anställda istället för tvärtom och som öppnar upp så kommunmedborgarna får info och känner en delaktighet. Vi behöver även ett kommunalråd som marknadsför vår fina kommun och som inte klagar att vi i ötå är gnälliga. Varför går våra skattemedel till projekt och konsulter som många av oss inte vill ha? Varför inte arbeta för att skapa fler arbetstillfällen istället?

 47. Flera som är less på pekpinnar skriver:

  Vi hoppas inte näste fam på väg att flytta från Övertorneå gör det. Det vi hoppas på är en ny ledning som tar sitt arbete på fullaste allvar och som visar sin närvaro bland oss som bor i bygden. Som tror på oss och litar på att vi gör vårt jobb. Som lyfter oss och låter oss få vidareutvecklas inom det vi är bäst på. Vi vill absolut inte höra orden ”det är bara att sluta om det inte passar”.
  Vi behöver en trygghet som ger oss arbetsro och som stärker oss alla att arbeta för att Övertorneå ska bli den bästa kommunen som folk vill flytta till. Vi är fortfarande många som vill bo kvar.

 48. Näste Fam på väg att flytta från ötå skriver:

  Svar till Äntligen! Här finns en till.: Även jag och min sambo tackar Christina för hennes mod att ta tag i denna fråga om mobbning. Vi har inte varit utsatt men sett andra som varit det och självklart så finns en rädsla att det kan bli vår tur om till exempel vi har fel åsikt. Det märkliga är att de flesta vet vilka det är som är problemen i kommunen men det är få som vågar säga nåt. Vi tycker det är bra att kunna få fram hur det upplevs på ett anonymt sätt här på HB webben. Utan att känna rädsla för att bli nästa offer.

 49. Ung men inte dum skriver:

  Tack Cristina S Lumio (V) för att du vågar lyfta upp frågorna kring missförhållandena i Övertorneå kommun! Detta har pågått i åratal. Alla har vetat, men ingen har sagt eller gjort något. Helt ofattbart!
  Tänk vad härligt om folk vågar säga vad de tycker istället som för nu, oroligt stå och viska på de lokala butikerna om hur eländigt allt är. Att folk börjar våga säga ifrån och komma med idéer utan att oroa sig för att bli av med jobbet eller anses vara en ”typiskt gnällig Övertorneåbo”. Ska bli intressant att höra vad resten av våra politiker har att säga…

 50. Ung men inte dum skriver:

  …forts: Vågar de stötta Cristina och alla de personer som under åren bli utsatta eller kommer de att sopa allt under mattan och säga: ”Mobbning förekommer inte och vi har faktiskt en likabehandlingsplan…”. Det är nu det visar sig vilka som är politiker för folkets skull och vilka som sitter där för att de vill ha makt och har en personlig agenda. Tror denna fråga är större än ni politiker anar och kommer att vara avgörande när valet kommer. Vilket parti är beredd att dra bord den blöta filt som legat över Övertorneå i åratal som gjort att det varit lite jobbigt att andas?

 51. flera som är less på pekpinnar skriver:

  Jag undrar…. Hur kommer det sig att konstruktiva kommentarer om chefer i Övertorneå inte publiceras eller ändras. Är det verkligen ok då det inte är personligt påhopp? Den som arbetar offentligt måste kunna ta kritik som är konstruktiv.

