Vill införa etableringsjobb

TORNEDALEN: Regeringen, LO, Unionen och Svenskt näringsliv är eniga om att etableringsjobb borde införas med syftet att få in fler nyanlända och långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden. 

Regeringen har förhoppningar om att satsningen ska få in 10.000 individer på arbetsmarknaden. Ett etableringsjobb ska innebära en anställning under två år. Arbetsgivarens lönekostnad begränsas och kommer att uppgå till 8.400 kronor per månad. Resterande lönekostnad betalas ut av staten i en så kallad statlig individersättning och uppgår till högst 9.870 per månad.

Innan etableringsjobben kan införas krävs godkännande från EU-kommissionen samt vissa lagändringar som måste klubbas av riksdagen. Regeringen arbetar nu fram förslagen som ska presenteras för parterna och ambitionen är att etableringsjobben kan införas under första halvåret 2019.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska
14 kommentarer om “Vill införa etableringsjobb
 1. från holmen skriver:

  ja regeringen skyr inga kostnader för att putsa till den skenande arblösheten bland hitresta.Har inte siffran hur många som kommit hit till landet efter 2010 men garanterat mångdubbelt fler än 10000. undrar hur länge den gemene svensken skall låta sig luras av alla dessa propåer ang dom hitresta. Jag har ibland funderat om våra hitresta presumtiva nya landsmän vet om att dom skall rädda våran välfärd och Svenskens pensionssystem…

 2. Affe skriver:

  Det är inte bara allianspartierna som jobbar för låglönesatsningar, även LO och regeringen går i brächen för detta.
  Med dessa låga löner blir slutresultatet att ännu fler måste skjuta på sin pension med 5-10 år och jobba till 72-76 års ålder för att få en dräglig ålderdom.
  Hoppas dess etableringsjobb blir A-kassegrundande.
  Tur att man började pensionsspara privat redan vid första steget in på arbetsmarknaden så man slipper jobba som pensionär och sluta jobba om några år.

 3. Studerande skriver:

  Tycker det är konstigt en del företag väljer att ta in dessa extra tjänster i stället för att ta in vikarier som vikarierat i flera år. Det kommer att leda till att dom som tex studerar står utan sommarjobb.

 4. Kisumisu skriver:

  Affe:

  Håller med.

  Vi som har tiotal år kvar jobba kommer nog i slutändan inte få ens pension.

  Man har redan nu höjt pensionsåldern och jag tror inte ett smack på det att vi lever längre.
  Inte i alla fall friska med all dagens jäkt och stress som det är på arbetsmarknaden och inte bara där.

  Har också privat pensionsparande.
  Då talar jag inte om bankens pension utan privata konton jag får tömma när jag vill! Som INTE går efter regeringens eller bankens pensionsbestämmelser.

 5. Us skriver:

  Valfläsk,regeringen hittar på såna här jobb innan valet för att få ner arbetslösheten .

 6. AnnBritth skriver:

  Det är val till hösten. Nu översvämmas vi av löften. Regeringen lovar guld och gröna skogar. Dessa löften glöms ofta när valet är över.

 7. KD -2,7% skriver:

  och högern med sd i spetsen ska satsa på sjukvården, skolan, försvaret, m.m med skattesänkningar för totalt 100 miljarder!

 8. KD -2,7% skriver:

  högerns valfläsk går ut på att undergräva statens ekonomi igen och att öka arbetslösheten. och att ta från dom fattiga och ge mer åt dom rika.se facit åren 2006 – 2014.

 9. AnnBritth skriver:

  KD-2,7%…har du fått det bättre med denna röd/gröna regering? Öka arbetslösheten säger du? Den är fortfarande hög. Låtsasjobb ökar. Kostar staten massor. Konstgjord andning kallar jag det. Pensionärerna skulle få det bättre. Jajamän, min pension ökade med….14 kronor. Hoppas att vi alla tänker till när vi går till valurnorna. Löfven är mest på resande fot tycker jag. Värnar han om oss små?

 10. Kotten skriver:

  Ja våra egna ny utexaminerade ungdomar som kan Svenska och hade gymnasial utbildning vad fick dem? Jo hotates med indragen ersättning på 141 kr/dag om man inte kunde bevisa att man aktivt sökt jobb. Dessa pengar räckte inte ens till födan för dagen.Tvingas att äta ute,inget jobb= ingen bostad.Nu är det andra bullar!20000/mån.8000av arbetsgivaren/resten med våra skattepengar upp till 20,000.Det kallas för solidaritet.Börjar likna ordspråket:Som fan läser bibeln(du ska älska din näste så som dig själv)

 11. Futurum casus skriver:

  KD -2,7%: Fake news! Det är faktiskt så att även låg- och mellaninkomsttagare fick skattesänkningar. Varför ska höginkomsttagare skatta bort hela sin lön? Vad ligger rättvisan det? Har man pluggat och skaffat sig utbildning så ska man givetvis få betalt för det. Synergin med skattesänkningar leder till fler jobb och mer skattepengar till staten.

 12. Kisumisu skriver:

  Futurum

  Håller med dig till en viss del.

  Tycker också det fel att man ska behöva ”böta” bara för att man tjänar bra eller sköter sin ekonomi.

  En bra sak att ta bort subventioner av är banker och lån.

  Däremot tycker jag inte allt ska bara handla om utbildning och skola. Vissa är duktiga med att plugga men i praktiken kan dom sedan inte sin sak. Andra tvärtom.

  Sen tycker jag inte vi ska ha evighetsutbilningar som Finland har.

  Men samtidigt ska man ge alla en möjlighet läsa också. Finns dem som varit skoltrötta grundskolan och det förföljer dom människorna livet ut tyvärr.

 13. Kisumisu skriver:

  Kotten

  Precis och det sjukt när alla inte får samma förutsättningar.

 14. Rock skriver:

  Etableringsjobb ger nya framtida pensionärer men fyller inte på i pensionssystemet.

  Ättestupan väntar för kommande pensionärer.