Vilsen älgjägare återfanns välbehållen

TÄRENDÖ: Jägare larmade under torsdagens kväll polisen om att en utländsk jaktgäst var vilse i skogen.

Detta var utanför Tärendö. Tack vare mobiltelefon kunde polisen få kontakt med mannen som sa sig vara i god form men att han inte visste var han var.

Mannen gjorde upp en eld och förberedde sig på att övernatta i skogen, i väntan på gryningen. Polisen förberedde samtdigt helikopter för eftersök så snart det skulle ljusna.

Vid 04.30 fick dock polisen glädjande besked. Mannens jaktkamrater hade siktat elden som mannen anlagt och tagit sig dit.

Mannen mådde bra och sökoperationen behövde inte inledas.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , , ,
19 kommentarer om “Vilsen älgjägare återfanns välbehållen
 1. AnnBritth skriver:

  Utländsk jaktgäst vilse i skogen. Jaja…det är så det kommer att se ut. Våra egna jägare har inte råd att jaga längre. Nu är det pengarna som styr. Inte det genuina jaktintresset som människorna här uppe har. Marker som förut varit deras…där är dom inte välkomna längre. Nu är det jaktturister som jagar där. Turister med stora plånböcker. Vem skor sig på det kan man fundera på…Hur är det med jaktmoralen kan man tänka? Skjuter man alla älgar man ser? Sparar man kor och kalvar? Vad tror ni… ärligt svar.

 2. fritidsfiskaren skriver:

  Marken som förut varit deras… Har de sålt den, så får de ju skylla sig själva. jakt är fortfarande billigt, men många tycker ju att det skall vara i stort sett gratis. Jaktturister är utmärkt. Skapar intäkter till bygden inte bara med köp av jaktkort, utan jobb för jaktguider, uthyrning av boende, transporter, mat etc. Jaktmoralen är nog minst lika hög som hos de lokala jägarna. Du tror väl inte att bygdens söner är ”guds bästa barn” vad gäller jaktmoral. Hört talas om tjuvjakt månne…?.

 3. Janne skriver:

  Jag tror att man skjuter allt dom ser

 4. AnnBritth skriver:

  Fritidsfiskaren: tycker du är ute och cyklar. Tjuvjakt? Jag tror inte alls på jaktmoralen hos guidefirmorna. Hos dessa är tilldelningen alltid densamma. Hur länge jakten än håller på.Dessa skjuter aldrig fullt. Jäkligt konstigt.Förresten…alla som jagat förut har inte sålt sin mark. Dessa har jagat på Svea skogs marker. Dessa marker lades ut på anbud.Vanliga jägare har inte en chans att lägga anbud. 300 000 kan det kosta. Klart att guidefirmorna vinner.

 5. Osenka skriver:

  Fritidsfiskaren:Det är tyvärr så att genom avvittringar har rättmätiga ägare av marker blivit av med sina marker, många har ställts i sådana lägen att man med några mjölsäckar och oärligheter roffat till sig marker.Skogs-bolag tex. Gyljens bolag,vonbetzen-hummel,bergman-hummel,nordiska-trävaru,kalix-trävaru,baltiska-trävaru,ab-ytterfors-munksund,mm.Det är nog ingen som har sålt sina marker frivilligt, man har utnyttjat människor som levat i missär! All uppräknade bolag ovan gick efter en kort tid sedan i konkurs. Ta och läs lite historik innan du börjar skriva.

 6. Verkkosurfaren skriver:

  Tja, Fritidsfiskaren får min röst i debatten, jag håller med dig! Jag har själv både deltagit i älgjakter i ”ortens jaktlag” i Tornedalen, men även i mer affärsmässigt ordnade (och per hektar mycket dyrare) jakter söderut. Jag kan således jämföra själv! Jaktmoral och kunskap är inte automatikt sämre hos utsocknes jägare som har möjlighet (pengar) och intresse att betala för jakt, snarare tvärtom. Bra att jägaren kom tillrätta, synd om de som sålde sin skog för billigt för hundra år sedan, men det borde dom ha tänkt på då. Lite sent att (enligt sedvanligt lokal vänstersvammellogik) snyfta om det nu? Så funkar livet, säljer du för billigt får du skylla dig själv…säljer du dyrt- så grattis!