 52. Örjan Pekka skriver:

  Hej signaturen ”flera som är less på pekpinnar”,
  Konstruktiva kommentarer är oftast ok, men när det sker direkta utpekanden och levereras skarpa anklagelser (oavsett om anklagelserna är sanna eller ej) finns det en rad anledningar att antingen inte publicera eller ändra i formuleringar.
  Självklart har chefer ett stort ansvar och ska kunna få utstå kritik, det är också relaterat till chefsnivån, framförallt i offentlig verksamhet. Ju högre chef, desto skarpare kritik kan tillåtas att publiceras.
  Som ansvarig utgivare gör jag bedömningar från fall till fall.
  Mvh
  Örjan Pekka
  Haparandabladet/HBwebben.se

 53. S-E skriver:

  Fick precis höra något som jag hoppas inte är sant. Det snackades på byn att kommunalråden inte ska ge ett öre i bidrag till Matarengi marknad i år. Samtidigt som de ger stor summor till andra arrangörer. Stämmer detta?? Då är det mycket konstigt! Ni har ju miljoner i det där projekt 2020 som skulle stötta och dela ut pengar till föreningar då borde det väl inte sitta fast i pengar eller? Det är inte bara mobbning av privatpersoner och anställda i den här kommunen. Till och med föreningarna kör man med. HB kolla upp om det här kan vara sant?? Räknar inte med svar från ansvariga nämligen.

 54. Mkk skriver:

  Vänsterpartister som mobbar folk som är i grupper på Facebook är tydligen okej

 55. Sanningen finns i sociala medier? skriver:

  Ställ upp i valet istället för att säga hur fel dom valda gör….

 56. Jens skriver:

  MKK: Gissar att det var du som var SD:s representant på ”mobbingmötet” där ni inte öppnade käften?

 57. Näste Fam på väg att flytta från ötå skriver:

  Nu förstår jag inte men vad menar sanningen finns i sociala medier med : ställ upp i valet för att säga hur fel dom valda gör…

  Det är inte ok med mobbning från nå håll. Det ska bekämpas.

 58. På polcirkeln skriver:

  Många har försökt ställa upp i föregående val, men snabbt tryckts ut om man haft nya idéer eller förslag.
  Mobbingen sker inte bara i pepparkakshuset utan även ner i organisationen. Man får inte ha avvikande idéer någonstans.
  Alla ska likriktas och göra som högsta hönset säger. Det är lika att vi inte nämner med namn. Vi är många som träffat på denna och blivit upplysta vem som betalar lön o.s.v.
  Ja S-E. Herrarna i toppen (för det är oftast sådana) har sina förgreningar ner i en massa föreningar också. Ibland dyker det till och med upp nån ambassadör från södern också. Då kan man få pris. 😉

 59. Drabbad skriver:

  Tack Christina och vänstern!! Äntligen!! Är en som även lämnat Övertorneå på grund av klicken som är klubben för inbördes beundran och mobbar ut alla som upplevs som ett hot och har mer kompetens än de som de tar in , och det är deras vänner och de som är nickedockor till kommunchef, råden och socialchef. Lätt att rösta till nästa val!! Tack för ordet!!

 60. Värdelös åsikt? skriver:

  ”Sanningen finns i sociala medier?” Vet inte riktigt vad du du vill få fram för budskap, men jag antar att du menar att det Christina och Rolf tar upp till debatt bara är påhitt eller? Inte konstigt att detta fått pågå år efter år med den inställningen. Så man måste vara politiskt aktiv för att få sin röst hörd eller bli lyssnad på?! Trodde vi valde politiker som brann för sitt uppdrag och för att vara folkets röst. Om jag inte vill bli politiker av olika anledningar, är min upplevelse mindre värd då? Alla nya politiker försvinner lika fort som de kommer. Vad beror det på?!

 61. Näste Fam på väg att flytta från ötå skriver:

  ”De frågor som de Snell-Lumio och Mäkitalo ställer är:
  – Har kommunen en åtgärdsplan för den psykosociala, fysiska och psykiska arbetsmiljön?
  – Har kommunen en handlingsplan mot kränkande särbehandling med konsekvenser om någon bryter mot de fastslagna principerna?”

  Hur tänker kommunalråden och de högre cheferna i ötå i detta som står här ovan. Eftersom det är dom allt det här handlar om. ?

 62. Naapuri skriver:

  Kommande kommunfullmäktige blir avgörande för min del. Vilka partier tar detta på allvar? Vilket parti kan presentera en plan och vilket parti är beredd att göra något åt saken? Jag är mycket besviken att endast en politiker uttalat sig i detta forum. Ni andra gör som ni alltid har gjort, sitter tysta och väntar på att det ska blåsa förbi. Har verkligen inte Tomas och Tomas något att säga i en fråga som engagerat så många? Eller är det bara ”gnäll” från ”oengagerade kommunbor” som vanligt.

 63. Voi, voi skriver:

  Hörde att tjänsten som badmästare m.m är tillsatt. Tyckte att efternamnet klingade likadant som en i maktens korridorer. Hoppas att det inte stämmer. Ha, ha! Tar det aldrig slut?

 64. Bybo skriver:

  Min aning är att T och T anser att vi bybor gnäller så fort något blir lite för jobbigt för dom att ta tag i. Sen kan det vara en känslig fråga för kmr då de själva är en del i det som sker gällande känsliga frågan: mobbning. Jag undrar också var de andra politikerna befinner sig gällande den heta frågan men att det ska blåsa förbi kan alla glömma. Jag och flera med mig kommer aldrig att tillåta det. Nu är bollen i rullning och många av oss bybor kräver att politikerna tar tag i frågan. Nu måste något göras.

 65. Knapsu skriver:

  I bästa fall svarar de JA på båda frågorna. Då bör följdfrågan bli om de begriper vad det svaga innehållet betyder. Det är nog där bristen finns. För bara några år sen fick kommun/föreningar erbjudande att arbeta med organisationen Friends pga flera uppmärksammade fall av mobbing bland våra barn och ungdomar.
  Det stoppades av dåvarande kr och sittande kommunchef trots att lärare och föreningar var positiva.
  Problemet fanns inte hette det.
  I Övertorneå är mobbing normaltillstånd.

 66. Sture Bäver skriver:

  Ja ”Jens” vad skall man säga, i en tråd där olika människor försöker tillföra något i denna debatt, trampar du ju ordentligt i klaveret med att peka finger på ”Mkk” som varandes SD:s representant på ”mobbningsmötet” där, som det verkar, ingen politiker ”öppnade käften”. Vad jag kan se så finns det inte en bokstav som kan länkas till SD i ”Mkk”:s inlägg. ”Jens” verkar ha ömma tår på vänsterfoten då han så ohöljt just praktiserar det som innehållet i den här artikeln vill bekämpa, ett typiskt vänsterbeteende där människors lika värde och yttrandefriheten sätts på skam med alla sorters invektiv.

 67. Normaltillstånd även i Pajala skriver:

  Till Knapsu !
  Vi har även mobbning och utfrysning inom Pajala kommun oxå !
  Detta fast vi har sedan decennier smart Sossar och antimobbande vänsterpartister vid makten.
  Samma maktelit styr att tro att vänstern är bättre på att lösa mobbing är en utopi. Förresten nu när vänstern fått makt är det bra tyst ang mobbingen inom kommunen. Ett tecken är väl att när vänstern får makt är det samma goja de står för som borgarna i Ö-torne!

 68. Futurum casus skriver:

  Jens: Vänsteranhängare står för mycket elände i samhället. Jag har snart sju års erfarenhet av vänsterextrema och deras arbetsmetoder. De flesta av dem talar i tid och otid om ”allas lika värde” och ”mänskliga fri och rättigheter”. Faktum är att det är dom som bidrar med ”hat” i samhället och drar sig inte för att frånta någon annan människa dess rättigheter. Tids nog kommer detta fram när väl media börjar jag granska dessa avarter. Det är bara att läsa SÄPO:s rapport om vilka grupper som utgör ett hot i samhället. Det är knappast SD –
  om du tror det.