 7. Osenka skriver:

  Verkkosurfaren:Ja nog ger det säkert eko i jägarkretsar att du tom. själv deltagit på någon jakt med höga priser, grattis!

 8. AnnBritth skriver:

  Verkkosurfaren: du kanske själv haft möjlighet att sälja lite mark. Vilken merit att att ha varit söderut och jagat. Affärsmässig jakt. Det låter bra. Du kan nog skriva in det i ditt cv. Förresten…jag är också glad att jägaren kom till rätta. Inte vill vi ha en massa utländska jägare irrande i skogen.

 9. Osenka skriver:

  Verkkosurfaren:din analys om politiska uppfattningar och jakt är lika intetsägande, jag är ingen kommunist, är en registrerad SD:are.

 10. Birger Anundi Haparanda,Tossa-Karhuvaara VVO skriver:

  Älgjaktens första vecka är över, köttet skall paketeras och infrysas som jägarna brukligt lämnar åt markägarna att ta reda på, pengarna räknade som gästjägarna lämnade till mig som markägare. Jag ser att det räcker gott och väl till en resa med frugan till Gran Kanaria i vinter eller om det blir att köpa extra trädplantor som älgarna har ätit upp i vintras. Sånt är livet för markägare som äger jakten. Det är väl inte något att vara avundsjuk på. Jag är glad att jägaren kom till rätta.

 11. Osenka skriver:

  Svar till Birger:Jag tror nog inte att någon är avundsjuk på dig. Det är nog inte lätt för dig.Köpa nya plantor,deklarera förmåner,gran canaria resor. Ej se ole helppo.Plantera tall där det sen begynnelsen vuxit tex. Gran, nu tallplantor med 2-3 meters lucka ca 15 cm höga,inte naturligt. Fast du äger marken äger du inte viltet.Ha en bra dag och glöm inte solfaktorn närdu åker.

 12. Verkkosurfaren skriver:

  Trevlig resa Birger, det är dig väl unnt! Som omväxling till älgköttet rekommenderar jag de spanska delikatesserna lufttorkad skinka (jamon serrano) och salami/chorizo. Sangria funkar för att skölja ner det hela. Tall- eller granplantorna kan nog vänta, sådana planterade jag också som ung, och jag skulle idag också välja en bar i Las Palmas före barr från Pinus Contorta…

 13. Enok Nitti skriver:

  Verkkosurfaren glömde Pepes Bodega.

 14. Lol skriver:

  Vara ute i kylan och jaga. Aldrig fattat vitsen. Tack för att det finns BF4 och dator som man i stället kan ”jaga” på…………..

 15. Bybon skriver:

  Jadu Lollo det är intresset.
  Dom flesta jagar för att fylla frysen med älgkött och somliga som du sitter hemma och spelar tvspel dagarna ut.
  Men att spela videospel ger inte mat på bordet.

 16. Justitia skriver:

  Vi bor i landets rikaste del så inte ska vi behöva bära ryggsäckar och bocka och buga åt hitresta direktörer för att få allmosor.
  Jakt och fisketurism utarmar vår bygd.
  Vem vill bo i en glesbygd utan jakt och fiske?
  Tragiskt att se hur insnöade, giriga och missunnsamma människor det finns häruppe,,,,,,,

 17. AnnBritth skriver:

  Eller jagar pokemon…det blir man ju mätt av…

 18. Osenka skriver:

  Justitia, Du verkar ha annat i huvudet än hår! Du har alldeles rätt i det du säger,men du kan vara helt lugn det tar inte länge så är allt utrotat.Naturen kommer att slå tillbaka och visa att man inte kan våldföra sig på den, då är dom inte så stora i käften längre, vi fick en fingervisning på försommaren när Naturens egen skördare var i farten och fällde 500000m3 på några timmar. Då började tårarna rinna på många ägare. Finland kallas för det 1000 sjöars land, men det finns ingen fisk. Därför fiskar man i Sverige.

 19. Lol skriver:

  Hehe..Intresset varierar bland folk. Att sitta i en skog och skjuta djur är inget JAG kan förstå…Att spela tvspel hela dagarna gör säkert många men inte jag. Man måste ju arbeta för att få mat på bordet till familjen men olika spel är ett intresse undertecknad har….

  Att skjuta vilt är en nödvändighet för att slippa olyckor i trafiken och där håller jag helt med att hålla ner älgstammen…Men lycka till i skogen och bland BF-kartorna….:)