 69. Observant skriver:

  Du har så rätt voi voi.
  Det surras så mycket i korridorerna i pepparkaks huset och det läker som ett såll!! Om du inte visste det redan så har det pågått i flera år och rykten går fort, så dom senaste anställningar som gjorts har redan varit tillsatta innan ansökningarna kommit ut. Sedan har även högt uppsatt personal erbjudits tjänster som inte har ens utlyst. Då pratar vi inte om intern rekrytering!
  Det här har redan pågått sen S-tiden och nuvarande allians hämnas på S o fortsätter i samma anda!! Vilket parti ska man rösta på?? Kanske en ny koalition.

 70. Knapsu skriver:

  Om ni hade läst även mina tidigare inlägg hade ni sett att jag skrivit att mobbingen är oberoende av partifärg. De har hållit på så länge och under olika ledningar. Att ägna tid åt att tjafsa om partier tar fokus från det verkliga problemet: HUR BLIR VI AV MED MOBBINGEN?
  Vill futurum och normaltillstånd bidra med något ska ni släppa det där med partier. Det handlar om personer som mobbat sig fram i livet och det handlar om personer som oavsett vadsom hänt tidigare nu har modet att stå upp och försöka göra bättring. För det tackar jag Christina och Rolf.

 71. Namnbyte skriver:

  Tänk om man skulle göra ett test. Jag menar efternamnsbyte, som överensstämmer med någon av alla stora eller små chefers. Skulle man då ha en egen ”gräddfil” till en tjänst? Tål att tänka på!

 72. V får inte min röst men CSL ska ha stor eloge för att hon tagit tag i mobbningsfrågan. Tack skriver:

  Knapsu. Du har rätt. Varför ägna tid till att tjafsa om partifärg gällande mobbning, när vi alla bör tänka på hur vi ska arbeta framåt för att få bort mobbningen. Alla kan göra fel i livet men jag ser upp till dom som kan erkänna det och rätta till felen. Vilket Christina har gjort. Hon ska ha en eloge för sitt mod. Tack även till Rolf.

 73. Bybo skriver:

  Det är alltid den som vågar ta tag i en känslig fråga som är största vinnaren. Tyvärr har vi alldeles för många politiker som är konflikträdd och inte vågar säga något. Sitter de där för egen vinning eller framför de väljarnas röst? Visst har det mobbats då S hade makten men inte ens i närheten av det jag nu ser på nära håll. En mobbar så mycket han bara hinner och säger att det är dom andra som mobbar, inte han. Den personen tror inte vi har ögon och öron. Nej, nu är det dags att kämpa för att ingen ska bli mobbad och att vi börjar prata mer med varandra istället för om varandra.

 74. Äntligen! Här finns en till. skriver:

  p.s Hoppas att det nu blir en större granskning i detta, att kommunen tar in folk utifrån som granskar allt som pågår. Inervjua från högt till lågt, och garantera anonymitet.
  Det är synd att det gått så långt att jag börjat se mig om efter annat jobb och en annan ort att flytta till, men vill jag egentligen det? Vill min familj det? nej vi vill bli kvar här och kunna gå på Ica eller Konsum eller gå på någon tillställning här i kommunen utan att behöva känna att man måste prata tyst. Här vill jag leva, här vill jag bo, låt oss få göra det.

 75. Rosa, Lena, Carina, Maja, Herman, Ludde, Per, Sigge skriver:

  Vi tycker det är märkligt att inte NSD och Kuriren granskar och skriver mer om den heta potatisen i ötå det vill säga : Mobbning som så många upplevt. Folk vill ju veta vad som händer och vad är tidningarna annars till för. Säg inte att journalister är rädda för vissa högt uppsatta att de hellre blundar än ger oss nyheter. Skulle vilja veta vad det beror på. Vi vill ge en famn full med rosor till Christina och Rolf som tagit tag i mobbningsfrågan.

 76. Mkk skriver:

  Hur orkar du vara så bitter Jens?

 77. Futurum casus skriver:

  Knapsu: Håller med, mobbing är färglöst och förekommer överallt där det finns översittare. Min erfarenhet är vänsterextrema som fortgår och fortfarande är ett ”normaltillstånd” för min del. Min förhoppning är att de ska förstå vad de sysslar med. De vänsterextrema kan börja med att läsa Europa konventionen om de mänskliga rättigheterna. Vi omfattas alla av den.

 78. sanningen segrar!!! skriver:

  Äntligen!! Tack Christina och Rolf som tar upp en sån viktig fråga!! Ingen har lyssnat …ingen har vågat….Jag har berättat och berättar men makten håller varandra om ryggen och skyddar en enhetschef utan ryggrad.

 79. arbetslös trots utbildning skriver:

  Ötå är ett litet ställe och ibland händer det att personer som är släkt eller vänner får jobb inom kommunen. Det går inte att undvika och självklart ska de som vill bo här ha samma chans att få jobb oavsett efternamn. MEN det viktiga är att personen har rätt KOMPETENS och UTBILDNING. Att rekryteringarna går rätt till. Att intervjuer görs och att facket alltid finns med. Så går det inte till idag och det är där en stor förändring måste ske.

 80. V får inte min röst men CSL ska ha stor eloge för att hon tagit tag i mobbningsfrågan. Tack skriver:

  Jag har också berättat och hoppas att mobbning tas på allvar. Tack Rolf och Christina för ert mod, för det ni nu gjort för oss som är drabbade. Det är en lättnad att det till slut kom fram. Vi är alla medvetna om det som sker och min fråga till er andra politiker vad tror ni att ni vinner på denna tystnad? kmr sitter inte säkert, de ryker till nästa val. Det finns en och annan högre chef som i mina ögon inte är trovärdiga pga olika incidenter som inträffat. Nu är det upp till er politiker att visa vad ni går f inför kommande val om ni vill ha min röst. Tack C o R

 81. Nu får det vara nog skriver:

  Håller med ”arbetslös trots utbildning”. Vi utanför ”Pepparkakshuset” har sett och ser vad som har pågår inne i huset. Vi är inte så dumma att vi inte förstår. Nu är måttet rågat. Det är mer än överfullt. Det måste få ett stopp. Upp till kamp!

 82. En av dem skriver:

  Sitter och funderar, hur tänker ni där i pepparkakshuset? Chefernna, kchefen, kmråden. Vad får ni för tankar när ni läser allt det här för trots att mycket som kan vara felaktigheter eller gnäll bland kommentarer så finns det ngn sanning också, människor som känner sig kränkta, som uppfattar att ex tjänstetillsättningar i kommunen går inte rätt till, att man måste ha en brun tunga för att komma på frågan, man får inte vara ärlig om man inte håller med chefen ja u name it. Det känns att hela chefslinjen borde ta sig i kragen senast idag.

 83. En av dem skriver:

  Forts: jag själv har mitt hem kvar i ötå, väljer pendla, för jag vet efter att har provat ngra ggr, att jag inte kommer att få ngn kommunaltjänst hemifrån, jag förstår väl att jag är svartlistad men jag vet också att jag skulle inte heller kunna arbeta i en organisation där man hela tiden måste passa vad man säger o vara till lags ngn högre chef. För sånt har jag svårt att klara av. Eller där man inte får utveckla sig utan att chefen ovan blir avunsjuk. Där man trycker ner de som trots allt Försöker göra det, på grund av att chefen vill vara och veta bäst trots ngn formel kompetens .

 84. En av dem skriver:

  Forts 2 . Sedan vet inte jag CSL s motiver men när jag tog upp detta med henne ngra år sedan, då tyckte hon inte att det behövdes reageras på ngt sätt. hmm kanske det för vi är inte bekanta med varann. Men hur som helst när man läser hör inser man att mobbnig är inte ngn enskild fall i ötå, utan ett arbetssätt som finns och är legitimt i hela org, för om det skulle inte det hade kchefen behövt göra ngt redan länge sen för det är där sl.ansvaret över den psykosociala arbetsmiljö finns. Sätter inte den människan stopp på ngt sånt här i den org. han leder då är det ett ok beteende och får forts.

 85. Bente Moen Åkerholm skriver:

  Mobbning eller annan trakasserier i några former oberoende ålder, får aldrig accepteras. Så är det bara..
  Ni efterfrågar andra partiers ställningstagande i denna fråga. För mig som Socialdemokraternas ordförande, (mamma och kommunalt anställd) är mitt ställningstagande enkelt och självklart – och har alltid varit – får detta aldrig accepteras..
  CSL och jag pratade redan under Ekonomikonferensen, mitten av mars, om det som inträffade på det omtalade mötet där tjänsten för Projekt 2020 tillsattes. Dessa samtal, mellan oss, mynnade ut i att vi gemensamt publicerade en artike i HB 21 mars forts

 86. Bente Moen Åkerholm skriver:

  Forts: ”Missnöje över process när projektledare anställdes”. I denna artikel redogör vi klart och tydligt vårt ställningstagande. Här framgår också tydligt vad varje enskild partirepresentant anser om mötet..
  Jag rättfärdigar inget – detta är ett allvarligt problem som måste behandlas med största respekt och detta kan inte enbart politiken göra.. Vi som politiker har ett stort ansvar idetta, men jag anser också att vi alla måste utgå från oss själva och ta ett steg i taget.
  Jag tackar V för att de ställt denna interpellation – nu är hjulet igång och vi måste i gemenskap kämpa för detta. Fort

 87. Bente Moen Åkerholm skriver:

  Forts. Detta kommer inte bli snabba åtgärder – attityder och förhållningssätt gentemot varandra tar tid att ändra på.
  Det är en väl behövlig frågeställning som V ställer.
  CSL och undertecknade pratade även om Morgan Allsings mobbningsprojekt inom företag… För att få en objektiv och grundlig hantering av detta skall, eller måste, vi nog bli tvungna att anlita utomstående. Detta är ett mycket infekterat område och mycket känsligt.. Men absolut ohållbart och oacceptabelt.
  Det största problem som jag möter i diskussioner är att vi har svårt att sära på sakfråga och person!

 88. Ytterligare en skriver:

  Är också högutbildad i ett bristyrke. Anledningen till min svartlistning är förmodligen att jag påtalat en allvarlig brist? Och kanske att jag har högre utbildning än den som skulle bli min chef om jag hade anställts? Men det är knäpptyst. Får inga intervjuer alls. Istället har jag senaste åren sett hur obehöriga använts på alla vik/tjänster. Chefen tillåts ha listan på papper så ingen kan kolla hur många avsteg hen gör från lagen och hen ljuger vitt och brett om hur tillsättning går till. Håller med ”En av dem” även OM så skulle jag inte längre vilja jobba i en så sjuk organisation.

 89. Observant skriver:

  Kanske dags att dela på tjänsten kommunchef/personalchef?? Vi måste se över chefs tjänsterna och ändra på delegationer. Är väl ändå Personalchefen som inte sköter sitt uppdrag när tillsättning av tjänster kan pågå på detta sätt.ändra även delegationen på vilka som beslutar över anbud som är styrda idag till vissa entreprenörer. Översyn av ötå energi samt ötå värmecerk!! Hur kan ni folkvalda politiker låta detta fortsätta?? Är det inte nära prostitution att ha friskvårdstimme och sen erbjuda babypaket som bonus??

 90. Nu eller aldrig skriver:

  Det är dags att visa vad vi (fotfolket) vill. Vi tolererar inget mer mygel. Vi har fått nog!

 91. Farfar skriver:

  Mobbing och mygel berör både individer och föreningar. Aktivitets ersättningen till ungdomsverksamheten skärs kraftigt ner samtidigt som man beviljar oerhörda belopp till Golf föreningen. Alla föreningar som bedriver ungdomsverksamhet i kommunen har av kommunen fått en budget på 200000kr. Golfen som enskild förening har redan fått 432500 kr och mer är utlovat. MEDPARTEN AV golf föreningens medlemmar finns inte i kommunen. Behöver verkligen direktörer i Djursholm kommunens stöd eller ska vi som kommun stötta våra egna barn och barnbarn.

 92. Finnen skriver:

  Jag håller med ”En av dem” i nästan allt förutom när du skriver: ”trots att mycket som kan vara felaktigheter eller gnäll bland kommentarer så finns det ngn sanning också…” Det är inte felaktigheter och gnäll. Det är människor som beskriver vad de varit med om. Jag är en av de som kontaktat CSL och vi är inte bekanta. Du misstänkliggör genom att skriva på det sättet. Jag antar att du också vill se en förändring i organisationen. Då ska du inte förminska människors upplevelser eller de som kontaktat Christina. Vi måste stå enade.

 93. Medlem skriver:

  Äntligen! Tack Vänsterpartiet som tar upp denna heta fråga – vi står upp för vänstern och rösten för partiet är självklar.

 94. Kommunbo skriver:

  Det vore hög tid att kontakta uppdrag granskning, Det behövs utomstående som gräver i skiten. Det är inte bara en chef det handlar om och inte en politiker.

 95. Ofattbart skriver:

  Och inte är det bättre i ett annat kontor heller! Där sitter chefen och mobbar ut personal hit och dit! Ofattbart hur man kunde tillsätta denne på den platsen. Fina människor som fått kalla handen ?

 96. från holmen skriver:

  annars så är det ju så att man får dom politiskt valad företrädare som man röstat på..Kasnke bra att ha goda kontakter bland dylika när man söker en ev anställning i en Kommun…För det är ju så att Vissa efternamn klingar bättre och accepteras lättare i mången glesbygdskommun…eller så måste man ha en bra och välkänd ”Etumies”…

 97. BengtUlrikNordberg skriver:

  ”Du får ALDRIG fråga eller prata med politiker om något. Allt ska gå via mig”. ”Du får ALDRIG prata med media om du inte har något positivt att säga. All information ska gå via mig. OM du uttalar dig, då ska det enbart vara positivt om kommunen”. Känns detta ok?! Jag tycker inte det. Jag gjorde som chefen sa; ”man kan ju alltid sluta om man inte trivs….” Fy f*n vilken diktatur! Hej då kompetens och universitetsutbildning! Övertorneå kommun vill ha leende ja-sägare. Helst med fel kompetens för då kan de styra personerna och det är ju skönt att aldrig bli ifrågasatt.

 98. Uppdrag granskning skriver:

  Nu kan ingen blunda mer och stoppa huvudet i sanden. Om vi ska bli en attraktiv kommun på riktigt, måste det bli slut på alla anställningar ”hit och dit” till familjemedlemmar och vänner. Dessutom måste det bli slut på alla påhittade chefstjänster. Låt ”cheferna” börja jobba på golvet.

 99. Finnen skriver:

  Sign; BengtUlrikNordberg. Nej det är inte ok! Vi lever i ett land med meddelandefrihet. Det din chef gjorde var att sätta munkavle och det är olagligt. Hoppas du hittat jobb i en annan kommun för så behandlar man inte anställda.

 100. inte någons knähund skriver:

  Nå äntligen !! Tack vänsterpartiet CSL!!! Ni kan ni vågar! Ge er inte, jag är ganska säker på att kommunchef/kmr kommer att ha sååå fina dokument att visa upp och säga att de alltid gör som ska! men det är ljug ljug….det vore något för uppdrag granskning…så många duktiga kompetenta välutbildade har valt att lämna sina jobb för de är inga ja sägare i knät på nån högre chef . UUäääkkkk spyr åt eländet.